Lietuvoje vienam gyventojui per metus tenka 141 kg maisto atliekų, iš kurių didžioji dalis – net 86 kg – susidaro namų ūkiuose. Tai ne tik statistika – tokie duomenys atskleidžia sisteminę problemą, prasidedančią nuo laukų ir gamybos cechų, pereinančią per prekybos tinklus ir pasiekiančią mūsų stalus. Mokslininkai ir ekspertai įspėja, kad jei nebus imtasi ryžtingų veiksmų, ES tikslas iki 2030 m. sumažinti maisto atliekas vienam gyventojui net 30–50 proc. gali likti tik teorija.
Visgi per artimiausius kelerius metus diegiant žiedinės ekonomikos sprendimus – inovacijas, skaitmenizaciją ir strategines partnerystes maisto sektoriuje – atliekas galima ne tik ženkliai sumažinti, bet ir paversti vertingu ištekliumi. Pasisemti idėjų šia tema gruodžio 4 d., ketvirtadienį, nuo 10 val., kvies tradicinis verslo ir mokslo forumas „Žiedinės ekonomikos plėtra Lietuvoje ir ES“, kuris šiemet pirmą kartą vyks Kauno kolegijos Alytaus fakultete (Seirijų g. 2, Alytus).
Renginio dieną forumą atidarys ir moderuos AB „Kelių priežiūra“ tvarumo vadovė Audronė Alijošiutė-Paulauskienė – savo srities profesionalė, aktyviai prisidedanti prie darnaus vystymosi iniciatyvų įgyvendinimo Lietuvoje ir formuojanti atsakingo verslo kryptis. Sveikinimo žodį tars Kauno kolegijos Alytaus fakulteto dekanas dr. Mindaugas Samuolaitis.
Siekiant inovacijas iš laboratorijų efektyviai perkelti į praktiką ir kurti tvarias, konkurencingas verslo iniciatyvas, kertiniu veiksniu tampa mokslo ir verslo sinergija. Dėmesį šiai temai skirs Kauno kolegijos Projektų skyriaus vadovė Lina Kuraitienė, Kauno kolegijos Mokslo taikomosios veiklos skyriaus vadovė Kristina Adomaitienė ir Kauno kolegijos Informatikos, inžinerijos ir technologijų fakulteto dekanas Tomas Makaveckas, pristatydami Kauno kolegijos mokslo ir projektinę veiklą, laboratorijas bei planuojamus tyrimų centrus, skirtus bendradarbiavimui su verslu.
Tvaraus maisto sektoriaus iššūkiai – nuo efektyvaus tiekimo iki inovatyvių sprendimų diegimo – reikalauja naujų požiūrių ir partnerystės. Šiuos klausimus nagrinės Kristina Šermukšnytė-Alešiūnienė, VšĮ „AgriFood Lithuania DIH“ generalinė direktorė ir Europos klasterių aljanso viceprezidentė bei Edita Karvelienė, VšĮ „AgriFood Lithuania DIH“ operacijų direktorė, pristatydamos, kaip inovacijos ir strateginės partnerystės gali skatinti tvarų maisto sektorių ir kurti pridėtinę vertę visiems grandinės dalyviams.
Biotechnologijų sektorius – tai erdvė, kurioje idėjos virsta sprendimais, tačiau kartu atneša ir svarbių pamokų. Čia inovacijos dažnai gimsta iš drąsių eksperimentų, o kiekvienas bandymas, net jei ir ne visada sėkmingas, tampa vertinga patirtimi ateities projektams. Apie tai pranešime „Biotechnologijų projektų patirtys: idėjos, sprendimai ir pamokos“ kalbės UAB „Nando“ inovacijų vadovas Jonas Ignatavičius.
Įmonėms, siekiančioms augti inovacijų srityje, svarbu ne tik sekti tendencijas, bet ir laiku pasinaudoti atsirandančiomis galimybėmis. Inovacijos šiandien tampa ne prabanga, o būtinybe – jos padeda optimizuoti procesus, mažinti sąnaudas, kurti pridėtinę vertę klientams bei užtikrinti konkurencingumą sparčiai besikeičiančioje rinkoje. Renginio dieną inovacijų agentūros „GreenTech Hub“ grupės koordinatorė Audronė Janulaitytė pristatys numatomas priemones, kurios artimiausiu metu padės verslui plėtoti inovatyvų augimą, stiprinti skaitmenizacijos kryptis ir kurti tvarius sprendimus. Tai galimybė įmonėms ne tik išgirsti apie būsimą paramą ir įrankius, bet ir iš anksto pasiruošti pasinaudoti siūlomais sprendimais, užsitikrinant sau pranašumą rinkoje.
Šiais metais renginyje verslo įmonės ne tik dalyvauja, bet ir pristato savo iššūkius – konkrečias problemas ar klausimus, kuriems spręsti pritaikomi moksliniai tyrimai, inovacijos ar skaitmeniniai sprendimai. Antroje programos dalyje dalyviai dirbs teminėse sekcijose, kur bus analizuojami „Mantinga“, „Urban Foods“ ir Tėviškės namų bendruomenės iššūkiai, ieškant inovatyvių sprendimų bei praktinių rekomendacijų.
Renginys vyks lietuvių kalba, kontaktiniu būdu. Dalyvio mokestis netaikomas, tačiau būtina registracija.
Dalyvių skaičius ribotas, todėl rekomenduojame registruotis iš anksto.
