{"id":18491,"date":"2021-10-04T14:20:01","date_gmt":"2021-10-04T11:20:01","guid":{"rendered":"https:\/\/www.kaunokolegija.lt\/vf\/?p=18491"},"modified":"2021-10-04T14:21:52","modified_gmt":"2021-10-04T11:21:52","slug":"fakultete-viesejusio-tarptautinio-kulinarinio-turizmo-tyrejo-izvalgos-kaip-kaunui-prisivilioti-gastronominius-turistus","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/www.kaunokolegija.lt\/vf\/fakultete-viesejusio-tarptautinio-kulinarinio-turizmo-tyrejo-izvalgos-kaip-kaunui-prisivilioti-gastronominius-turistus\/","title":{"rendered":"Fakultete vie\u0161\u0117jusio tarptautinio kulinarinio turizmo tyr\u0117jo \u012f\u017evalgos, kaip Kaunui prisivilioti gastronominius turistus"},"content":{"rendered":"
2021\u20132025 metams suformuotoje Kauno kolegijos strategijoje, 2025 metais Kauno kolegija yra matoma kaip pa\u017eangi Europos auk\u0161tojo mokslo institucija, tod\u0117l kryptingai br\u0117\u017eiamos strategin\u0117s gair\u0117s kolegijos veiklos tarptauti\u0161kumo didinimui. Tarptauti\u0161kumas Kauno kolegijos bendruomen\u0117je suvokiamas kaip priemon\u0117, kuri \u017eenkliai prisideda prie kokybi\u0161ko kolegijos misijos \u012fgyvendinimo.<\/p>\n
\u201eGastronominiai turistai da\u017eniau nei kiti aplanko ir kitas vietas, i\u0161leid\u017eia daugiau pinig\u0173 apsipirkin\u0117dami, da\u017eniau renkasi aplankyti teatr\u0105 ar eiti \u012f sporto renginius\u201c, \u2013 teigia tyr\u0117jas.<\/p>\n \u012e k\u0105, anot Metju, reik\u0117t\u0173 atkreipti d\u0117mes\u012f \u0161iame mieste \u012fsik\u016brusioms maitinimo \u012fstaigoms? Jis si\u016blo pirmiausia prad\u0117ti nuo suvokimo, kad maistas yra b\u016bdas pajusti ry\u0161\u012f su vietos kult\u016bra.<\/p>\n \u201eVis da\u017eniau turistai nori pasijusti tarsi vietiniai ir b\u016btent maistas leid\u017eia ie\u0161koti s\u0105saj\u0173 su vietos gyventojais. Pavyzd\u017eiui, jei keliauju \u012f \u010cikag\u0105 tikriausiai nekils didelio noro kiekvien\u0105 syk\u012f aplankyti Vilio bok\u0161t\u0105 (angl. Willis Tower), bet galiu nor\u0117ti gr\u012f\u017eti \u012f savo m\u0117gstam\u0105 picerij\u0105 arba susirasti nauj\u0105 kavin\u0119. Taip pat, jei kart\u0105 jau ma\u010diau \u201eMona Liz\u0105\u201c, ma\u017eai tik\u0117tina, kad atvyk\u0119s \u012f Pary\u017ei\u0173 nor\u0117siu v\u0117l pamatyti \u0161\u012f paveiksl\u0105, ta\u010diau didelis \u0161ansas, kad gr\u012f\u0161iu \u012f restoranus, kurie prie\u0161 tai su\u017eav\u0117jo\u201c, \u2013 teigia Metju, pridurdamas, kad aplankyti matytus turistinius objektus gali b\u016bti nuobodu, ta\u010diau dar kart\u0105 patirti jau ragauto patiekalo skon\u012f \u2013 grei\u010diausiai ne.<\/p>\n Lietuvi\u0161kam kuklumui \u010dia ne vieta<\/b><\/p>\n Paklausus, k\u0105 patart\u0173 vietos restoranams, norintiems pritraukti turistus \u012f Kaun\u0105, Metju pabr\u0117\u017eia autenti\u0161kum\u0105. Pasak jo, norint i\u0161siskirti i\u0161 kit\u0173, reik\u0117t\u0173 pamir\u0161ti lietuvi\u0161k\u0105 drovum\u0105. \u201eMaitinimo \u012fstaigoms vis svarbiau tampa istorijos pasakojimo (angl. \u201estorytelling\u201c) elementai. Galb\u016bt restoranas \u012fsik\u016br\u0119s istorin\u0117je vietoje, gal turi recept\u0105, kuris tobulintas \u0161imtme\u010diais, o galb\u016bt produktai yra u\u017eauginti pa\u010di\u0173? Visa tai tampa itin reik\u0161mingomis detal\u0117mis, siekiant gastronomini\u0173 turist\u0173 d\u0117mesio. Regiono istorijos yra pati galingiausia priemon\u0117 kurti nauj\u0105 maisto patirt\u012f\u201c, \u2013 \u012fsitikin\u0119s tyr\u0117jas.<\/p>\n Dar vienas b\u016bdas, kuris gana ne\u012fprastas Lietuvoje, ta\u010diau spar\u010diai populiar\u0117ja JAV, anot \u010ciko Kalifornijos valstijos universiteto docento, yra besikuriantys ran\u010d\u0173 muziejai. \u201e\u0160ie muziejai i\u0161siskiria ne tik \u012fsik\u016brusiais vietos \u016bkiais, bet ir specifiniais maisto produktais, ne\u012fprastais suvenyrais. Pavyzd\u017eiui, jei \u016bkininkas turi kop\u016bst\u0173 lauk\u0105, turistams si\u016bloma \u012fsigyti i\u0161 jo pagaminto muilo ir kit\u0173 ne\u012fprast\u0173 gamini\u0173. Kod\u0117l gi tokios patirties neatne\u0161us ir \u012f Kauno region\u0105?\u201c, \u2013 retori\u0161kai klausia Metju.<\/p>\n \u201eKuriant muziejin\u012f \u016bk\u012f, reik\u0117t\u0173 suprasti, kad i\u0161 jo gaunamos \u017ealiavos, grei\u010diausiai, yra skirtos regiono poreikiams tenkinti. Kalbant apie turistus, si\u016bly\u010diau galvoti apie tokius suvenyrus, kurie gal\u0117t\u0173 tapti lauktuv\u0117mis ir tapt\u0173 b\u016bdu parodyti kitiems apie k\u0105 yra \u0161i \u0161alis ar regionas. Taip pat nereik\u0117t\u0173 pamir\u0161ti, kad tokie \u016bkiai \u2013 puikus b\u016bdas prisid\u0117ti prie socialinio ir ekonominio \u0161alies vystymosi\u201c, \u2013 pastebi Metju.<\/p>\n Ir, \u017einoma, tarptautinio kulinarinio turizmo tyr\u0117jas si\u016blo nepamir\u0161ti maisto festivali\u0173, kurie pasaulyje turi senas tradicijas bei pastaruoju metu vis labiau populiar\u0117ja ne be reikalo \u2013 mat tai vienas lengviausi\u0173 b\u016bd\u0173 privilioti skoni\u0173 paie\u0161kos keliais \u017eygiuojan\u010dius turistus.<\/p>\n \u201eNat\u016bral\u016bs, organi\u0161ki, ekologi\u0161ki ir tvar\u016bs produktai, taip pat informacija meniu apie tai, ar maistas vegetari\u0161kas, ar vegani\u0161kas, ar turi j\u016bros produkt\u0173, kiau\u0161ini\u0173 ir kit\u0173 alergen\u0173 \u2013 visa tai vis dar ne\u012fprasta Amerikoje, ta\u010diau, maloniai nustebino Kaune\u201c, \u2013 apibendrindamas \u012fsp\u016bd\u017eius, kuriuos patyr\u0117 vizituodamas Kauno kolegijos Turizmo ir laisvalaikio vadybos katedroje, teigia Metju, pridurdamas, kad, \u017einoma, tikslingiausias b\u016bdas prisivilioti gastronominius turistus \u2013 tur\u0117ti ai\u0161ki\u0105 strategij\u0105 ne tik \u0161alies, bet ir miesto mastu.<\/p>\n Vis\u0105 straipsn\u012f skaitykite naujien\u0173 portale\u00a0<\/i>\u201eKauno diena\u201c<\/i><\/a>. \u00a0 2021\u20132025 metams suformuotoje Kauno kolegijos strategijoje, 2025 metais Kauno kolegija yra matoma kaip pa\u017eangi Europos auk\u0161tojo mokslo institucija, tod\u0117l kryptingai br\u0117\u017eiamos strategin\u0117s gair\u0117s kolegijos veiklos tarptauti\u0161kumo didinimui. Tarptauti\u0161kumas Kauno kolegijos bendruomen\u0117je suvokiamas kaip priemon\u0117, kuri \u017eenkliai prisideda prie kokybi\u0161ko kolegijos misijos \u012fgyvendinimo. Svarbiu \u017eingsniu \u0161io tikslo \u012fgyvendinimui tampa geriausi\u0173 u\u017esienio d\u0117stytoj\u0173 i\u0161 Europos ir kit\u0173 […]<\/p>\n","protected":false},"author":8,"featured_media":18492,"comment_status":"open","ping_status":"open","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"footnotes":""},"categories":[1],"tags":[38],"class_list":["post-18491","post","type-post","status-publish","format-standard","has-post-thumbnail","hentry","category-naujienos","tag-turizmo-ir-viesbuciu-vadyba"],"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/www.kaunokolegija.lt\/vf\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/18491","targetHints":{"allow":["GET"]}}],"collection":[{"href":"https:\/\/www.kaunokolegija.lt\/vf\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/www.kaunokolegija.lt\/vf\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.kaunokolegija.lt\/vf\/wp-json\/wp\/v2\/users\/8"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.kaunokolegija.lt\/vf\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=18491"}],"version-history":[{"count":3,"href":"https:\/\/www.kaunokolegija.lt\/vf\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/18491\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":18495,"href":"https:\/\/www.kaunokolegija.lt\/vf\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/18491\/revisions\/18495"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.kaunokolegija.lt\/vf\/wp-json\/wp\/v2\/media\/18492"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/www.kaunokolegija.lt\/vf\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=18491"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/www.kaunokolegija.lt\/vf\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=18491"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/www.kaunokolegija.lt\/vf\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=18491"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}<\/a>Svarbiu \u017eingsniu \u0161io tikslo \u012fgyvendinimui tampa geriausi\u0173 u\u017esienio d\u0117stytoj\u0173 i\u0161 Europos ir kit\u0173 \u0161ali\u0173 taikom\u0173j\u0173 moksl\u0173 universitet\u0173 pritraukimas. Vienas toki\u0173 pavyzd\u017ei\u0173 \u2013 antr\u0105 kart\u0105 Kauno kolegijoje vie\u0161\u0117j\u0119s tarptautinio kulinarinio turizmo tyr\u0117jas, \u010ciko Kalifornijos valstijos universiteto docentas Metju Stounas. Kauno kolegijoje vykdomos Turizmo ir vie\u0161bu\u010di\u0173 studij\u0173 programos studentams d\u0117styti atvyk\u0119s M. Stounas \u017einiasklaidoje dalijosi \u012f\u017evalgomis, kaip Kaunui prisivilioti gastronominius turistus.<\/p>\n
<\/a><\/p>\n
<\/a><\/i><\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"