{"id":27271,"date":"2025-06-25T11:42:29","date_gmt":"2025-06-25T08:42:29","guid":{"rendered":"https:\/\/www.kaunokolegija.lt\/vf\/?post_type=kk_renginiai&p=27271"},"modified":"2025-09-29T10:27:33","modified_gmt":"2025-09-29T07:27:33","slug":"verslo-ir-mokslo-forumas-ziedines-ekonomikos-pletra-lietuvoje-ir-es","status":"publish","type":"kk_renginiai","link":"https:\/\/www.kaunokolegija.lt\/vf\/kk_renginiai\/verslo-ir-mokslo-forumas-ziedines-ekonomikos-pletra-lietuvoje-ir-es\/","title":{"rendered":"Verslo ir mokslo forumas \u201e\u017diedin\u0117s ekonomikos pl\u0117tra Lietuvoje ir ES\u201c"},"content":{"rendered":"

[vc_row][vc_column][vc_column_text css=””]<\/p>\n

\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n

\"\"<\/a>Lietuvoje vienam gyventojui per metus tenka 141 kg maisto atliek\u0173, i\u0161 kuri\u0173 did\u017eioji dalis \u2013 net 86 kg \u2013 susidaro nam\u0173 \u016bkiuose. Tai ne tik statistika \u2013 tokie duomenys atskleid\u017eia sistemin\u0119 problem\u0105, prasidedan\u010di\u0105 nuo lauk\u0173 ir gamybos cech\u0173, pereinan\u010di\u0105 per prekybos tinklus ir pasiekian\u010di\u0105 m\u016bs\u0173 stalus. Mokslininkai ir ekspertai \u012fsp\u0117ja, kad jei nebus imtasi ry\u017eting\u0173 veiksm\u0173, ES tikslas iki 2030 m. suma\u017einti maisto atliekas vienam gyventojui net 30\u201350 proc. gali likti tik teorija.<\/p>\n

Visgi per artimiausius kelerius metus diegiant \u017eiedin\u0117s ekonomikos sprendimus \u2013 inovacijas, skaitmenizacij\u0105 ir strategines partnerystes maisto sektoriuje \u2013 atliekas galima ne tik \u017eenkliai suma\u017einti, bet ir paversti vertingu i\u0161tekliumi.\u00a0Pasisemti id\u0117j\u0173 \u0161ia tema gruod\u017eio 4 d., ketvirtadien\u012f, nuo 10 val., kvies tradicinis verslo ir mokslo forumas \u201e\u017diedin\u0117s ekonomikos pl\u0117tra Lietuvoje ir ES\u201c, kuris \u0161iemet pirm\u0105 kart\u0105 vyks Kauno kolegijos Alytaus fakultete (Seirij\u0173 g. 2, Alytus).<\/strong><\/p>\n

Renginio dien\u0105 forum\u0105 atidarys ir moderuos \u00a0AB \u201eKeli\u0173 prie\u017ei\u016bra\u201c tvarumo vadov\u0117 Audron\u0117 Alijo\u0161iut\u0117-Paulauskien\u0117<\/strong>\u00a0\u2013 savo srities profesional\u0117, aktyviai prisidedanti prie darnaus vystymosi iniciatyv\u0173 \u012fgyvendinimo Lietuvoje ir formuojanti atsakingo verslo kryptis.\u00a0Sveikinimo \u017eod\u012f tars Kauno kolegijos Alytaus fakulteto dekanas dr. Mindaugas Samuolaitis.<\/strong><\/p>\n

Norint, kad inovacijos nelikt\u0173 u\u017edarytos laboratorij\u0173 erdv\u0117se, o virst\u0173 realiais, tvariais ir konkurencingais sprendimais, b\u016btina mokslo ir verslo sinergija. B\u016btent apie tai kalb\u0117s Kauno kolegijos atstovai \u2013\u00a0Projekt\u0173 skyriaus vadov\u0117 Lina Kuraitien\u0117, Mokslo taikomosios veiklos skyriaus vadov\u0117 Kristina Adomaitien\u0117 ir Informatikos, in\u017einerijos ir technologij\u0173 fakulteto dekanas Tomas Makaveckas.<\/strong>\u00a0Jie pristatys kolegijos mokslo bei projektin\u0119 veikl\u0105, laboratorijas ir planuojamus tyrim\u0173 centrus, kurie taps platforma aktyviam bendradarbiavimui su verslu.<\/p>\n

Tuo tarpu tvaraus maisto sektoriaus ateitis neatsiejama nuo inovatyvi\u0173 sprendim\u0173 ir stipri\u0173 partnerys\u010di\u0173. Kaip u\u017etikrinti efektyvi\u0105 tiekimo grandin\u0119, \u012fdarbinti pa\u017eangias technologijas ir sukurti didesn\u0119 prid\u0117tin\u0119 vert\u0119 visiems grandin\u0117s dalyviams? \u012e \u0161iuos klausimus atsakym\u0173 ie\u0161kos\u00a0Kristina \u0160ermuk\u0161nyt\u0117-Ale\u0161i\u016bnien\u0117, V\u0161\u012e \u201eAgriFood Lithuania DIH\u201c generalin\u0117 direktor\u0117 ir Europos klasteri\u0173 aljanso viceprezident\u0117 bei Edita Karvelien\u0117, \u0161ios organizacijos vykdan\u010dioji direktor\u0117.<\/strong>\u00a0Jos atskleis, kaip inovacijos ir strategin\u0117s partneryst\u0117s gali tapti pagrindu tvariam maisto sektoriaus augimui.<\/p>\n

Biotechnologij\u0173 sektorius \u2013 tai erdv\u0117, kurioje id\u0117jos virsta sprendimais, ta\u010diau kartu atne\u0161a ir svarbi\u0173 pamok\u0173. \u010cia inovacijos da\u017enai gimsta i\u0161 dr\u0105si\u0173 eksperiment\u0173, o kiekvienas bandymas, net jei ir ne visada s\u0117kmingas, tampa vertinga patirtimi ateities projektams. Apie tai prane\u0161ime \u201eBiotechnologij\u0173 projekt\u0173 patirtys: id\u0117jos, sprendimai ir pamokos\u201c kalb\u0117s\u00a0UAB \u201eNando\u201c inovacij\u0173 vadovas<\/strong>\u00a0Jonas Ignatavi\u010dius.<\/strong><\/p>\n

\u012emon\u0117ms, siekian\u010dioms augti inovacij\u0173 srityje, svarbu ne tik sekti tendencijas, bet ir laiku pasinaudoti atsirandan\u010diomis galimyb\u0117mis. Inovacijos \u0161iandien tampa ne prabanga, o b\u016btinybe \u2013 jos padeda optimizuoti procesus, ma\u017einti s\u0105naudas, kurti prid\u0117tin\u0119 vert\u0119 klientams bei u\u017etikrinti konkurencingum\u0105 spar\u010diai besikei\u010dian\u010dioje rinkoje. Renginio dien\u0105\u00a0inovacij\u0173 agent\u016bros \u201eGreenTech Hub\u201c<\/strong>\u00a0grup\u0117s koordinator\u0117 Audron\u0117 Janulaityt\u0117<\/strong>\u00a0pristatys numatomas priemones, kurios artimiausiu metu pad\u0117s verslui pl\u0117toti inovatyv\u0173 augim\u0105, stiprinti skaitmenizacijos kryptis ir kurti tvarius sprendimus. Tai galimyb\u0117 \u012fmon\u0117ms ne tik i\u0161girsti apie b\u016bsim\u0105 param\u0105 ir \u012frankius, bet ir i\u0161 anksto pasiruo\u0161ti pasinaudoti si\u016blomais sprendimais, u\u017esitikrinant sau prana\u0161um\u0105 rinkoje.<\/p>\n

\u0160iais metais renginyje verslo \u012fmon\u0117s ne tik dalyvauja, bet ir pristato savo i\u0161\u0161\u016bkius \u2013 konkre\u010dias problemas ar klausimus, kuriems spr\u0119sti pritaikomi moksliniai tyrimai, inovacijos ar skaitmeniniai sprendimai. Antroje programos dalyje dalyviai dirbs temin\u0117se sekcijose, kur bus analizuojami\u00a0\u201eMantinga\u201c, \u201eUrban Foods\u201c ir T\u0117vi\u0161k\u0117s nam\u0173 bendruomen\u0117s i\u0161\u0161\u016bkiai<\/strong>, ie\u0161kant inovatyvi\u0173 sprendim\u0173 bei praktini\u0173 rekomendacij\u0173.<\/p>\n

 <\/p>\n<\/div>\n<\/div>\n<\/div>\n<\/div>\n<\/div>\n<\/div>\n

\n
\n
\n