Dėstytojų farmakotechnikos studijų programos dr. Aušros Adomėnienės ir maisto ir agrotechnologijų studijų programos Ilonos Šostakienės inicijuoto mokslinio tyrimo rezultatas yra praturtintas saldaus pieno varškės sūris.

Atliekamas tyrimas turėjo kelis etapus. Pirmiausiai antrojo kurso studentės Uršulė Knabikaitė ir Goda Baltramiejūnaitė surinko laukinės uogas pajūryje, kurios technologijų pagalba buvo išdžiovintos liofilizacijos būdu (konservavimas šaltyje) ir paruošos sūrių gamybai. Farmakotechnikos studenčių tyrimo užduotis buvo susijusi su uogų savybių ir biologiškai aktyvių medžiagų įvertinimu. Maisto technologijos pirmojo kurso studenčių Viltės Martišiūtės ir Kornelijos Mėlinytės užduotis buvo pritaikyti uogas saldaus pieno sūrio gamyboje.

Vertinamasis rezultatas yra trys saldaus pieno sūriai:

  • pirmasis yra tradicinis kontrolinis sūris – įprastas be priedų;
  • antrasis sūris – uogos buvo džiovinamos ir sumaltos iki miltų struktūros;
  • trečiasis sūris yra su uogomis be kauliuku.

Degustacijos metu pradedama ragauti nuo pirmojo ir užbaigiama paskutiniuoju sūriu, įvertinant produkto juslines savybes (išvaizdą, kvapą, skonį ir tekstūrą).

Eksperimentinio tyrimo vertintojų nuomone, laukinės uogos praturtino sūrio gaminį, suteikiant savitą, porūgštį poskonį. Kiekvienas iš vertintojų pateikė argumentus, kuris sūris yra skanesnis. Technologai pažymi, kad trūksta mokslinių tyrimų, susijusių su laukinių uogų panaudojimu maisto gamyboje. Eksperimento rezultatas yra sukurtas funkcinio maisto produktas. Taip vadinami maisto produktai, kurie be įprastų maistinių medžiagų, suteikia papildomą naudą žmogaus sveikatai.