2025 metų kovo 22 dieną Vilniuje pirmą kartą surengtas Midaus festivalis tapo svarbiu įvykiu tiek nacionaliniu, tiek tarptautiniu mastu. Renginys subūrė ne tik Lietuvos midaus gamintojus ir entuziastus, bet ir svečius iš užsienio, tarp jų – Latvijos ir Lenkijos atstovai. Festivalio organizatoriai siekė ne tik švęsti seniausio fermentuoto gėrimo tradicijas, bet ir skatinti žinių mainus, technologijų pažangą bei bendruomeniškumą.

Dr. Aušra Šimonėlienė

Festivalio metu surengta konferencija kvietė įsigilinti į aktualius klausimus, susijusius su midaus gamyba, vartojimo kultūra ir technologinėmis naujovėmis. Tarp pranešėjų – mokslininkai, technologai bei gamintojai, kurie dalinosi įžvalgomis apie fermentacijos procesų valdymą, žaliavų įvairovę ir midaus rinkos plėtros galimybes. Vienas ryškiausių pranešimų – Kauno kolegijos Informatikos, inžinerijos ir technologijų fakulteto dėstytojos dr. Aušros Šimonėlienės paskaita „Technologiniai priedai midaus gamybos metu: baubas ar draugas?“. Mokslininkė aptarė, kaip tam tikri technologiniai sprendimai gali pagerinti produkto stabilumą, skonį ir išlaikyti autentiškumą, kartu nepažeidžiant tradicijų.

Didelio susidomėjimo sulaukė ir Midaus čempionatas, kuriame varžėsi net 101 skirtingos midaus rūšys. Vertinimo komisija, sudaryta iš patyrusių degustatorių ir technologų, vertino įvairių kategorijų midaus pavyzdžius – nuo klasikinio iki eksperimentinio. Dr. Aušros Šimonėlienės darbai čia taip pat buvo įvertinti itin palankiai: jos kurtas midus su sausmedžio sultimis pelnė aukso medalį, o natūraliai fermentuotas purpurinis midus – sidabro apdovanojimą. Tai – ne tik asmeninis pasiekimas, bet ir įrodymas, kad Lietuvoje kuriamas midus gali sėkmingai konkuruoti tarptautiniu lygiu.

Festivalio dalyviai taip pat galėjo aplankyti parodą, ragauti įvairių midaus rūšių, dalyvauti edukacinėse dirbtuvėse bei susipažinti su tradicinėmis ir šiuolaikinėmis gamybos technologijomis. Renginys tapo puikia platforma bendravimui tarp gamintojų, mokslininkų ir vartotojų, o jau po pirmojo renginio išryškėjo aiškus siekis plėtoti šią iniciatyvą.

Pirmasis Midaus festivalis liudija augantį susidomėjimą šiuo senoviniu gėrimu, kuris vis dar atrandamas iš naujo. Festivalis ne tik pristatė midaus įvairovę ir kūrėjų talentą, bet ir padėjo stiprinti bendruomenę bei paskatino diskusiją apie midaus vietą šiuolaikinėje gastronomijoje. Organizatoriai tikisi, kad festivalis taps gražia tradicija ir kasmet pritrauks vis daugiau dalyvių iš Lietuvos ir užsienio.

Nuoširdžiai sveikiname dr. Aušrą Šimonėlienę su reikšmingais pasiekimais ir linkime neišsenkančio įkvėpimo, kūrybingų idėjų bei sėkmės tolimesniuose darbuose!