2022 m. lapkričio 22 d. įvyko Kauno kolegijos „Praktikos ir karjeros dienos‘22“ SOCIALINIO DARBO FORUMAS, kurio metu vyko du renginiai ir dalyvavo daugiau nei 170 dalyvių iš įvairiausių Lietuvos miestų ir miestelių, kurie susirinko dėl vienos iš svarbiausių žmogui – socialinio darbuotojo profesijos.

Mokslinę-praktinę konferenciją „Socialinis darbas – socialinės partnerystės modeliu paremta profesija“ moderavo Jonavos raj. Socialinių paslaugų centro direktorė, SPĮVA valdybos narė, KK Medicinos fakulteto Socialinio darbo katedros lektorė, KK Socialinio darbo studijų krypties komiteto narė – dr. Valentina Demidenko.

Renginį atidarė ir sveikinimo žodį tarė Kauno kolegijos direktoriaus pavaduotojas dr. Mindaugas Misiūnas, linkėdamas geros nuotaikos, teisingų minčių ir abipusės naudos susirinkusiems į Socialinio darbo forumą.

Lietuvos Respublikos Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos viceministrė – Vilma Augienė, kartu su dr. Lina Kazokiene – Lietuvos Socialinių paslaugų įstaigų vadovų asociacijos pirmininke prisidėjo prie sveikinimo žodžių, taip atidarydamos renginį.

Konferencijoje buvo aptariamas – Socialinių paslaugų įstatymo projektas: planuojami pakeitimai, kuriuos pristatė SADM Socialinių paslaugų grupės atstovas. Dr. Lina Kazokienė, Lietuvos socialinių paslaugų įstaigų vadovų asociacijos pirmininkė, Panevėžio miesto socialinių paslaugų centro direktorė ir Gelmina Kielė, Panevėžio socialinių paslaugų centro direktoriaus pavaduotoja socialiniams reikalams skaitė pranešimą „Savanorystė – kaip socialinė partnerystė ir asmens savirealizacijos forma.“.

Dr. Valentina Demidenko, Jonavos r. socialinių paslaugų centro direktorė, Kauno Kolegijos Medicinos fakulteto Socialinio darbo katedros lektorė ir Inga Ruzgienė, Jonavos r. socialinių paslaugų centro direktorės pavaduotoja pristatė: „Socialinių paslaugų vystymo galimybės savivaldybėse ir jų sąsajos su socialinio darbo studijų programa: gerovės konsultanto paslaugų diegimo galimybės“.

Ilona Kupčikienė, Dainė Krasuckienė, Povilas Beseckas, KK Medicinos fakulteto Socialinio darbo katedros lektoriai kalbėjo apie streso įveiką Socialinio darbuotojo veikloje ir pasidalino tarptautinio projekto „5 minutes between clients” patirtimi.

Konferencijoje renginio dalyviai taip pat sužinojo ir apie palydėjimo paslaugos jaunuoliams ir socialinio darbo su šeima dermės reikšmę vaiko savarankiško gyvenimo įgūdžių kokybei, kurias pristatė Sandra Sagatienė, Kėdainių pagalbos šeimai centro direktorė bei Kristina Grigaliūnienė, Kėdainių pagalbos šeimai centro direktorės pavaduotoja socialiniams reikalams. Jūratė Virginija Žukauskienė, Prienų rajono Jiezno paramos šeimai direktorė ir Meilutė Blekaitienė, Prienų rajono Jiezno paramos šeimai direktorės pavaduotoja socialiniam darbui pasidalino realiu atveju apie socialinę partnerystę – sėkmingos globojamo/rūpinamo vaiko integracijos į visuomenę sąlyga, o Jolanta Paukštienė, Rokiškio socialinės paramos centro direktorė kartu su Kristina Karpovienė, Ukmergės socialinių paslaugų centro direktore pristatė – Tarpinstitucinio bendradarbiavimo aspektus Ukmergės ir Rokiškio rajonuose.

Po trumpos pertraukėlės renginio dalyviai ir pranešėjai, turėjo galimybę susipažinti su kvalifikacijos tobulinimo centro veikla, kurią pristatė Jūratė Tamašauskienė, Lietuvos socialinių darbuotojų asociacijos prezidentė. Taip pat Aurika Matutienė, Jonavos Neįgaliųjų veiklos centro direktorė ir Viktorija Urbonavičiene, Jonavos Neįgaliųjų veiklos centro direktorės pavaduotoja skaitė pranešimą apie asmeninę pagalbą, kaip būtinąjį aspektą neįgaliesiems. Neringa Gudėnaitė-Martinėlienė, Kauno m. socialinių paslaugų centro Laikino apgyvendinimo skyriaus vedėja socialiniams reikalams, KK Medicinos fakulteto Socialinio darbo katedros asistentė renginio dalyviams papasakojo apie Socialinių paslaugų teikimas Laikino apgyvendinimo skyriuje, o renginį užbaigė Diana Stankaitienė, Klaipėdos socialinės paramos centro direktorė ir Eglė Buivydaitė, Klaipėdos socialinės paramos centro direktorės pavaduotoja su pranešimu „Socialinių partnerių į(si)traukimas į socialinių paslaugų gavėjų gerovės kūrimą“.

Paraleliai kitoje Kauno kolegijos auditorijoje vyko Kūrybinės dirbtuvės „Pasimatuok socialinio darbuotojo profesiją“, į kurias susirinko moksleiviai iš: Kauno rajono Vilkijos, Ežerėlio gimnazijų, Jonavos Jeronimo Ralio gimnazijos bei Socialinio darbo studijų programos studentai, socialiniai partneriai iš įvairių socialinio darbo sričių.

Renginį moderavo Kauno kolegijos Socialinio darbo katedros lektorė Rasa Gaižiūnaitė, kuri moksleivius ir studentus sveikinti pakvietė prof. dr. Vida Gudžinskienę, Lietuvos socialinio darbo mokyklų asociacijos prezidentę ir Kauno kolegijos Karjeros centro vadovą dr. Mindaugą Samuolaitį.

Renginį atidarė ir socialinio darbo profesiją pristatė KK Medicinos fakulteto Socialinio darbo katedros vedėja Virginija Kondratavičienė kartu su SD1 gr. studentėmis Julija Jokužyte ir Viktorija Mereškevičiūte. Studentės pasidalino patirtimi ir papasakojo apie tarptautiškumo galimybes Kauno kolegijoje.

Kūrybinėse dirbtuvėse dalyvavo ir KK Medicinos fakulteto Socialinio darbo katedros absolventai, kurie šiuo metu vykdo veiklą skirtingose socialinio darbo atšakose. Paramos fondo „RIGRA“ direktorė, socialinė darbuotoja – Gražina Aleksaitienė supažindino ir papasakojo apie socialinio darbuotojo veiklą dirbant su asmenimis priklausomais nuo narkotinių medžiagų.

Renginyje dalyvavo ir sutrikusio intelekto žmonių globos bendrijos „Kauno viltis“ pirmininkė Agnė Baronaitė, kuri papasakojo apie veiklas, kurios vykdomos sutrikusio intelekto žmonių neįgaliųjų dienos užimtumo centre. Lukas Klovas iš „Kauno hospiso namai“ papasakojo apie socialinį darbą hospise ir paliatyviają pagalbą.

Projekto CHILLIN“STREET vadovas Egidijus Kuckailis įtraukė moksleivius ir papasakojo apie socialiniame projekte vykdomas veiklas.

Kūrybinėse dirbtuvėse buvo paliečiamos įvairios socialinės problemos, su kuriomis susiduria socialiniai darbuotojai, tokios kaip mobilus socialinis darbas gatvėje su benamiais apie tai papasakojo Kauno m. socialinių paslaugų centro Laikino apgyvendinimo skyriaus individualios priežiūros darbuotojai Jurgita Bacevičienė ir Raimundas Liepinis.

Kūrybinių dirbtuvių metu moksleiviai ne tik išklausė pranešimus, bet dalyvavo ir kūrybinės veiklos darbo grupėse, kuriuos vedė Jonavos r. socialinių paslaugų centro socialinės darbuotojos Marija Kažiūrė ir Anželika Petrusevičienė.

Austėja Ramuckytė, Lietuvos Raudonojo kryžiaus draugijos savanorių koordinatorė papasakojo ir pakvietė moksleivius prisijungti prie savanorystės veiklos Raudonojo Kryžiaus draugijoje, o apie Všį Kauno kurčiųjų reabilitacijos centro paslaugas pristatė Jūratė Pugačiauskienė, Kauno kurčiųjų reabilitacijos centro direktorė.

Darbuotojos supažindino moksleivius su socialinio darbo profesija taikant patirtinio mokymo metodus. Po kūrybinių dirbtuvių pranešimų Kauno kolegijos savanoriai ir dėstytojai supažindino moksleivius su KK infrastruktūra, aprodė didžiąją KK biblioteką bei Socialinio darbo katedrą.

Neeilinę galimybę aptarti socialinio darbo problemas, iškilusius klausimus ir pasidalinti gerąja patirtimi su kolegomis turėjo dalyviai susirinkę į mokslinę-praktinę konferenciją „Socialinis darbas – socialinės partnerystės modeliu paremta profesija“. Na, o moksleiviai ir studentai, kurie dalyvavo kūrybinėse dirbtuvėse „Pasimatuok socialinio darbuotojo profesiją“ džiaugiasi turėję galimybę iš arčiau pažinti ir suprasti, kas yra socialinis darbuotojas bei su kokiomis atsakomybėmis tenka susidurti dirbant socialinį darbą.

Jonavos Jeronimo Ralio gimnazijos socialinės veiklos būrelis „Aš galiu“ dalinasi atsiliepimu: „Moksleiviai turėjo puikią galimybę susipažinti su Kauno kolegija ir pasimatuoti  socialinio darbuotojo profesiją.  Gimnazistai neišsigando, priešingai – atsakingai ir sąmoningai  pažvelgė į įvairias savanorystės formas. Nustebino šiltas priėmimas, bendravimas,  kolegijos dėstytojų ir studentų savanorių palydėjimas. Nuoširdžiai dėkojame už informaciją, bendrystę, gražų bendradarbiavimą“.

Džiaugiamės, jog Socialinio darbo forume dalyvavo gausus dalyvių ir pranešėjų skaičius, kurie dalinosi įgyta patirtimi su kolegomis ir moksleiviais. Dėkojame už gražią bendrystę ir atsakingą požiūri į socialinio darbuotojo profesiją!