Maisto technologijos katedra atvira tarpinstituciniam bendradarbiavimui, – teigia, šios katedros vedėja dr. Ingrida Kraujutienė ir akcentuoja, kad bendradarbiavimas su Vytauto Didžiojo universitetu vykdomas daugelį metų, tačiau koordinuoti mokslo taikomuosius tyrimus, vykdomus VDU Švietimo akademijos STEAM (biologijos, chemijos dalykų) pedagogijos studentės – nauja patirtis. 

Šių metų balandžio mėnesį, minėto universiteto pirmojo kurso studentė Gabija Giedraitytė vykdė tyrimą „Organinės chemijos metodų taikymas maisto technologijose“, kurio tikslas –  ištirti organinės chemijos procesus gėrimų fermentacijoje. Tyrimo metu G. Giedraitytė, skirtingomis technologinėmis sąlygomis gamino girą, panaudojus tradicines žaliavas: duoną, kmynus. Gurmaniškiems skoniams išgauti buvo pasirinkti džiovinti vaisiai bei defrostuotos uogos. Palyginimui buvo naudotas giros mišinys – populiari priemonė, padedanti vartotojams gėrimą pasigaminti namuose, kurį galima įsigyti maisto parduotuvėse.

Dr. Ingridos Kraujutienės konsultuojama studentė, įsisavino giros gamybos technologiją, atliko galutinio produkto juslinę analizę su naujai įsigyta įranga, Maisto produktų cheminės analizės laboratorijoje nustatė gėrimo pH, CO2 kiekį. Taip pat įgavo naujos patirties ir pagilino žinias organinės chemijos tyrimo metodų taikyme, susipažino su giros gamybos niuansais, kurie iš esmės nulemia gėrimo skonį, aromatą ir išvaizdą. 

VDU Švietimo akademijos studentė Gabija Giedraitytė dėkoja, už sudarytas puikias sąlygas vykdyti mokslo taikomąją veiklą pagal užsakomosios veiklos sutartį, skirtą doc. dr. I. Kraujutienės dėmesį ir suteiktas žinias, įgytą patirtį bei šiltą dėstytojos bendravimą. 

Maisto technologijų katedros vedėja dr. I. Kraujutienė džiaugiasi motyvuotu jaunimu, kuris ne tik skiria laiko privalomųjų dalykų studijoms, bet ir betarpiškai ieško būdų teorinėms žinioms sustiprinti per praktinį mokslo taikomąjį ir tuo pačiu – kūrybinį darbą.