Aušra Šimonėlienė
Šiais metais Kauno kolegija pradėjo vykdyti projektą „Beatliekių technologijų taikymas uogų augintojų ūkiuose perdirbant vaisių uogų išspaudas“ (projekto Nr. 14PA-KK-21-1-08740-PR001), kuris finansuojamas Europos žemės ūkio fondo kaimo plėtrai ir Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto lėšomis. Įgyvendinant projektą, jau yra parengta parodomojo bandymo metodika, suburtos pasidalinimo grupės, bus atliekami parodomieji bandymai šalies ūkininkų ūkiuose, organizuojami informaciniai renginiai – lauko dienos, praktiniai-informaciniai seminarai, baigiamoji konferencija. Projekto įgyvendinimo trukmė – 2 metai.
Apie projekto idėją ir numatomas vykdyti veiklas
Lietuvoje ūkininkai užaugina didelius kiekius juodųjų serbentų, aviečių, vynuogių ir kitų uogų, kurių perdirbimas kelia nemažai problemų augintojams. Lietuvoje šiuo metu sparčiai klestint uogininkystei ir sodininkystei, perdirbant vaisius ir uogas lieka išspaudos. Neretai ūkininkui kyla problema kur jas panaudoti. Dažniausiai jos panaudojamos kaip trąša. Tačiau, vaisių bei uogų išspaudose lieka daugybė vertingų medžiagų, kurios galėtų būti panaudojamos perdirbimui ir vertingų mitybine prasme produktų sukūrimui. Rengiant projektą ir apklausus ūkininkus, didžioji dalis jų nurodė, kad jeigu demonstracijos realiai parodytų teigiamą ekonominį efektą, tai jie tikrai taikytų šias priemones savo ūkiuose.
Po įgyvendintų bandymų ūkininkai iš savo užaugintų uogų, kuriose gausu natūralių bioaktyvių medžiagų, galės gaminti aukštos biologinės vertės actą, jo gamybai panaudojant vaisių bei uogų išspaudas. Taip pat bus siekiamai palyginti kaip savo kokybe išspaudų actas skiriasi nuo įprastinio sulčių acto.
Parodomųjų bandymų metu bus siekiama didinti žemės ūkio veiklų gyvybingumą ir konkurencingumą, skatinti kaimo gyventojų verslumą ir orientuojantis į išprususį ir žingeidų galutinį vartotoją, kuris ieško sveikatai palankių maisto produktų ir atsigręžia į vietinių gamintojų produkciją.
„Vienu šūviu du kiškiai“ – beatliekių technologijų taikymas ir vertingo produkto sukūrimas
Šio projekto metu ūkininkams bus pasiūlyta gaminti produktus iš vaisių bei uogų išspaudų, kuriose natūraliai lieka bioaktyvių medžiagų, teigiamai veikiančių žmogaus sveikatą. Prie tokių medžiagų priskiriami polifenoliai esantys obuoliuose, vynuogėse, mėlynėse, šilauogėse, avietėse, gervuogėse ir kitose uogose, kurie yra ypač stiprūs antioksidantai. Vaisiuose ir uogose taip pat gausu vitaminų C, kuris priskiriamas prie funkcionaliųjų maisto priedų. Šių medžiagų nemaži kiekiai lieka vaisių uogų išspaudose.
Acto gamyba iš išspaudų pasirinktina neatsitiktinai, nes yra gausybė mokslinių tyrimų, įrodančių vaisių uogų acto teigiamą poveikį žmogaus sveikatai.
Fermentacija yra alternatyvus būdas pridėtinės vertės maisto pramonės likučiams, ypač obuoliams (pavyzdžiui, obuolių žievelės, sėklos ar žemos kokybės žaliavos), paversti vertingais produktais. Tokiu išspaudų panaudojimu siekiama turėti teigiamą poveikį ekonominiam ūkininko klestėjimui bei darniam ūkio vystymui.
Kauno kolegijos mokslininkai siekia ūkininkams pademonstruoti kaip perdirbant produkciją uogininkystės ūkiuose galima optimizuoti išgaunamą kiekį biologiškai vertingų komponentų (antocianų ir vitamino C ir kt.), taikant beatliekes technologijas gaminti aukštos pridėtinės fermentuotus produktus išsaugant žaliavoje esančius biologiškai vertingus komponentus.
Koja kojon su pasaulinėmis tendencijomis
Naujausi tyrimai parodė įvairią naudą sveikatai, kurią teikia obuolių acto vartojimas. Pavyzdžiui, ji sumažina oksidacinį stresą, sumažina nutukimo riziką, subalansuoja cholesterolio kiekį, priešgrybelinį aktyvumą. Nustatyta, kad juodųjų aviečių išspaudos pasižymi puikiomis acto rūgšties fermentacijos savybėmis ir dideliu antioksidaciniu aktyvumu, o tai rodo, kad jas galima naudoti kaip funkcinį fermentuotą actą.
Šio projekto metu demonstruojama inovacija sprendžia tiek pirminės produkcijos perdirbimo klausimus, tiek ir biologiškai vertingų komponentų išsaugojimo klausimus, tiek darnų gamybos ūkio vystymą, todėl egzistuoja realus poreikis galutiniams naudos gavėjams naudotis pristatoma inovacija.
(subjektas, atsakingas už informacijos turinį – Kauno kolegija)