Dar šių metų lapkričio pradžioje Lietuva JT klimato konferencijoje iškėlė ambicijas iki 2030 metų žymiai sumažinti taršą ir per 30 metų tapti klimatui neutralia šalimi. Kokiame kelyje esame šiandien? Nors sutinkama, kad Lietuvoje žiedinės ekonomikos potencialas yra didžiulis, tačiau pasak beatliekinės gamybos skatinimui Lietuvoje įkurtos viešosios įmonės „Žiedinė ekonomika“ vadovo Domanto Tracevičiaus, dėl politinės valios stokos ir dominuojančių verslo interesų pokyčiai yra itin lėti. Tad, kodėl žiediškumas versle auga ne tokiais tempais, kokiais norėtųsi ir kokie laukia iššūkiai bei ateitis?

Lapkričio 19 d., penktadienį, nuo 10 val. dėmesys šiai temai bus skiriamas virtualaus forumo „Žiedinės ekonomikos plėtra Lietuvoje ir ES“ metu. Verslo fakulteto Verslo centro organizuojamo forumo tikslas – šviesti ir ugdyti akademinę bendruomenę bei verslo sektoriaus atstovus, apžvelgiant aktualią informaciją ir mokslinių tyrimų rezultatus žiedinės ekonomikos įveiklinimo ir poveikio verslui kontekste.

Apsibrėžiant renginio teminį lauką diskusijai pasirinktos konkrečios sritys: žiedinė ekonomika, tvarumas bei gamyba, kurios – šiuo metu keliančios daugiausia iššūkių aplinkosaugos kontekste ir ne mažiau aktualios mokslui bei verslui.

Socialinį verslą, kaip pagalbą nuo vartojimo pavargusiai planetai matantis kunigas, Lietuvos socialinių inovacijų klasterio asociacijos narys Algirdas Toliatas, kuris renginio dieną tars sveikinimo žodį, sako, kad pasaulis nepasikeis savaime, tačiau vis didesnis dėmesys opioms problemoms gali pakeisti požiūri ir duoti rezultatų. „Pasaulis prasideda nuo savęs“, – įsitikinęs kunigas.

Forumo dieną organizatoriai kviečia žvilgsnį nukreipti į geruosius pavyzdžius – verslą, sėkmingai taikantį žiediškumo principus. Vienas tokių pavyzdžių – įmonių grupė „Ergolain“, kurioje tvarumo politika vystoma bei tobulinama jau virš 20 metų, siekiant, kad tvarumo svarba tikėtų kiekvienas įmonės darbuotojas. „Mes esame sukūrę tvarumo politiką ir pardavimo procese klientui privalu pasiūlyti tvarių gaminių. Taip mes jaučiamės prisidedantys prie visuomenės, sprendimų priėmėjų edukacijos. Jie nebūtinai iškart pasirinks tvaresnius sprendimus, bet gal išgirs ir tai įgyvendins ateityje“, – pasakoja įmonių grupės direktorė Vilma Bružienė.

Tuo tarpu Suomijos kapitalo įmonė „Peikko Lietuva“ išsikėlusi ambicingą tikslą mažinti CO2 emisiją. „Šiuo metu itin daug dėmesio skiriame žiedinės ekonomikos statybose klausimui, į tai orientuojame savo sprendimus, produktus. Taip pat labai svarbus CO2 pėdsako mažinimas. Kai kurių produktų gamybą pavyko optimizuoti taip, kad CO2 emisija sumažinta net 2 kartus, lyginant su standartiniais plieniniais gaminiais“, – pasakoja UAB „Peikko Lietuva“ direktorius Paulius Bulota. Plačiau gelžbetonio jungčių ir statybinių kompozitinių konstrukcijų gamintojos atvejį šiame kontekste forumo metu pristatys „Peikko Lietuva“ rinkodaros specialistė Neringa Urbanė.

Iki pastarojo laikmečio neatpažįstamai pasikeitė ir aprangos pramonė, kurioje pasirinkimas – kaip niekada anksčiau platus. Po gražiu šios pramonės fasadu slypi perteklinis Žemės resursų naudojimas ir perdirbimui netinkamų medžiagų gamyba. Įžvalgas šia tema forumo metu pateiks tvaria mada dar prieš dešimtmetį susidomėjusi dizainerė Olesia Les-Daškevičienė. Rūbų kūrėja pastebi, kad šiandien kolekcijos keičiasi taip greitai, kaip niekad anksčiau, o norint šią kaitą ir perteklinę gamybą sulėtinti, privalu keisti vartojimo įpročius. „Mados pramonė – antra taršiausia, ir joje, labiau nei kur kitur, kiekvienas mūsų turi galią kažką pakeisti“, – teigia O. Les-Daškevičienė, kuri įsitikinusi, jog svarbiausia – domėtis.

Tad kokia ateitis mūsų laukia, kaip keisis pramonė ir kokių sankcijų teks imtis Europos Sąjungai, siekiant mažinti pasaulinę taršą bei užkirsti kelią katastrofai? Atsakymą į šį klausimą forumo dieną apibendrins psichologas, sveikatos priežiūros ir reabilitacijos paslaugų įmonės „My–E-Health“ Įkūrėjas ir generalinis direktorius Clive S. Michelsen.

Renginys vyks anglų kalba, nuotoliniu būdu. Prisijungimo nuoroda atsiunčiama po registracijos.

Kviečiame susipažinti su praėjusių metų forumo leidiniu.