Įsibėgėjus antrajai karo Ukrainoje savaitei, Kauno kolegijos Technologijų fakultete įkurdintose mėsos gamybos laboratorijose pluša studentai. Būsimieji maisto technologai ruošia mėsos bei žuvies konservus, skirtus karo neramumus išgyvenantiems ir maisto stygių juntantiems žmonėms. Anot studentų, tokio pobūdžio idėjos įgyvendinimas, pasirinkus maisto technologijos studijas, yra vienas paprasčiausių būdų, kaip padaryti kažką labai gero kitam.

„Konservai, mano nuomone, dabar yra vienas tų dalykų, kuriuos verta ir teisinga gaminti, ruošti bei aukoti. Jie – lengviausiai laikomi ir naudojami“, – teigia Ugnė Šalnaitė – viena iš iniciatyvą įgyvendinančių studenčių.

Studentai gamina penkių rūšių konservus: jautienos, ėrienos, šamo, vištienos ir kiaulienos. Konservų gamybos procesas – įdomus: žalia vištiena konservuojama plėšyta, šamas ir ėriena – faršo pavidalu, likusi mėsa – gabalėliais.

Didžiausias iššūkis – konservų dėžutės

Pradėjus gamybą paaiškėjo, kad pagrindinis konservams skirtų dėžučių gamintojas – Ukraina. Studentė U. Šalnaitė skubiai pamini, kad vienam geros valios žmogui, vardu Ieva Lukšienė, pavyko suorganizuoti, kad studentus laboratorijose pasiektų 500 vienetų dėžučių. Negana to, I. Lukšienė sumokėjo už pastarąsias, jų atsiuntimą ir taip dar svariau prisidėjo prie studentų įgyvendinamos iniciatyvos. Tuo tarpu pavieniai žmonės, jungdamiesi prie akcijos, skyrė įvairius stiklainius, skirtus konservų talpinimui.

Turimas rezultatas kone dvigubai viršijo pirminius studentų lūkesčius

Pirminė idėja buvo konservais paversti 50 kilogramų mėsos. Šiai dienai jau yra pagaminta virš 100 kilogramų mėsos. Anot studentų, atjaučiantys žmonės ir toliau yra linkę aktyviai prisidėti prie akcijos įgyvendinimo: skirti mėsos, kitų konservų gamybai reikalingų atributų. Prie iniciatyvos prisijungė ne tik geros valios žmonės, bet ir tradiciniai bei ekologiniai gyvulininkystės ir žuvininkystės ūkiai. Ūkininkai į kolegiją patys pristatė konservų gamybai skirtas žaliavas.

Kartu su labdaros ir paramos fondo „Maisto bankas“ pagalba daugiau nei 500 dėžučių konservų bus pristatyta Ukrainos žmonėms. Anot Technologijų fakulteto dekano dr. Giedriaus Gecevičiaus, prie konservų gamybos prisidėjo ir kolegijos dėstytojai, socialiniai partneriai, tiekdami įvairias reikalingas žaliavas.

Šia tema LRT reportažą televizijos laidoje „Laba diena, Lietuva“ galite išvysti čia.