{"id":4912,"date":"2020-02-14T09:15:33","date_gmt":"2020-02-14T07:15:33","guid":{"rendered":"https:\/\/www.kaunokolegija.lt\/tf\/?p=4912"},"modified":"2020-05-11T18:00:43","modified_gmt":"2020-05-11T15:00:43","slug":"moliugai-miltineje-konditerijoje-nustebino-net-ir-zinovus","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/www.kaunokolegija.lt\/tf\/moliugai-miltineje-konditerijoje-nustebino-net-ir-zinovus\/","title":{"rendered":"Moli\u016bgai miltin\u0117je konditerijoje nustebino net ir \u017einovus"},"content":{"rendered":"
<\/p>\n
Pra\u0117jusiais metais Kauno kolegija prad\u0117jo vykdyti projekt\u0105 \u201eBeatlieki\u0173 technologij\u0173 naudojimas, siekiant gerinti u\u017eaugintos produkcijos perdirbim\u0105 dar\u017eininkyst\u0117s \u016bkiuose\u201c, kuris finansuojamas Europos \u017eem\u0117s \u016bkio fondo kaimo pl\u0117trai (E\u017d\u016aFKP) ir Lietuvos Respublikos valstyb\u0117s biud\u017eeto l\u0117\u0161omis. \u012egyvendinant projekt\u0105, buvo parengta parodomojo bandymo metodika, suburtos pasidalinimo grup\u0117s ir vykdomas j\u0173 darbas, taip pat buvo \u012fgyvendinti parodomieji bandymai \u0161alies \u016bkinink\u0173 \u016bkiuose bei ma\u017eose perdirbimo \u012fmon\u0117se. Per \u0161i\u0173 met\u0173 sausio m\u0117nes\u012f buvo suorganizuoti visi informaciniai renginiai.<\/p>\n
Vykdant projekt\u0105 \u201eBeatlieki\u0173 technologij\u0173 naudojimas, siekiant gerinti u\u017eaugintos produkcijos perdirbim\u0105 dar\u017eininkyst\u0117s \u016bkiuose\u201c buvo atlikta 10 parodom\u0173j\u0173 bandym\u0173 \u0161alies \u016bkinink\u0173 \u016bkiuose bei ma\u017eose perdirbimo \u012fmon\u0117se, o taip pat jau \u012fvyko 4 lauko dienos ir 16 seminar\u0173, kuriuose dalyvavo vir\u0161 240 dalyvi\u0173.<\/p>\n
Parodomieji bandymai \u2013 mokslo naujovi\u0173 ir pa\u017eangios patirties garantas <\/strong><\/p>\n Auk\u0161toji mokykla siekdama, kad kuo daugiau \u016bkinink\u0173 susipa\u017eint\u0173 su mokslo pa\u017eanga, projekto \u012fgyvendinimo metu vykd\u0117 parodomuosius bandymus, skatinan\u010dius \u016bkininkus naudoti beatliekes technologijas, siekiant gerinti u\u017eaugintos produkcijos perdirbim\u0105 dar\u017eininkyst\u0117s \u016bkiuose. \u017dem\u0117s \u016bkyje perdirbant \u017eem\u0117s \u016bkio produkcij\u0105, susidaro itin dideli kiekiai organin\u0117s kilm\u0117s technologini\u0173 atliek\u0173, kurios niekaip nepanaudojamos. Kauno kolegijos mokslininkai siek\u0117 \u016bkininkams pademonstruoti galimybes, kaip \u017eem\u0117s \u016bkyje b\u016bt\u0173 galima be atliek\u0173 panaudoti moli\u016bgus.<\/p>\n Kauno kolegijos maisto technolog\u0117 ir projekto vadov\u0117 dr. Ingrida Kraujutien\u0117 pasakojo, kad parodomiesiems bandymams buvo kruop\u0161\u010diai atrinkti \u016bkininkai bei ma\u017eos kepyklos. Norin\u010di\u0173j\u0173 sudalyvauti projekte buvo daugiau nei numatyt\u0173 parodom\u0173j\u0173 bandym\u0173. Parodomaisiais bandymais buvo siekiama pademonstruoti, kaip b\u016bt\u0173 galima kuo efektyviau panaudoti visas vertingas moli\u016bg\u0173 vaisi\u0173 dalis, gaminant kvietinius gaminius \u2013 brioche<\/em> kepinius. Tris m\u0117nesius \u012fvairiuose Lietuvos mietuose vyko bandymai naudojant nauj\u0105sias technologijas. Panaudojus \u012fvairias moli\u016bg\u0173 dalis buvo suma\u017eintas cukraus kiekis, suintensyvinta produkto spalva ir skonis, suma\u017eintas naudojam\u0173 skys\u010di\u0173 kiekis, suintensyvintas produkto aromatas, i\u0161gauta tinkama tekst\u016bra ir prailgintas produkto galiojimo laikas.<\/p>\n Pasak projekto vadov\u0117s dr. Ingridos Kraujutien\u0117s \u016bkininkai buvo labai \u017eingeid\u016bs ir neabejingi informacijai, susijusiai nuo moli\u016bg\u0173 veisl\u0117s pasirinkimo auginimui iki \u017ealiavos perdirbimo \u012fvairiems maisto produktams, sunaudojus visas moli\u016bg\u0173 vaisi\u0173 dalis: \u017eievel\u0119, mink\u0161tim\u0105, s\u0117klas. Pristatymo metu buvo akcentuota, kad s\u0117klos turtingos cinku ir ypa\u010d s\u0117klas dengiantis sluoksnis \u2013 endospermos apvalkalas, kuris da\u017eniausiai vartotoj\u0173 nupu\u010diamas lyg nepageidautinos \u0161iuk\u0161l\u0117s. Klausytojus sudomino Hokaido ir Amazonka moli\u016bg\u0173 veisl\u0117s, kuri\u0173 sud\u0117tyje esantis didesnis pektino kiekis suteikia trintoms sriuboms tir\u0161t\u0105 konsistencij\u0105 nenaudojant bulvi\u0173. Muskatin\u0117s moli\u016bg\u0173 r\u016b\u0161ys pasi\u017eymi ilgesniu sand\u0117liavimo laikotarpiu ir mink\u0161ta \u017eievel\u0117 \u012fgalina juos sunaudoti be atliek\u0173 taip praturtinant organizm\u0105 prebiotikais. Bandym\u0173 metu visi buvo maloniai nustebinti ry\u0161kiai geltonai oran\u017eine te\u0161los ir gamini\u0173 spalva, kai kuri\u0173 moli\u016bg\u0173 r\u016b\u0161i\u0173 nat\u016brali\u0173 tyri\u0173 saldumu ir netradicini\u0173 mielini\u0173 bandeli\u0173 technologija bei patraukliomis skonin\u0117mis savyb\u0117mis. Tiek bandym\u0173, tiek seminar\u0173 metu buvo mokoma bandeli\u0173 degustacijos pagal DLG metodik\u0105, patvirtint\u0105 ir taikom\u0105 Vokietijoje. Pagal pirmin\u0119 recept\u016br\u0105 buvo numatyti kvietiniai miltai 550D, kurie eigoje buvo pakeisti \u012f viso gr\u016bdo kvietinius miltus, atsi\u017evelgiant \u012f \u016bkinink\u0173 ir kepykl\u0173 savinink\u0173 pageidavimus. Vykdytos palyginamosios degustacijos daugelyje atvej\u0173 \u012frod\u0117 viso gr\u016bdo milt\u0173 prana\u0161um\u0105 skonin\u0117mis savyb\u0117mis, suteikus gaminiams rie\u0161ut\u0173 prieskon\u012f, o tamsesn\u0117 spalva prilyginta \u017emoni\u0173 \u012fpro\u010diams ir s\u0105moningumui. Visais atvejais moli\u016bg\u0173 priedas suteik\u0117 ry\u0161kesn\u0119 gelton\u0105 kepini\u0173 mink\u0161timo ir plutel\u0117s spalv\u0105.<\/p>\n Informaciniai renginiai nauj\u0173 technologij\u0173 sklaidai<\/strong><\/p>\n \u012egyvendinus parodomuosius bandymus buvo suorganizuota 4 lauko dienos ir 16 seminar\u0173 visose Lietuvos apskrityse, tad informacija pasiek\u0117 plat\u0173 klausytoj\u0173 rat\u0105.<\/p>\n Kauno kolegijos maisto technolog\u0117 dr. Au\u0161ra \u0160imon\u0117lien\u0117 pasakojo, kad informacini\u0173 rengini\u0173 metu naujosios technologijos yra labai svarbios ir taikomos \u012fvairiose srityse, kaip pvz. liofilizacija \u2013 d\u017eiovinimas \u0161al\u010diu, kai i\u0161saugomos bioaktyvios med\u017eiagos, vitaminai. I\u0161 moli\u016bg\u0173 pagaminti miltai, tyr\u0117s ar s\u0117klos lengvai pritaikomos pranc\u016bzi\u0161k\u0173 bandeli\u0173 gamyboje, o kepini\u0173 i\u0161vaizda ir skonis yra \u012fsimintini ir motyvuojantys kepti tiek namuose, tiek pl\u0117sti gamini\u0173 asortiment\u0105 kepyklose.<\/p>\n Projekto vadov\u0117 dr. Ingrida Kraujutien\u0117, paklausta, kuo \u0161ie mokymai buvo naudingi \u016bkininkams, teig\u0117, kad pastarieji \u012fgijo ir sustiprino miltin\u0117s konditerijos pagrindus, o taip pat i\u0161moko taikyti naujus metodus, padedan\u010dius gaminti vertingesnius kepinius.<\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":" Pra\u0117jusiais metais Kauno kolegija prad\u0117jo vykdyti projekt\u0105 \u201eBeatlieki\u0173 technologij\u0173 naudojimas, siekiant gerinti u\u017eaugintos produkcijos perdirbim\u0105 dar\u017eininkyst\u0117s \u016bkiuose\u201c, kuris finansuojamas Europos \u017eem\u0117s \u016bkio fondo kaimo pl\u0117trai (E\u017d\u016aFKP) ir Lietuvos Respublikos valstyb\u0117s biud\u017eeto l\u0117\u0161omis. \u012egyvendinant projekt\u0105, buvo parengta parodomojo bandymo metodika, suburtos pasidalinimo grup\u0117s ir vykdomas j\u0173 darbas, taip pat buvo \u012fgyvendinti parodomieji bandymai \u0161alies \u016bkinink\u0173 \u016bkiuose […]<\/p>\n","protected":false},"author":17,"featured_media":4913,"comment_status":"open","ping_status":"open","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"footnotes":""},"categories":[1],"tags":[82],"class_list":["post-4912","post","type-post","status-publish","format-standard","has-post-thumbnail","hentry","category-naujienos","tag-beatliekiu-technologiju-naudojimas"],"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/www.kaunokolegija.lt\/tf\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/4912","targetHints":{"allow":["GET"]}}],"collection":[{"href":"https:\/\/www.kaunokolegija.lt\/tf\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/www.kaunokolegija.lt\/tf\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.kaunokolegija.lt\/tf\/wp-json\/wp\/v2\/users\/17"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.kaunokolegija.lt\/tf\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=4912"}],"version-history":[{"count":3,"href":"https:\/\/www.kaunokolegija.lt\/tf\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/4912\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":4918,"href":"https:\/\/www.kaunokolegija.lt\/tf\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/4912\/revisions\/4918"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.kaunokolegija.lt\/tf\/wp-json\/wp\/v2\/media\/4913"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/www.kaunokolegija.lt\/tf\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=4912"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/www.kaunokolegija.lt\/tf\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=4912"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/www.kaunokolegija.lt\/tf\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=4912"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}