{"id":26626,"date":"2025-03-04T13:57:59","date_gmt":"2025-03-04T11:57:59","guid":{"rendered":"https:\/\/www.kaunokolegija.lt\/vf\/?p=26626"},"modified":"2025-03-04T13:57:59","modified_gmt":"2025-03-04T11:57:59","slug":"tarpkulturine-skoniu-fiesta-kai-maistas-tampa-tiltu-tarp-tautu","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/www.kaunokolegija.lt\/vf\/tarpkulturine-skoniu-fiesta-kai-maistas-tampa-tiltu-tarp-tautu\/","title":{"rendered":"Tarpkult\u016brin\u0117 skoni\u0173 fiesta: kai maistas tampa tiltu tarp taut\u0173"},"content":{"rendered":"

Turizmo sektorius \u0161iandien yra neatsiejama pasaulin\u0117s ekonomikos ir kult\u016brini\u0173 main\u0173 dalis, jungiantis \u017emones per patirtis ir tradicijas. Tai daugiau nei tik kelion\u0117s \u2013 tai pa\u017einimas, bendravimas ir tarpkult\u016brin\u0117 s\u0105veika.\u00a0\u0160ios id\u0117jos atsispind\u0117jo vasario 27 d. vykusioje Turizmo antropologijos paskaitoje \u201ekitaip\u201c, kurioje Tourism and Hotel Management tarptautin\u0117s programos studentai kartu su Turizmo ir vie\u0161bu\u010di\u0173 vadyb\u0105 studijuojan\u010diais lietuviais pristat\u0117 savo kult\u016bras per maist\u0105 ir su juo susijusias tradicijas. \u0160i\u0105 paskait\u0105 organizavusios Turizmo ir laisvalaikio vadybos katedros lektor\u0117s Au\u0161ra Lioran\u010dait\u0117-\u0160ukien\u0117 ir Asta Ra\u0161kevi\u010di\u016bt\u0117-\u0160imkevi\u010dien\u0117, teigia, kad\u00a0 gyvas, interaktyvus b\u016bdas pa\u017einti skirtingas kult\u016bras ne tik teori\u0161kai, bet ir per poj\u016b\u010dius, yra vienas paveikiausi\u0173 keitimosi patirtimi metod\u0173. Paskaitoje studentai ne tik dalijosi tradiciniais patiekalais, bet ir gilinosi \u012f j\u0173 kilm\u0119, simbolin\u0119 reik\u0161m\u0119 bei gamybos ypatybes.<\/p>\n

\"\"<\/a>Pranc\u016bzi\u0161ki desertai ir s\u016briai: gastronominis paveldas<\/strong><\/p>\n

Student\u0117 Alicia, atvykusi i\u0161 La Rochelle Tourism and Hospitality School ir studojuojanti pagal Erasmus+ main\u0173 program\u0105, \u00a0nuk\u0117l\u0117 dalyvius \u012f Pranc\u016bzij\u0105 \u2013 \u0161al\u012f, gars\u0117jan\u010di\u0105 savo gastronomija. Pristatytas autenti\u0161kas pranc\u016bzi\u0161kas desertas, kurio receptas apjungia paprastum\u0105 ir elegancij\u0105, pasitelkus kasdienius ingredientus \u2013 kiau\u0161inius, pien\u0105 ir cukr\u0173. Be to, buvo galima paragauti ir garsiausi\u0173 pranc\u016bzi\u0161k\u0173 pel\u0117sini\u0173 s\u016bri\u0173, kurie suk\u0117l\u0117 diskusij\u0173 ne tik apie j\u0173 skonines savybes, bet ir apie s\u016brio brandinimo tradicijas.<\/p>\n

Marokieti\u0161ka virtuv\u0117: tradicijos ir ritualai<\/strong><\/p>\n

Student\u0117s i\u0161 Maroko pristat\u0117 savo \u0161alies kulinarin\u012f paveld\u0105 \u2013 l\u0117tai gaminam\u0105 tro\u0161kin\u012f, kuris tradici\u0161kai ruo\u0161iamas specialiame, i\u0161skirtin\u0117s formos, keramikiniame inde \u2013 tad\u017eine. Greta jo \u2013 tradicin\u0117 sluoksniuota, kvadrato formos tra\u0161ki marokieti\u0161ka duona \u2013 msemen (dar vadinama rghaif)., \u00a0da\u017eniausiai patiekiama prie pusry\u010di\u0173 stalo ir valgoma su medumi, o visk\u0105 vainikavo ritualin\u0117 marokieti\u0161ka arbata, patiekta autenti\u0161kame arbatinuke. Arbatos ruo\u0161imo ir serviravimo procesas nebuvo tik paprasta degustacija \u2013 tai tapo kult\u016briniu pasakojimu apie svetingum\u0105 ir bendravimo svarb\u0105 Maroke.<\/p>\n

Uzbekistano pasidid\u017eiavimas \u2013 tradicinis plovas<\/strong><\/p>\n

\"\"<\/a>Uzbekistano studentas Damir pristat\u0117 savo \u0161alies kulinarin\u012f pasidid\u017eiavim\u0105 \u2013 autenti\u0161k\u0105 plov\u0105. Jis pabr\u0117\u017e\u0117, kad \u0161is patiekalas glaud\u017eiai susij\u0119s su Uzbekistano istorija ir yra neatsiejama \u0161eimos susib\u016brim\u0173 dalis. Plovas buvo gamintas pagal tradicin\u012f recept\u0105, naudojant originalius ingredientus, tod\u0117l dalyviai gal\u0117jo pajusti tikr\u0105j\u012f jo skon\u012f. Damir atne\u0161\u0117 ir ypating\u0105 detal\u0119 \u2013 spalvingais uzbeki\u0161kais ra\u0161tais margint\u0105 l\u0117k\u0161t\u0119, kuri\u0105, anot jo, jam atsiunt\u0117 mama tiesiai i\u0161 Samarkando. \u0160i detal\u0117 suteik\u0117 pristatymui dar daugiau autenti\u0161kumo ir leido dalyviams dar geriau pajusti Uzbekistano kult\u016bros dvasi\u0105.<\/p>\n

Lietuvi\u0161kos vai\u0161\u0117s: tradicij\u0173 ir skoni\u0173 derm\u0117<\/strong><\/p>\n

Studentai lietuviai sve\u010dius vai\u0161ino tradicine namuose kepta juoda duona, kuri buvo patiekta su kastiniu, \u012fvairi\u0173 r\u016b\u0161i\u0173 var\u0161k\u0117s s\u016briu, bei avie\u010di\u0173 uogiene. \u0160ie produktai atspind\u0117jo Lietuvos kulinarines tradicijas, kuriose vyrauja nat\u016bral\u016bs, rank\u0173 darbo gaminiai. Be abejo, vai\u0161\u0117s neapsi\u0117jo be legendinio \u0161ako\u010dio \u2013 \u0161ventinio kepinio, kuris ne vienam sve\u010diui suk\u0117l\u0117 nuostab\u0105 d\u0117l savo unikalaus gamybos proceso. Tarp lietuvi\u0161k\u0173 desert\u0173 ypatingo d\u0117mesio sulauk\u0117 studento Gustauto pagamintas \u201etinginys\u201c. Paprastas, bet nepaprastai gardus desertas su\u017eav\u0117jo u\u017esienio studentus savo skoniu ir lengvu paruo\u0161imu \u2013 daugelis j\u0173 net i\u0161rei\u0161k\u0117 nor\u0105 i\u0161bandyti recept\u0105 patys.<\/p>\n

Tarpkult\u016brinis dialogas per maist\u0105<\/strong><\/p>\n

Paskaita leido studentams ne tik susipa\u017einti su skirting\u0173 \u0161ali\u0173 gastronomija, bet ir i\u0161 ar\u010diau pa\u017einti vieniems kitus. Prad\u017eioje vyravusi\u0105 sant\u016bri\u0105 atmosfer\u0105 akimirksniu pakeit\u0117 dalyvi\u0173 \u012fne\u0161ta energija, gyvas betarpi\u0161kas bendravimas, patirtys ir istorijos apie maist\u0105. \u0160i kult\u016brini\u0173 main\u0173 popiet\u0117 tapo puikiu \u012frodymu, kad maistas \u2013 ne tik kasdien\u0117 b\u016btinyb\u0117, bet ir kult\u016bros dalis, padedanti suartinti skirting\u0173 taut\u0173 \u017emones. Dalyviai apsikeit\u0117 kontaktais, o kai kurie pasinaudojo \u0161ia patirtimi kaip \u012fkv\u0117pimu akademiniams darbams.<\/p>\n

Turizmo antropologijos paskaita \u201ekitaip\u201c atskleid\u0117, kad maistas gali b\u016bti ne tik skonio, bet ir \u017eini\u0173 bei tarpkult\u016brinio dialogo \u0161altinis. Bendras stalas tapo erdve, kurioje studentai gal\u0117jo ne tik ragauti, bet ir suprasti vieni kitus per bendr\u0105 patirt\u012f. Studentai pabr\u0117\u017e\u0117, kad toks tarpdisciplininis metodas, kuomet \u010dia ir dabar kei\u010diamasi kult\u016brin\u0117mis patirtimis, skatina atvirum\u0105, smalsum\u0105 ir nor\u0105 pa\u017einti pasaul\u012f ne tik i\u0161 knyg\u0173, bet ir per gyv\u0105j\u0105 patirt\u012f, taip pat ir tai, kad tai yra viena geriausi\u0173 patir\u010di\u0173 per j\u0173 buvimo Lietuvoje laikotarp\u012f.<\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

Turizmo sektorius \u0161iandien yra neatsiejama pasaulin\u0117s ekonomikos ir kult\u016brini\u0173 main\u0173 dalis, jungiantis \u017emones per patirtis ir tradicijas. Tai daugiau nei tik kelion\u0117s \u2013 tai pa\u017einimas, bendravimas ir tarpkult\u016brin\u0117 s\u0105veika.\u00a0\u0160ios id\u0117jos atsispind\u0117jo vasario 27 d. vykusioje Turizmo antropologijos paskaitoje \u201ekitaip\u201c, kurioje Tourism and Hotel Management tarptautin\u0117s programos studentai kartu su Turizmo ir vie\u0161bu\u010di\u0173 vadyb\u0105 studijuojan\u010diais lietuviais […]<\/p>\n","protected":false},"author":8,"featured_media":26627,"comment_status":"closed","ping_status":"closed","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"footnotes":""},"categories":[1],"tags":[38],"class_list":["post-26626","post","type-post","status-publish","format-standard","has-post-thumbnail","hentry","category-naujienos","tag-turizmo-ir-viesbuciu-vadyba"],"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/www.kaunokolegija.lt\/vf\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/26626","targetHints":{"allow":["GET"]}}],"collection":[{"href":"https:\/\/www.kaunokolegija.lt\/vf\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/www.kaunokolegija.lt\/vf\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.kaunokolegija.lt\/vf\/wp-json\/wp\/v2\/users\/8"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.kaunokolegija.lt\/vf\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=26626"}],"version-history":[{"count":9,"href":"https:\/\/www.kaunokolegija.lt\/vf\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/26626\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":26640,"href":"https:\/\/www.kaunokolegija.lt\/vf\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/26626\/revisions\/26640"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.kaunokolegija.lt\/vf\/wp-json\/wp\/v2\/media\/26627"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/www.kaunokolegija.lt\/vf\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=26626"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/www.kaunokolegija.lt\/vf\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=26626"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/www.kaunokolegija.lt\/vf\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=26626"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}