Šių metų gruodžio 2 dieną Technologijų fakulteto Maisto technologijos katedroje lankėsi restorano „Kuchmistrai“ virtuvės šefas-kuchmistras Artūras Rakauskas. Katedros lektorės Nijolės Vasiliauskienės kvietimu pasinaudojęs svečias Gastronomijos ir maitinimo organizavimo studijų programos studentams pasakojo apie numanomų lietuviškų patiekalų ir produktų kilmę, senosios Lietuvos didikų valgymo įpročius, kultūrinį ir istorinį kulinarijos kontekstą.

Kuchmistras Artūras Rakauskas. „Skonis.lt“ nuotrauka

Restoranas „Kuchmistrai“ yra įsikūręs autentiškame Zyplių dvare, esančiame Šakių rajone. Aptariamas restoranas garsėja lietuviška dvariška virtuve, puoselėjamu Lietuvos didikų virtuvės paveldu. „Kuchmistrai“ prisideda ne tik prie kulinarinio, bet ir prie kultūrinio kraštovaizdžio išsaugojimo. A. Rakauskas studentus supažindino su Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės didikų valgytu maistu, išskyrė Boną Sforzą, italų kilmės kunigaikštytę, Lenkijos karalienę ir Didžiąją Lietuvos kunigaikštienę, Žygimanto Senojo žmoną ir Žygimanto Augusto motiną, padariusią reikšmingą įtaką diduomenės valgymo įpročiams. B. Sforzos nuopelnai – Lietuvos didikų stalus puošę agurkai, pomidorai, krapai ir porai bei patiekalus gardinę šafranai, ciberžolė, špinatai ir kaparėliai.

Virtuvės šefas A. Rakauskas ne vienerius metus veikė Didžiojoje Britanijoje, kur savo kulinariniais gebėjimais stebino tokias pasaulio įžymybes kaip Kate Moss, Lilly Alen, Lenny Henry, Jessie J, Emmai Watson ir kt. Sugrįžęs į Lietuvą kuchmistras sudarinėja tik autentiškų patiekalų receptūras, didelį dėmesį skiria ruošiamo maisto kokybei, patiekalų pateikimui bei ūkiams, tiekiančiams užsakomus vaisius, daržoves, mėsą ir kt.

Patyrusio virtuvės šefo teigimu, tai ne paskutinis susitikimas su Kauno kolegijos studentais – planuojamas tolimesnis bendradarbiavimas.