Gruodžio 18 d. nuotoliniu būdu vyko paskaita-diskusija su Alumni nariu 2020 m. Maisto technologijos studijų programos absolventu Luku Nagele. Lukas pristatė Maisto technologijos katedros dėstytojams, studentams ir soc. partneriams etninio paveldo fermentuotų gėrimų gamybos tradicijas, kurios puoselėjamos šeimos versle. Šiuo metu devynios rūšys kaimo turizmo sodyboje “Roksala” gaminamų lietuviškų vaisių-uogų vynų turi Lietuvos tautinio paveldo sertifikatus. Populiariausias yra juodųjų serbentų vynas, tačiau mėgstami vartotojų yra ir obuolių, obuolių-aronijų, vyšnių, spanguolių ir kiti vynai.
Šeimos versle kuriamos ir naujos fermentuotų gėrimų receptūros, naudojant netradicines žaliavas, kaip agrastų, mėlynių, braškių sultis. Ne visos jos pateisina lūkesčius, tačiau ieškoma būdų geros kokybės produkto gavimui – skirtingų rūšių sulčių kupažavimas, jų santykių parinkimas. Tai skatina gamintojų kūrybiškumą ir išskirtinumą.
Maisto technologijos katedros darbuotojai džiaugiasi Alumni nario Luko pasiekimais, jo pastangomis gaminti tautinio paveldo gėrimus, naudojant senąsias ar jas atitinkančias naujas technologijas, išsaugant unikalias gaminių savybes. Maisto technologijos katedros vedėja dr. I. Kraujutienė akcentavo, kad iš kartos į kartą perduodama patirtis ir specialūs įgūdžiai, šeimos tradicijos palaiko tautos gyvybingumą, parodo pasauliui tautinį savitumą.