Pastaruoju metu žaliavų tiekėjai ir maisto gamintojai vis dažniau taiko pažangias maisto saugos, kokybės ir tvarumo praktikas. ISO 22000, IFS, BRC, GLOBAL GAP, GNP ir kiti tarptautiniai standartai tampa neatskiriama šiuolaikinės maisto pramonės dalimi – jie didina produktų vertę, užtikrina gamybos skaidrumą ir gerina įmonių veiklos efektyvumą. Jų įgyvendinimą nuolat vertina nepriklausomi auditoriai, sertifikuojančios įmones pagal nustatytus bendruosius ir specialiuosius reikalavimus.

Savo patirtimi šioje srityje pasidalijo Valladolido universiteto (Ispanija) mokslininkė, GIR-TADRUS tyrėjų grupės narė dr. Dileyni Diaz. Sukaupusi didelę patirtį maisto ir pieno pramonės sertifikavimo, auditų bei maisto saugos procedūrų rengimo srityse. Viešnagės metu ekspertė skaitė paskaitą Maisto technologijos studijų programos MT-3 grupės studentams ir programos alumnams.

Kviestinė lektorė tęsė docentės dr. Aušros Steponavičienės, dėstančios kursą „Maisto saugos ir kokybės pagrindai“, akcentuojamas temas ir daug dėmesio skyrė alergenų valdymo aktualijoms. Dr. Dileyni Diaz išsamiai paaiškino, kaip Europos Sąjungos teisės aktuose reglamentuojamas 14 pagrindinių alergenų sąrašas – nuo glitimo turinčių grūdinių kultūrų iki sezamo, sieros dioksido, lubinų ir moliuskų. Ji taip pat pabrėžė, kad JAV oficialiai pripažįstami aštuoni pagrindiniai alergenai, o nuo 2023 m., įsigaliojus FASTER įstatymui, sąrašas papildytas devintuoju – sezamu, kurio deklaravimas maisto produktų etiketėse tapo privalomas.

Lektorė akcentavo, kad veiksmingas alergenų valdymas tarptautinėse rinkose grindžiamas trimis pagrindiniais ramsčiais. Atskyrimas apima erdvinį zonavimą, specialią įrangą ir žaliavų srautų kontrolę. Valymas susijęs su griežtu sanitarinių procedūrų laikymusi, kryžminės taršos prevencija ir greitaisiais baltymų likučių testais. Ženklinimas vis dažniau paremtas skaitmeniniais sprendimais – sekimo sistemomis, automatizuotomis receptūrų duomenų bazėmis, realiuoju laiku atnaujinamomis etikečių valdymo platformomis ir tikslia alergenų deklaravimo priežiūra visoje tiekimo grandinėje.

Profesionalios paskaitos praturtina studentų žinias ir skatina juos atsakingai taikyti įgytas kompetencijas praktikoje. Tarptautinių ekspertų patirtys tampa svarbiu impulsu siekiant aukščiausių maisto saugos standartų Lietuvoje ir ruošiant būsimus specialistus dinamiškai besikeičiančiai maisto pramonei.