Šių metų lapkričio 28-29 dienomis Kauno kolegijoje vyko projekto „Villages on Move Network“ (VOMNET) baigiamoji konferencija. Konferencijos metu buvo diskutuojama politiniais, moksliniais ir praktiniais „Sveiko senėjimo“ klausimais bei dalinamasi gerąja senjorų įtraukimo į fizines ir socialines veiklas patirtimi.

Projekto idėjos reikalingumą visos Europos mastu atskleidžia jau kelis metus ES lėšomis finansuojamas projektas, skirtas kaimo vietovių gyventojų fizinio aktyvumo skatinimui, didelį dėmesį skiriant įvairių amžiaus ir socialinių grupių socialinės integracijos ir fizinio aktyvumo skatinimui.

Šiais metais projektiniame tinkle dalyvavo 4 šalys: Suomija, Belgija, Portugalija ir Lietuva. Lietuvą atstovavo Kauno kolegijos slaugos, reabilitacijos, turizmo ir laisvalaikio vadybos katedrų dėstytojai.

Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro patarėjas Audrius Daunoravičius sveikindamas konferencijos dalyvius džiaugėsi projekto idėja – gerinti Lietuvos ir Europos Sąjungos asmenų sveikatą.

Projekto vadovė Mattila Marita iš Pietų-Rytų Suomijos taikomųjų tyrimų universiteto (XAMK) pristatė projekto veiklas ir informavo apie naujai laimėtą projektą, kuris leis tęsti pradėtus darbus ir įtraukti dar daugiau ES šalių.

Konferencijoje pranešimą skaičiusi Sveikatos apsaugos ministerijos visuomenės sveikatos departamento sveikatos stiprinimo skyriaus vyriausioji specialistė Inga Gerulskienė pristatė teisinius dokumentus ir galimybes „Sveiko senėjimo“ srityje.

Profesorė Nijolė Večkienė pasidalino Lietuvos Trečiojo amžiaus universitetų patirtimi senjorų fizinio aktyvumo ir kultūrinių veiklų organizavimo veiklose.

Kauno kolegijai atstovavusi Medicinos fakulteto reabilitacijos katedros dėstytoja Ligita Šilinė pristatė mokslinių tyrimų rezultatus, kurie pagrindžia fizinio aktyvumo naudą kognityvinėms funkcijoms vyresniame amžiuje. Slaugos katedros docentė Viktorija Piščalkienė pasidalino projektine Medicinos fakulteto patirtimi „Sveiko senėjimo“ tematika.

Susitikime akademinis partneris Tuomas Reijonen iš Suomijos demonstravo kaip išmaniąsias technologijas galima pasitelkti gerinant fizinę sveikatą ir skatinant judėjimą. Docentas iš Belgijos Liuveno taikomųjų mokslų universiteto pasidalino „Sporteleno“ veiklomis, orientuotomis į fizinio aktyvumo ir socialinės integracijos skatinimą. Atstovas iš Portugalijos Joao Cruz pristatė pranešimą apie Leirijos aukštosios mokyklos indėlį plėtojant senjorų fizinį aktyvumą. Pavyzdžius kaip motyvuoti senjorus naudojant šokius pademonstravo kolegės iš Suomijos Anja Friari and Liisa Haikonen (ESLI).

Pasibaigus konferencijai projekto partneriai dalyvavo parodomojoje krepšinio treniruotėje, kurioje susipažino su šio žaidimo taisyklėmis ir technikos bei taktikos veiksmais. Treniruotę vedė turizmo ir laisvalaikio vadybos katedros vedėjas dr. Andrius Brusokas ir Kauno kolegijos vyr. treneris Donatas Velička.

Kitą dieną projekto dalyviai vyko aplankyti ir išbandyti sportiniam aktyvumui skirtas patalpas Kauno rajono socialinių paslaugų centre. Direktoriaus pavaduotoja socialiniams reikalams Kristina Stanislovaitienė, vyr. kineziterapeutė Kristina Danieliūtė, dienos socialinės globos centro vedėja Aušra Drevininkaitienė visus supažindino su centre vykdomomis veiklomis. Dienos pabaigoje projekto dalyvius aktyviai praleisti laiką pakvietė Kauno kolegijos sporto vadybos absolventai, dirbantys  VS-FITNESS sporto ir laisvalaikio centre.