{"id":5732,"date":"2020-10-06T16:02:59","date_gmt":"2020-10-06T13:02:59","guid":{"rendered":"https:\/\/www.kaunokolegija.lt\/tf\/?p=5732"},"modified":"2020-10-08T15:53:18","modified_gmt":"2020-10-08T12:53:18","slug":"miltines-konditerijos-gamybos-inovacijos-ir-tendencijos-maisto-pramoneje","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/www.kaunokolegija.lt\/tf\/miltines-konditerijos-gamybos-inovacijos-ir-tendencijos-maisto-pramoneje\/","title":{"rendered":"Miltin\u0117s konditerijos gamybos inovacijos ir tendencijos maisto pramon\u0117je"},"content":{"rendered":"

Kauno kolegijos mokslininkai baigia vykdyti projekt\u0105 \u201eBeatlieki\u0173 technologij\u0173 naudojimas, siekiant gerinti u\u017eaugintos produkcijos perdirbim\u0105 dar\u017eininkyst\u0117s \u016bkiuose\u201c, kuris finansuojamas Europos \u017eem\u0117s \u016bkio fondo kaimo pl\u0117trai (E\u017d\u016aFKP) ir Lietuvos Respublikos valstyb\u0117s biud\u017eeto l\u0117\u0161omis. J\u012f vainikavo konferencija. Pasak projekto vadov\u0117s dr. Ingridos Kraujutien\u0117s, visos planuotos veiklos \u2013 bandymai, seminarai, darbas grup\u0117se ir lauko dienos \u2013 pavyko s\u0117kmingai, visi suplanuoti rodikliai buvo pasiekti.<\/b><\/p>\n

\"\"<\/p>\n

Apibendrino projekt\u0105<\/b><\/p>\n

Kauno kolegijos d\u0117stytoja ir projekto vadov\u0117 dr. Ingrida Kraujutien\u0117 pasakojo, kad projekto metu vykusiose lauko dienose ir seminaruose buvo nagrin\u0117jami specifiniai technologiniai klausimai susij\u0119 su naujos kartos nat\u016braliais produktais, pasi\u017eymin\u010diais i\u0161skirtin\u0117mis bioprotektorin\u0117mis savyb\u0117mis, taip pat su perteklin\u0117s \u017eem\u0117s \u016bkio produkcijos realizacija. Konferencijoje visa informacija apibendrinta ir pateikta platesniam klausytoj\u0173 ratui.\u00a0<\/span><\/p>\n

Kauno kolegijos docent\u0117 dr. Au\u0161ra \u0160imon\u0117lien\u0117 ap\u017evelg\u0117 poky\u010dius moli\u016bg\u0173 auginimo Lietuvoje tradicijose ir j\u0173 kait\u0105 nuo \u017ealiavos panaudojimo pa\u0161arams iki beatliekio perdirbimo maisto produkt\u0173 gamyboje. Atkreip\u0117 d\u0117mes\u012f \u012f moli\u016bg\u0173 veisles ir tikslin\u012f j\u0173 panaudojim\u0105. \u016akininkams ir kitiems seminaro dalyviams pristat\u0117 j\u0173 auginimo ir laikymo s\u0105lygas, norint pasiekti laukiam\u0173 rezultat\u0173.<\/span><\/p>\n

Maisto saugos konsultantas Ervydas Juodi\u0161ius konferencijos metu dav\u0117 praktini\u0173 patarim\u0173, kaip turi b\u016bti organizuojamas darbas maisto gamybos metu, atkreipiant d\u0117mes\u012f \u012f sanitarij\u0105 ir higien\u0105, pradedant nuo rank\u0173 plovimo ir baigiant gamini\u0173\/patiekal\u0173 pateikimu ypa\u010d \u0161iuo sud\u0117tingu \u201eCovid-19\u201c viruso i\u0161plitimo laikotarpiu.<\/span><\/p>\n

Kauno kolegijos lektor\u0117 \u017dydron\u0117 \u017darskien\u0117 klausytojams pristat\u0117, kaip inovacijos neatsiejamai taikomos etninio paveldo maisto produkto gamyboje, palengvindamos technologin\u012f proces\u0105, sutrumpindamos gamybos trukm\u0119 ir i\u0161laikydamos autenti\u0161kas galutinio produkto skonines savybes ir i\u0161vaizd\u0105. Lektor\u0117 prane\u0161imo metu daug d\u0117mesio skyr\u0117 miltini\u0173 kepini\u0173 gamybos subtilyb\u0117ms ir skirtumams pagal atskirus Lietuvos regionus.<\/span><\/p>\n

Dr. Ingrida Kraujutien\u0117 pasakojo, kad vykdant projekt\u0105 <\/span>\u201e<\/b>Beatlieki\u0173 technologij\u0173 naudojimas, siekiant gerinti u\u017eaugintos produkcijos perdirbim\u0105 dar\u017eininkyst\u0117s \u016bkiuose\u201c, buvo atlikta 10 parodom\u0173j\u0173 bandym\u0173, \u012fvyko 4 lauko dienos ir 16 seminar\u0173, kuriuose dalyvavo per 240 dalyvi\u0173. Projekto \u012fgyvendinimo metu KK mokslininkai nuolat bendravo ir bendradarbiavimo su \u016bkininkais, nes gaminant miltin\u0117s konditerijos gaminius, jiems i\u0161kildavo \u012fvairiausi\u0173 klausim\u0173. Projekto metu d\u0117l didelio suinteresuot\u0173 asmen\u0173 pageidavimo, kei\u010diant \u017ealiavas sukurti sveikesnius produktus, produktus, skirtus vaik\u0173 mitybai, buvo atlikti bandomieji Brioche bandeli\u0173 kepimai su vis\u0173 gr\u016bdo dali\u0173 kvietiniais miltais ir \u012fvertinta gliukoz\u0117s koncentracija kapiliariniame kraujyje, lyginant kepinius, pagamintus i\u0161 550D tipo kvietini\u0173 milt\u0173 ir vis\u0173 gr\u016bdo dali\u0173 kvietini\u0173 milt\u0173. Esmini\u0173 poky\u010di\u0173 nebuvo nustatyta.<\/span><\/p>\n

Gliukoz\u0117s kiekio kraujyje tem\u0105 pla\u010diau aptar\u0117 Kauno kolegijos docent\u0117 Rasa Volskien\u0117. Atlikusi praktini\u0173 tyrim\u0173 ir vadovaudamasi mokslinink\u0173 i\u0161vadomis, i\u0161sak\u0117 nuomon\u0119, kad vartojant liofilizuotas dar\u017eoves, vaisius, rezultatai gali b\u016bti skirtingi \u2013 tai yra labai individualu. Tendencija tiesiogiai priklauso nuo konkre\u010di\u0173 vaisi\u0173 ar dar\u017eovi\u0173, pvz., nustatyta, kad moli\u016bgai \u0161iek tiek ma\u017eina, o morkos didina gliukoz\u0117s koncentracij\u0105 tiriam\u0173j\u0173 asmen\u0173 kapiliariniame kraujyje. Atlikti tyrimai buvo labai naudingi siejant kelias mokslo kryptis ir gaunant rezultatus, kuriais gali vadovautis dar\u017eovi\u0173 augintojai, produkcijos gamintojai ir vartotojai.<\/span><\/p>\n

\u016akininkai \u012fvald\u0117 naujus miltin\u0117s konditerijos gamybos metodu<\/b>s<\/b><\/p>\n

Kauno kolegijos d\u0117stytoja dr. Ingrida Kraujutien\u0117, paklausta, kuo \u0161is projektas buvo naudingas \u016bkininkams, teig\u0117, kad pastarieji \u012fgijo ir sustiprino miltin\u0117s konditerijos gamybos technologij\u0173 pagrindus, i\u0161moko taikyti naujus metodus, padedan\u010dius gaminti inovatyvius bei saugesnius produktus, o taip pat beatliekes technologijas dar\u017eininkyst\u0117s \u016bkiuose.\u00a0<\/span><\/p>\n

Pasak pa\u0161nekov\u0117s, akivaizdu, kad projekto dalyviai liko patenkinti tuo, k\u0105 su\u017einojo, ir tuo, k\u0105 i\u0161moko. \u016akininkai ir ma\u017e\u0173 \u012fmoni\u0173 atstovai pra\u0161o ir ateityje juos \u012ftraukti \u012f projektus bei suteikti galimyb\u0119 susipa\u017einti su naujomis technologijomis.<\/span><\/p>\n

 <\/p>\n

\"\"\"\"<\/div>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

Kauno kolegijos mokslininkai baigia vykdyti projekt\u0105 \u201eBeatlieki\u0173 technologij\u0173 naudojimas, siekiant gerinti u\u017eaugintos produkcijos perdirbim\u0105 dar\u017eininkyst\u0117s \u016bkiuose\u201c, kuris finansuojamas Europos \u017eem\u0117s \u016bkio fondo kaimo pl\u0117trai (E\u017d\u016aFKP) ir Lietuvos Respublikos valstyb\u0117s biud\u017eeto l\u0117\u0161omis. J\u012f vainikavo konferencija. Pasak projekto vadov\u0117s dr. Ingridos Kraujutien\u0117s, visos planuotos veiklos \u2013 bandymai, seminarai, darbas grup\u0117se ir lauko dienos \u2013 pavyko s\u0117kmingai, visi […]<\/p>\n","protected":false},"author":23,"featured_media":5735,"comment_status":"open","ping_status":"open","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"footnotes":""},"categories":[1],"tags":[],"class_list":["post-5732","post","type-post","status-publish","format-standard","has-post-thumbnail","hentry","category-naujienos"],"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/www.kaunokolegija.lt\/tf\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/5732","targetHints":{"allow":["GET"]}}],"collection":[{"href":"https:\/\/www.kaunokolegija.lt\/tf\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/www.kaunokolegija.lt\/tf\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.kaunokolegija.lt\/tf\/wp-json\/wp\/v2\/users\/23"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.kaunokolegija.lt\/tf\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=5732"}],"version-history":[{"count":17,"href":"https:\/\/www.kaunokolegija.lt\/tf\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/5732\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":5761,"href":"https:\/\/www.kaunokolegija.lt\/tf\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/5732\/revisions\/5761"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.kaunokolegija.lt\/tf\/wp-json\/wp\/v2\/media\/5735"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/www.kaunokolegija.lt\/tf\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=5732"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/www.kaunokolegija.lt\/tf\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=5732"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/www.kaunokolegija.lt\/tf\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=5732"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}