Gegužės 19–23 dienomis Kauno kolegijos Menų ir ugdymo bei Informatikos, inžinerijos ir technologijų fakultetų studentai, lydimi Maisto ir agroverslų technologijų katedros dėstytojos praktikės dr. Živilės Juknevičienės, dalyvavo intensyvioje asmeninių žaliųjų įgūdžių programos (BIP) savaitėje Vokietijoje. Ši programa yra tarptautinio projekto „Personal Green Skills in Higher Education“ dalis.

Mišrią intensyvią programą (angl. Blended Intensive Programme) organizavo Viurcburgo–Šveinfurto taikomųjų mokslų universitetas (THWS). Joje dalyvavo Kauno kolegijos studentai: Aleksandras Stonkus ir Paulius Mozūraitis (Agroverslų technologijų studijų programa) bei Emilija Šniaukaitė, Paulina Vaidelytė ir Paulina Gumauskaitė (Pedagogikos studijų programa).

Per penkias kūrybinių dirbtuvių dienas dalyviai aktyviai dirbo komandose, dalijosi patirtimis bei pristatė tvarumo projektus, vykdomus penkiose Europos Sąjungos šalyse: Vokietijoje, Austrijoje, Ispanijoje, Suomijoje ir Lietuvoje.

„Sugrįžusi į Kauną ir prisiminusi studentų kūrybiškumą, jų vystomus projektus ir sprendžiamas problemas, galiu drąsiai didžiuotis augančia karta. Jaunimo gebėjimas bendradarbiauti, prisitaikyti prie skirtingų aplinkų ir komandų, kūrybiškai taikyti įgytas žinias rodo jų pasirengimą realiam pasauliui“, – dalijasi įspūdžiais dr. Živilė Juknevičienė.

Vizito metu dalyviai ne tik gilino žinias, bet ir susipažino su vokiška virtuve, dalyvavo edukacinėje ekskursijoje į socialinį ūkį SoLaWi Schweinfurt, aplankė Viurcburgo miestą. Vakarinėje programos dalyje studentai klausėsi kviestinio lektoriaus prof. Peterio Breunigo (Veihenstephano–Triesdorfo aukštoji mokykla), kuris skaitė pranešimą tema „Žemės naudojimas tvariai pasaulinei žemės ūkio ir maisto sistemai“. Ketvirtadienio vakarą vyko dokumentinio filmo „Plastic Fantastic“ peržiūra ir diskusija su Plastikų inžinerijos ir geodezijos fakulteto atstovu.

Tarptautinės savaitės metu dr. Živilė Juknevičienė taip pat skaitė pranešimą „Mąstyk žaliai – būk žalias. Koks maisto kelias nuo lauko iki stalo?“ bei vedė kūrybines dirbtuves „Kaip parduoti skonį?“, kuriose kvietė dalyvius susimąstyti apie mitybos įpročius bei tvarumo svarbą. Dėstytojos ilgametė bendruomeninė veikla orientuota į maisto žaliavų išsaugojimą ir trumpųjų tiekimo grandinių skatinimą.

Primename, kad projektas “Personal Green Skills in Higher Education” (Nr. 2023-1-LT01-KA220-HED-000160132), yra dviejų metų trukmės Erasmus projektas, koordinuojamas Kauno kolegijos ir apjungiantis penkis tarptautinius partnerius, iš kurių keturi, tame tarpe ir Kauno kolegija priklauso Europos universitetų aljansui “UNINOVIS”.  Pagrindinis projekto tikslas – ugdyti studentų žaliuosius įgūdžius ir skatinti jų asmeninius elgsenos pokyčius, siekiant darnaus vystymosi tikslų. Kad įgyvendinti projekto tikslą, aukštųjų mokyklų dėstytojams būtina suteikti inovatyvias priemones, kurios leistų jiems tapti aktyviais žaidėjais perduodant studentams žaliuosius įgūdžius. Todėl projektu siekiama stiprinti aukštojo mokslo sektoriaus skaitmeninių ir žaliųjų priemonių galimybes, skatinti inovatyvių mokymo ir mokymosi metodų diegimą aukštosiose mokyklose, skatinti asmeninius besimokančiųjų įgūdžius saugoti gamtą ir užtikrinti jos tvarumą.