Kovo 17 d. Kauno kolegijos Informatikos, inžinerijos ir technologijų fakultete lankėsi “Ekoagros” atstovės  personalo specialistė Jurgita Trubilienė ir direktorė Virginija Andrulė. Susitikime dalyvavo ne tik Agroverslų, bet ir Maisto technologijos studentai. Susitikimo metu buvo pristatyta įmonės veikla, ekologiškų produktų sertifikavimo sistema bei karjeros galimybės šioje srityje.

Kas yra „Ekoagros“?

„Ekoagros“ – tai pelno nesiekianti viešoji įstaiga, kurios pagrindinė veikla apima ekologiškų žemės ūkio ir maisto produktų bei nacionalinės maisto kokybės produktų sertifikavimą ir kontrolę. Centrinė įstaigos būstinė įsikūrusi Kaune, o filialai veikia Telšiuose, Utenoje ir Vilniuje. Organizacijoje dirba apie 80 specialistų, kurie užtikrina sertifikavimo procesų skaidrumą ir atitiktį tarptautiniams standartams.

Ekologiškų produktų ženklinimas: kaip atpažinti ekologišką produkciją?

Susitikimo metu „Ekoagros“ atstovės išsamiai pristatė ekologiškų produktų ženklinimo svarbą. Ekologiški produktai turi atitikti griežtus Europos Sąjungos reglamentus ir nacionalinius standartus, todėl jų ženklinimas yra reglamentuojamas siekiant apsaugoti vartotojus nuo klaidinančios informacijos.

Pagrindinis ekologiškų produktų ženklas yra ES ekologinis logotipas („žalias lapas“) – tai oficialus Europos Sąjungos ekologinės gamybos ženklas, kuris rodo, kad produktas sertifikuotas ir atitinka visus ekologinės gamybos reikalavimus.

Šalia pagrindinio gali būti naudojami nacionaliniai ir privatūs ekologinės gamybos ženklai, kaip nacionalinis ekologiškų produktų ženklas:

Atstovės taip pat pabrėžė, kad tik sertifikuoti produktai gali būti vadinami ekologiškais. Dažnai rinkoje pasitaiko atvejų, kai gamintojai klaidinančiai naudoja terminus „natūralus“, „iš kaimo“ ar „be pesticidų“, tačiau tai nėra oficialūs ekologinės gamybos požymiai. Vartotojams rekomenduojama atidžiai tikrinti etiketėse nurodytą informaciją ir pasitikėti tik sertifikuota produkcija.

Ekologinė žemdirbystė – nauda ne tik žmonėms, bet ir visai ekosistemai

Susitikimo metu taip pat buvo akcentuotas ekologinės žemdirbystės vaidmuo – nuo ūkininkavimo iki perdirbimo, platinimo ir vartojimo. Pagrindinis šios sistemos tikslas – palaikyti ir stiprinti ekosistemų bei organizmų sveikatą, pradedant nuo mažiausių dirvožemio mikroorganizmų ir baigiant žmonėmis. Ekologinis ūkininkavimas siekia užtikrinti aukštos kokybės, maistingą maistą, prisidedantį prie sveikatos ir gerovės.

Vienas pagrindinių ekologiško ūkininkavimo principų – cheminių trąšų, pesticidų, veterinarinių vaistų bei maisto priedų, galinčių daryti neigiamą poveikį aplinkai ir žmonių sveikatai, atsisakymas. Dėl to ekologinė produkcija yra ne tik tvaresnė, bet ir saugesnė vartotojams.

Karjeros galimybės „Ekoagros“

Renginio metu buvo aptartos ir karjeros perspektyvos „Ekoagros“. Įmonė nuolat ieško įvairių sričių specialistų – nuo agronomų ir maisto technologų iki kokybės kontrolės ekspertų. Studentams buvo pristatytos galimybės organizacijoje, kuri suteikia realią darbo patirtį ekologiškos gamybos ir sertifikavimo srityje.

Pasak įmonės atstovių, „Ekoagros“ siekia ugdyti jaunus specialistus ir prisidėti prie tvarios bei ekologiškos maisto gamybos plėtros Lietuvoje. Ši sritis tampa vis aktualesnė, nes vartotojai vis dažniau renkasi sveikesnius ir ekologiškus produktus, o tvarios gamybos standartai griežtėja.

Ekologiška ateitis – jaunųjų specialistų rankose

Susitikimas su „Ekoagros“ atstovėmis leido studentams ne tik išsamiau susipažinti su ekologinės gamybos principais ir ženklinimo taisyklėmis, bet ir įvertinti karjeros perspektyvas šioje sparčiai augančioje srityje. Augantis susidomėjimas tvaria gamyba rodo, kad ekologiškos produkcijos sertifikavimas tampa vis svarbesne sritimi, kurioje jauni specialistai gali reikšmingai prisidėti prie kokybiško ir sveiko maisto užtikrinimo.

Šis vizitas dar kartą patvirtino, kad ekologinė gamyba yra ne tik vartotojų, bet ir ateities specialistų prioritetas, o „Ekoagros“ – patikimas partneris siekiant užtikrinti aukščiausią maisto kokybę Lietuvoje.

Ačiū Jurgitai Trubilienei ir Virginijai Andrulei už skirtą laiką bei naudingą paskaitą!