Taručių kaime, Rokiškio rajone, prie pat sienos su Latvija įsikūrusioje kaimo turizmo sodyboje „Roksala“ dirba ir šeimos vyndarystės veiklą plėtoja jaunas vyndarys Lukas Nagelė. Jis su Maisto technologijų, Maisto saugos ir kokybės, Viešojo maitinimo, Dietetikos ir kitų studijų programų studentais kovo 5 dieną paskaitoje dalijosi žiniomis apie vyno ir maisto derinimą.
Studentus svečias nustebino praktiniais juslinės analizės eksperimentais – gilintasi, kaip skirtingų rūšių ir skonių vynai dera su maistu. Kaip teigia dėstytoja dr. Aušra Šimonėlienė, tokios užduotys ugdo praktinius studentų įgūdžius, skatina kultūringą ir saikingą vartojimą, moko maisto derinimo subtilybių.
Nuo 2015-ųjų dirbančioje šeimos vyninėje „Roksala“ per metus iš vaisių ir uogų pagaminama iki 100 hl vyno. Kaip pasakoja L. Nagelė, šeima uogas ir vaisius perka iš aplinkinių ūkių, o patys augina 5 vynuogių rūšis. Nagelių šeima puoselėja šiauriausiai Lietuvoje įkurtą vynuogyną, apsuptą miškų, natūralios gamtos. Šeimoje naminio vyno darymo tradicijos yra senos, tad vyno gamybos subtilybių mokytasi iš kartos į kartą. Šiuo metu devyni sodyboje gaminami lietuviški naminiai vynai turi Lietuvos tautinio paveldo sertifikatus, o vyno čempionatuose natūralūs vynai yra pelnę ne vieną apdovanojimą. Sodyboje apsilankiusiuosius lankytojus vyną gaminanti šeima nustebina išskirtiniu vyno rūsiu, kuriame yra sukaupta vertinga vyno kolekcija. Pats L. Nagelė yra baigęs Kauno kolegijoje Maisto technologijos katedroje organizuojamus neformaliojo mokymo kvalifikacinius kursus „Vaisių uogų vyno ir midaus gamyba“, o šiuo metu savo žinias gilina studijuojamas Maisto technologiją Kauno kolegijoje.
Anot gėrimų gamybos technologijų dėstytojos dr. A. Šimonėlienės, tokie susitikimai su bendraamžiais, jau daug pasiekusiais savo profesinėje veikloje ir sąmoningai bei sistemingai siekiančiais savo gyvenimo tikslų, užkrečia jaunus žmones siekti savo gyvenimo tikslų, domėtis naujovėmis bei kryptingai žengti pasirinktu profesiniu keliu.