{"id":4552,"date":"2019-10-13T21:35:57","date_gmt":"2019-10-13T18:35:57","guid":{"rendered":"https:\/\/www.kaunokolegija.lt\/tf\/?p=4552"},"modified":"2019-10-16T15:30:24","modified_gmt":"2019-10-16T12:30:24","slug":"lietuvos-vyndariu-forume-prabilta-ir-apie-moksline-veikla-ir-praktikos-uzkulisius","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/www.kaunokolegija.lt\/tf\/lietuvos-vyndariu-forume-prabilta-ir-apie-moksline-veikla-ir-praktikos-uzkulisius\/","title":{"rendered":"Lietuvos vyndari\u0173 forume prabilta ir apie mokslin\u0119 veikl\u0105, ir praktikos u\u017ekulisius"},"content":{"rendered":"

Nuo antikos laik\u0173 vynas laikomas reik\u0161minga kult\u016bros dalimi, \u012f kuri\u0105 \u0161iandien \u017evelgiama pro mokslo, verslo ir praktik\u0173 prizm\u0119. \u0160i\u0173 met\u0173 spalio 4 dien\u0105 Kauno kolegijos Technologij\u0173 fakultetas ir Lietuvos vyndari\u0173 asociacija pakviet\u0117 mokslo ir verslo atstovus bendrai diskusijai \u2013 pirm\u0105 kart\u0105 Lietuvoje suorganizuotas Lietuvos\u00a0vyndari\u0173 forumas, \u012f kur\u012f susirinko vir\u0161 100 dalyvi\u0173<\/strong>. Mokslininkai, ekspertai, gamintojai ir valstybini\u0173 institucij\u0173 atstovai diskutavo vyndaryst\u0117s aktualij\u0173 ir perspektyv\u0173 klausimais, analizavo, ar Lietuvoje auga vyno gamybai tinkamos vynuog\u0117s, kok\u012f vyn\u0105 m\u0117gsta lietuviai ir kiek yra efektyvus alkoholio reklamos draudimas.<\/p>\n

Vynas, kuriam lietuviai teikia pirmenyb\u0119 <\/strong><\/p>\n

Pasak \u201eVyno \u017eurnalo\u201c redaktoriaus, Lietuvos somelj\u0117 mokyklos lektoriaus ir LSA Lietuvi\u0161ko vyno \u010dempionato teis\u0117jo dr. Ar\u016bno Starkaus, \u010dempionatuose vynas vertinamas pagal keturis pagrindinius kriterijus: i\u0161vaizd\u0105, aromat\u0105, skon\u012f ir bendr\u0105 \u012fsp\u016bd\u012f. Vynas ragaujamas aklai –\u00a0 ne\u017einant nei \u017ealiavos, nei cukraus ar alkoholio kiekio. Degustuojant ger\u0105 vyn\u0105, kiekvienas jo sud\u0117ties komponentas vyno \u017einovui yra lengvai atpa\u017e\u012fstamas. \u201ePastebima tendencija, kad did\u017eioji dalis lietuvi\u0173 galvoja pana\u0161iai \u2013 saldumas, pakankamas alkoholio kiekis, mink\u0161ti taninai ir vaisi\u0161kumas \u2013 vertyb\u0117s, kurios dominuoja rinkoje paskutinius por\u0105 met\u0173. \u017dmon\u0117s, kurie per daug nesidomi, renkasi tai, kas skanu.\u201c<\/p>\n

Ekspertas i\u0161skiria, kad pagrindinis jo darbo tikslas \u2013 puosel\u0117ti tikras vertybes \u2013 ie\u0161koti harmonijos, skonio ilgio, balanso, i\u0161rai\u0161kingumo, elegancijos. \u201e\u0160ias estetines kategorijas galima pritaikyti ne tik vynui, jos tinka ir kitiems produktams. Lietuvos somelj\u0117 asociacija labiausiai linkusi palaikyti vynuogi\u0173 ir i\u0161rai\u0161king\u0173 vietini\u0173 uog\u0173, vaisi\u0173 vyno, bei ir midaus gamyb\u0105. Vynas, kurio sud\u0117tis ne\u017einoma arba dominuoja vanduo su pieni\u0173 \u017eiedais neturi daug perspektyv\u0173\u201c, \u2013 atskleid\u0117 vyno \u017einovas.<\/p>\n

Sud\u0117tingi vynuogi\u0173 auginimo ypatumai Lietuvoje<\/strong><\/p>\n

Vyno gamyba \u2013 sud\u0117tingas procesas, kuris prasideda dar vynuogyne. Lietuvos vynuoginink\u0173 asociacijos valdybos narys Ram\u016bnas Pilvelis pabr\u0117\u017e\u0117, kad vyno skonis labiausiai priklauso nuo vynuogi\u0173 veisl\u0117s. \u201eGyvename \u0161iaurin\u0117je \u0161alyje, kurioje vynuog\u0117s savaime neauga, tad buvo i\u0161vestos veisl\u0117s, kurios gali adaptuotis prie klimato. \u0160iuo metu m\u016bs\u0173 asociacijos tikslas yra ie\u0161koti tos vynuogi\u0173 veisl\u0117s, kuri vyno taur\u0117je atsiskleist\u0173 nuostabiausiais aromatais.\u201c<\/p>\n

Vytauto Did\u017eiojo universiteto \u017dem\u0117s \u016bkio akademijos docent\u0117 dr. Asta Rama\u0161kevi\u010dien\u0117 priduria, kad vynuogi\u0173 veisli\u0173 adaptavimas Lietuvoje \u2013 sud\u0117tingas procesas d\u0117l lietuvi\u0161ko pavasario ir \u017eiemos oro s\u0105lyg\u0173, ta\u010diau teisingai jas auginant galima i\u0161gauti puikiai vynui tinkan\u010dias veisles. \u201ePagrindiniai vynuogi\u0173 komponentai \u2013 vanduo, cukrus, r\u016bg\u0161tys ir \u012fvair\u016bs junginiai, leid\u017eia gaminti vyn\u0105, kuriam nereikia papildom\u0173 ingredient\u0173. Ne veltui girdime pavadinim\u0105 \u201eVyno medis\u201c, kuris rei\u0161kia, kad visas med\u017eiag\u0173 santykis idealiai tinka nat\u016braliam fermentacijos procesui atlikti\u201c, \u2013specialist\u0173 \u012fdirbio svarb\u0105 pabr\u0117\u017e\u0117 A. Rama\u0161kevi\u010dien\u0117.<\/p>\n

Alkoholio kontrol\u0117s \u012fstatymo efektyvumas didinant \u017emoni\u0173 s\u0105moningum\u0105<\/strong><\/p>\n

Apie valstyb\u0117s politik\u0105 vyno gamintoj\u0173 ir pardav\u0117j\u0173 at\u017evilgiu pasakodamas dr. A.\u00a0Starkus i\u0161skyr\u0117, kad Lietuvoje \u012fvesti alkoholio prekybos ir reklamos suvar\u017eymai ignoruoja pagrindin\u012f problemos sprendimo b\u016bd\u0105 \u2013 edukacij\u0105 ir s\u0105moningumo k\u0117lim\u0105. \u201eRetas \u017eino, kas yra standartinis alkoholio vienetas. Lietuvoje, kaip ir daugelyje kit\u0173 \u0161ali\u0173, \u0161is vienetas yra 10 gram\u0173 gryno (100 %) alkoholio. Kuomet tai suprantame, galime pasakyti, kas yra saikingas vartojimas, o kas \u2013 ne. Didesnis \u017emoni\u0173 informavimas ir \u0161vietimas \u0161ia tema ugdyt\u0173 kritin\u012f m\u0105stym\u0105. Tik kriti\u0161kai m\u0105stantis \u017emogus gali keisti ir valdyti savo \u012fpro\u010dius\u201c, \u2013 paai\u0161kino ekspertas.<\/p>\n

Pirm\u0105 kart\u0105 Lietuvoje \u012fvykusio forumo dalyviai ne tik \u012fsitrauk\u0117 \u012f diskusijas, bet ir skatino organizatorius toliau \u012fgyvendinti forumo misij\u0105. \u201eNaudojam\u0173 technologij\u0173 galimyb\u0117s vyndariams leid\u017eia b\u016bti laisvesniems ir k\u016brybi\u0161kesniems, ta\u010diau netik\u0117\u010diausi sprendimai ir rezultatai gimsta dalijantis id\u0117jomis tarpusavyje\u201c, \u2013 forumo svarb\u0105 vyndariams ir vyno kult\u016bros m\u0117g\u0117jams pa\u017eymi Kauno kolegijos d\u0117stytoja ir renginio iniciator\u0117 dr. A. \u0160imon\u0117lien\u0117.<\/p>\n

Kauno kolegija ir Vyndari\u0173 asociacija bendradarbiauja nuo 2014 m. Kasmet organizuojami \u012fvair\u016bs seminarai ir mokymai. \u0160iais metais prad\u0117ti rengti vienos dienos kursai m\u0117g\u0117jams \u201eVyno, vaisi\u0173 \u2013 uog\u0173 vyno ir midaus gamybos pagrindai\u201c.<\/p>\n

 <\/p>\n

Pirmajame Lietuvos vyndari\u0173 forume susib\u016br\u0117 \u012fvairi\u0173 sri\u010di\u0173 specialistai: ma\u017eieji ir didieji vyndariai, Valstybin\u0117s maisto ir veterinarijos tarnybos ir \u017dem\u0117s \u016bkio ministerijos atstov\u0117s, prane\u0161im\u0173 klaus\u0117 ir Lietuvos Respublikos Sveikatos apsaugos ministro patar\u0117jas Audrius Daunoravi\u010dius.<\/p>\n

 <\/p>\n

Renginio akimirkos:<\/p>\n

\n
\n
\n \n \n
<\/div> \n <\/a>\n \n
<\/div>\n\n <\/div>\n <\/div>\n
\n
\n \n \n
<\/div> \n <\/a>\n \n
<\/div>\n\n <\/div>\n <\/div>\n
\n
\n \n \n
<\/div> \n <\/a>\n \n
<\/div>\n\n <\/div>\n <\/div><\/div>
\n
\n
\n \n \n
<\/div> \n <\/a>\n \n
<\/div>\n\n <\/div>\n <\/div>\n
\n
\n \n \n
<\/div> \n <\/a>\n \n
<\/div>\n\n <\/div>\n <\/div>\n
\n
\n \n \n
<\/div> \n <\/a>\n \n
<\/div>\n\n <\/div>\n <\/div><\/div>
\n
\n
\n \n \n
<\/div> \n <\/a>\n \n
<\/div>\n\n <\/div>\n <\/div>\n
\n
\n \n \n
<\/div> \n <\/a>\n \n
<\/div>\n\n <\/div>\n <\/div>\n
\n
\n \n \n
<\/div> \n <\/a>\n \n
<\/div>\n\n <\/div>\n <\/div><\/div>
\n
\n
\n \n \n
<\/div> \n <\/a>\n \n
<\/div>\n\n <\/div>\n <\/div>\n
\n
\n \n \n
<\/div> \n <\/a>\n \n
<\/div>\n\n <\/div>\n <\/div>\n
\n
\n \n \n
<\/div> \n <\/a>\n \n
<\/div>\n\n <\/div>\n <\/div><\/div>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

Nuo antikos laik\u0173 vynas laikomas reik\u0161minga kult\u016bros dalimi, \u012f kuri\u0105 \u0161iandien \u017evelgiama pro mokslo, verslo ir praktik\u0173 prizm\u0119. \u0160i\u0173 met\u0173 spalio 4 dien\u0105 Kauno kolegijos Technologij\u0173 fakultetas ir Lietuvos vyndari\u0173 asociacija pakviet\u0117 mokslo ir verslo atstovus bendrai diskusijai \u2013 pirm\u0105 kart\u0105 Lietuvoje suorganizuotas Lietuvos\u00a0vyndari\u0173 forumas, \u012f kur\u012f susirinko vir\u0161 100 dalyvi\u0173. Mokslininkai, ekspertai, gamintojai ir […]<\/p>\n","protected":false},"author":11,"featured_media":4554,"comment_status":"open","ping_status":"open","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"footnotes":""},"categories":[1],"tags":[],"class_list":["post-4552","post","type-post","status-publish","format-standard","has-post-thumbnail","hentry","category-naujienos"],"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/www.kaunokolegija.lt\/tf\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/4552","targetHints":{"allow":["GET"]}}],"collection":[{"href":"https:\/\/www.kaunokolegija.lt\/tf\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/www.kaunokolegija.lt\/tf\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.kaunokolegija.lt\/tf\/wp-json\/wp\/v2\/users\/11"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.kaunokolegija.lt\/tf\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=4552"}],"version-history":[{"count":5,"href":"https:\/\/www.kaunokolegija.lt\/tf\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/4552\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":4596,"href":"https:\/\/www.kaunokolegija.lt\/tf\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/4552\/revisions\/4596"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.kaunokolegija.lt\/tf\/wp-json\/wp\/v2\/media\/4554"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/www.kaunokolegija.lt\/tf\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=4552"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/www.kaunokolegija.lt\/tf\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=4552"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/www.kaunokolegija.lt\/tf\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=4552"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}