Besibaigiant 2018 metams gurmanų pasaulį sudrebino konkursas „Virėjo ir barmeno komanda 2018“, kuriame pasižymėjo ir Kauno kolegijos atstovai – Nauris Laukaitis ir Darius Klimavičius, atstovavę Technologijų fakultetui, užėmė trečią vietą.

Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos (LRVVKA) ir UAB „Sangaida“ organizuotame konkurse galėjo dalyvauti vyriausieji virėjai, virėjai ir barmenai, dirbantys pagal specialybę. Lietuvos ir užsienio profesionalų komisijai virėjai ruošė vieno kąsnio užkandžius, o barmenai – prie jų derančius kokteilius. Virėjo ir barmeno komandos užduotis buvo suderinti užkandžio ir kokteilio skonines savybes, pademonstruoti gamybos profesionalumą, o vertintojai daugiausia dėmesio kreipė į užkandžio ir kokteilio skonio ir išvaizdos suderinamumą, pateikimą, originalumą.

Į komandą susibūrę Kauno kolegijos viešojo maitinimo ištęstinių studijų studentai Nauris Laukaitis ir Darius Klimavičius konkurse užėmė trečiąją vietą ir teigia besidžiaugiantys pasiektu rezultatu. „Į komandą susibūrėme, nes pastebėjome, kad abu turime bendrų minčių ir abu nepabijojome dalyvauti. Pasitikėjome vienas kito gebėjimais, todėl pasiryžome“, – apie sprendimą dalyvauti konkurse pasakoja N. Laukaitis ir D. Klimavičius.

Technologijų fakulteto studentai teigia, kad, vienas kitam papasakoję idėjas, nusprendė gaminti tarpusavyje derančius užkandį ir kokteilį. Užkandžio pagrindas – brioche duona, ant kurios teptas grilinto avokado kremas, dėtas skrudintas parmos kumpis, marinuoti pomidorai, ridikai, saldžiarūgštis čili pipiras ir ožkos sūris su žalumynais. Kokteilis, atsižvelgiant į užkandžio receptūrą, gamintas gaivus. Gaivumą suteikė žaliosios citrinos sultys ir aitrus Chivas Regal 12 Year Old viskio skonis, kokteilis saldintas medaus sirupu, aromatui suteikti pridėta Angustura bitters. Taurė buvo šaldyta sausu ledu siekiant išgauti šerkšną, ji puošta žaliosios citrinos žievele su mėtos lapeliais bei desertine vyšnia. Dalyviai pasakoja, kad išskirtinė detalė buvo ta, kad šalia kokteilio pateikė vandens taurę su ledukais ir sauso ledo gabaliukais, ji puošta karameliniu koriu, įdėta iš apelsino žievelės susukta gėlė, desertinė vyšnia. „Siekėme sukurti kažką originalesnio, įdomesnio, vengėme klišių. Būta daug patiekalų elementų, bet produktai derinti ir tarpusavyje, ir su kokteiliu“, – pasakoja trečios vietos nugalėtojai.

Nauris Laukaitis ir Darius Klimavičius neabejoja, kad studijų metu įgytos žinios buvo pritaikytos. „Studijų metu įgytas teorines žinias galėjome pritaikyti praktinėje veikloje. Ypač padėjo dėstytojos V. Karbauskienės maisto ir gėrimų derinimo paskaitos, kuriose įgijome nemažai naujų žinių. Jas ir realizavome šiame konkurse“, – paskaitų nauda džiaugiasi studentai.

Nuotraukos – Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos