{"id":4270,"date":"2019-07-18T11:25:45","date_gmt":"2019-07-18T08:25:45","guid":{"rendered":"https:\/\/www.kaunokolegija.lt\/tf\/?p=4270"},"modified":"2019-08-05T13:39:05","modified_gmt":"2019-08-05T10:39:05","slug":"klasikiniai-desertai-tampa-eksperimentu-objektu","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/www.kaunokolegija.lt\/tf\/klasikiniai-desertai-tampa-eksperimentu-objektu\/","title":{"rendered":"Klasikiniai desertai tampa eksperiment\u0173 objektu"},"content":{"rendered":"

Desertas gali vainikuoti gard\u017ei\u0105 vakarien\u0119 ir yra laikomas pasilepinimo akimirkos \u017eenklu. Jis suvokiamas kaip kulinarijos meno k\u016brinys ir ma\u017ea nuod\u0117m\u0117, o u\u017e jo slypi ir tam tikra istorija. Kauno kolegijos maisto technologij\u0173 lektor\u0117, desert\u0173 knygos \u201eDesertai. 365 receptai\u201c bendraautor\u0117 Irina Koscelkovskien\u0117 si\u016blo prie\u0161 ragaujant desert\u0105 i\u0161siai\u0161kinti tam tikras \u012fdomybes: desert\u0173 madas, deserto kaip kult\u016bros simbolik\u0105 ir tradicini\u0173 lietuvi\u0161k\u0173 desert\u0173 istorij\u0105 bei \u012fmantrybes.<\/p>\n

Desert\u0173 pasaulyje egzistuoja mados<\/strong><\/p>\n

\u201eDesert\u0173 mados nesikei\u010dia taip spar\u010diai, kaip drabu\u017ei\u0173 mada\u201c, \u2013 juokauja I. Koscelkovskien\u0117. Ji atkreipia d\u0117mes\u012f, kad desert\u0173 mados glaud\u017eiai susijusios su besikei\u010dian\u010diu vartotoj\u0173 po\u017ei\u016briu ir mitybos \u012fpro\u010diais, virtuv\u0117s \u0161ef\u0173 eksperimentais ir id\u0117jomis.<\/p>\n

Kauno kolegijos d\u0117stytoja teigia, kad net klasikiniai desertai tampa eksperiment\u0173 objektu. \u201eDeserto dizainas visada buvo aktualus \u2013 net sen\u0173 tradicij\u0173 desert\u0105 galima pateikti naujai ir ne\u012fprastai. Spalvomis, priedais, indais ir technologijomis gali eksperimentuoti ir paprasti vartotojai, ir konditeriai\u201c, \u2013 deserto pateikimo variacijas \u012fvardija maisto technologij\u0173 specialist\u0117.<\/p>\n

Nuo klasikos iki nauj\u0173j\u0173 technologij\u0173<\/strong><\/p>\n

\"\"<\/a>Klasikiniai desertai dar ir dabar traukia vartotoj\u0173 d\u0117mes\u012f. Kaip pavyzd\u012f d\u0117stytoja \u012fvardija pranc\u016bz\u0173 macaron<\/em>\u2019sus, kurie, pagal vien\u0105 i\u0161 teorij\u0173, atsirado Renesanso laikotarpiu Venecijoje. Anot jos, jie populiar\u016bs d\u0117l savo tekst\u016bros, spalvi\u0161kumo ir skonio variacij\u0173. \u201eKlasikiniai desertai turi sav\u0105 auditorij\u0105 \u2013 visada yra \u201egrynos\u201c klasikos m\u0117g\u0117j\u0173\u201c, \u2013 kaip vien\u0105 i\u0161 tradicini\u0173 desert\u0173 populiarumo prie\u017eas\u010di\u0173 \u012fvardija I. Koscelkovskien\u0117.<\/p>\n

Pastebima, kad \u0161iuolaikin\u0117je desert\u0173 gamyboje vis da\u017eniau naudojamos molekulin\u0117s virtuv\u0117s technikos: galima paragauti \u0161okoladini\u0173 arba m\u0117tini\u0173 ikr\u0173, apelsin\u0173 spage\u010di\u0173, mango sfer\u0173. I. Koscelkovskien\u0117 atkreipia d\u0117mes\u012f, kad vis da\u017eniau desert\u0173 gamyboje naudojamos netradicin\u0117s \u017ealiavos, tod\u0117l galima atrasti paragauti toki\u0173 produkt\u0173, kaip pomidor\u0173 \u017eel\u0117 arba guminukai.<\/p>\n

Technologijos taip pat neaplenk\u0117 desert\u0173 pasaulio: kaip pa\u017eymi maisto technolog\u0117, populiar\u0117ja desertai, pagaminti sud\u0117tingomis technologijomis, taip pat \u012fvairi\u0173 pried\u0173 naudojimas gamyboje (pvz., lecitinas ir kiti priedai, kurie leid\u017eia sukurti lengvos ir purios strukt\u016bros desertus, desertus be milt\u0173 ir t. t.). Savo ni\u0161\u0105 yra rad\u0119 ir sveikuoli\u0161ki desertai: \u017emon\u0117s vis da\u017eniau renkasi nat\u016bralius (pvz., ma\u017eiau da\u017ean\u010di\u0173 sintetini\u0173 med\u017eiag\u0173 turin\u010dius), liesesnius (nekaloringus) desertus, da\u017enai ma\u017eiau juos apdorojant.<\/p>\n

Sekdami paskutini\u0173 met\u0173 tendencijas, eksperimentuoja ir Kauno kolegijos studentai. Student\u0117, dabar jau diplomuota maisto technolog\u0117 Viktorija Marmait\u0117 suk\u016br\u0117 vegani\u0161k\u0105 tort\u0105 \u201eVaisi\u0173 \u0161\u0117lsmas\u201c, kuris peln\u0117 \u201eAgrobalt 2018\u201c aukso medal\u012f. Vegani\u0161kas tortas nenusileid\u017eia \u012fprastiems tortams nei skoniu, nei i\u0161vaizda, nei i\u0161gaunam\u0173 spalv\u0173 gama, o i\u0161siskiria tuo, kad yra gaminamas netradici\u0161kai: jis nekepamas, nenaudojami miltai, kepimo milteliai, cukrus, pienas, kiau\u0161iniai, sintetiniai priedai ir juose n\u0117ra glitimo, tod\u0117l j\u012f gali valgyti ir tam tikr\u0173 alergij\u0173 turinys smali\u017eiai.<\/p>\n

Desertas \u2013 kult\u016bros simbolis\"\"<\/a><\/strong><\/p>\n

Kai kurie desertai tapatinami su konkre\u010dia \u0161alimi, laikomi svarbia maisto kult\u016bros dalimi. I. Koscelkovskien\u0117 pasakoja, kad egzistuoja tam tikri desertai, da\u017enai vadinami klasikiniais, kurie mums asocijuojasi su tam tikra \u0161alimi: pavyzd\u017eiui, tiramisu su Italija, \u0161trudelis \u2013 su Austrija, s\u016brio pyragas \u2013 su JAV ir pana\u0161iai. Kita vertus, esama desert\u0173, kurie priskiriami vienai \u0161aliai, bet yra paplit\u0119\u00a0 pla\u010diame regione su pana\u0161iomis tradicijomis. Kaip pavyzd\u012f Kauno kolegijos lektor\u0117 \u012fvardija baklav\u0105, kuri \u012fprastai laikoma Turkijos desertu, bet yra paplitusi Graikijoje ir kitose Ryt\u0173 \u0161alyse.<\/p>\n

Tradiciniai lietuvi\u0173 desertai pakl\u016bsta eksperimentams<\/strong><\/p>\n

Persik\u0117lus atgal \u012f Lietuvos kult\u016bros virtuv\u0119, ne vienas lietuvis \u012fvardyt\u0173 desert\u0173, kurie tapatinami b\u016btent su Lietuva. I. Koscelkovskien\u0117 kaip tradicini\u0173 lietuvi\u0173 desert\u0173 pavyzd\u017eius nurodo med\u0173, var\u0161k\u0117s s\u016br\u012f su medumi, obuoli\u0173 s\u016br\u012f, tingin\u012f. \u201eLabai da\u017enai nuvertiname \u0161iuos senas tradicijas turin\u010dius desertus. Pavyzd\u017eiui, obuoli\u0173 s\u016bris kil\u0119s i\u0161 viduram\u017ei\u0173 valdov\u0173 ir didik\u0173 dvar\u0173. Kadangi jo gamybai buvo naudojami dideli kiekiai cukraus arba medaus, o produktai buvo brang\u016bs, desertas buvo prieinamas tik didikams\u201c, \u2013 apie vieno i\u0161 tradicini\u0173 lietuvi\u0173 desert\u0173 kilm\u0119 pasakoja lektor\u0117. Su tradiciniais desertais eksperimentuojama siekiant atrasti nauj\u0173 skoni\u0173 ar savybi\u0173: kaip \u012fvardija maisto technologij\u0173 specialist\u0117, esama obuoli\u0173 s\u016brio variacij\u0173 su ma\u017eesniu cukraus kiekiu arba vietoj cukraus naudojamas medus, tod\u0117l \u00a0produktas tampa ma\u017eiau kaloringas ir populiar\u0117ja tarp nat\u016brali\u0173 produkt\u0173 m\u0117g\u0117j\u0173.<\/p>\n

\"\"<\/p>\n

Da\u017enai kaip vienas svarbiausi\u0173 lietuvi\u0173 desert\u0173 \u012fvardijamas m\u0117gstamas ir u\u017esienie\u010diams kaip suvenyras ve\u017eamas \u0161akotis, ta\u010diau jo kilm\u0117, anot d\u0117stytojos, siejama su Vokietija, o variacij\u0173 esama ir kitose \u0161alyse. \u201e\u0160akotis yra sluoksniuotas voki\u0161kas kepinys. \u012e Lietuv\u0105 jis atkeliavo XIX a. pabaigoje ir XX a. prad\u017eioje, prad\u0117tas kepti vienuolynuose. Jis gavo \u201ebaumkuchen\u201c pavadinim\u0105 (voki\u0161kai \u2013 \u201emedis \u2013 pyragas\u201c), taip pat dar buvo vadinamas raguo\u010diu, rago\u010diumi, raguotiniu, ragiumi, raguoliu\u201c, \u2013 \u0161ako\u010dio istorijos u\u017ekulisius atskleid\u0117 I. Koscelkovskien\u0117. Ji priduria, kad \u0161ako\u010diai kepami ir kitose \u0161alyse: Latvijoje, Baltarusijoje, Lenkijoje, Vokietijoje, Rumunijoje, Vengrijoje, Portugalijoje, \u0160vedijoje ir Japonijoje. Skirtingose \u0161alyse \u0161ie gaminiai skiriasi, jie turi tik tai \u0161aliai b\u016bding\u0173 bruo\u017e\u0173.<\/p>\n

Kalbant apie lietuvi\u0173 desert\u0173 gaminimo ir valgymo \u012fpro\u010dius, Kauno kolegijos d\u0117stytoja pastebi, kad lietuviai nors ir ple\u010dia savo desert\u0173 asortiment\u0105, vis dar i\u0161lieka gana konservatyv\u016bs. \u201ePas mus vis dar i\u0161lieka populiar\u016bs kaloringi desertai (tortai, daug krem\u0173 turintys desertai, sausainiai ir t. t.). Kita vertus, at\u0117jus vasaros sezonui, ragaujama lengv\u0173 desert\u0173, pavyzd\u017eiui, put\u0117si\u0173, \u017eel\u0117, led\u0173, vaisi\u0173 patiekal\u0173\u201c, \u2013 lietuvi\u0173 pom\u0117gius \u012fvardija specialist\u0117.<\/p>\n

M\u0117gavimosi desertais \u012fpro\u010dius kei\u010dia alergijos, kurios apriboja tam tikr\u0173 ingredient\u0173 naudojim\u0105 ir skatina m\u0105styti k\u016brybi\u0161kai. \u201eVis plat\u0117ja ratas \u017emoni\u0173, kurie yra alergi\u0161ki tam tikriems maisto produktams arba j\u0173 sudedamosioms dalims, pavyzd\u017eiui, pienui, rie\u0161utams, glitimui, kiau\u0161iniams. Tada pradedama ie\u0161koti kit\u0173 b\u016bd\u0173 ir \u017ealiav\u0173 pakeisti pam\u0117gtiems desertams: vis da\u017eniau naudojama soja, chia<\/em> s\u0117klos, kepiniuose kvietiniai miltai kei\u010diami kitais\u201c, \u2013 galimyb\u0119 m\u0117gautais desertu kiekvienam pabr\u0117\u017eia I. Koscelkovskien\u0117.<\/p>\n

Dalijam\u0117s galimybe pasilepinti desertu \u2013 i\u0161bandykite receptus i\u0161 desert\u0173 knygos \u201eDesertai. 365 receptai\u201c, prie kurios turinio prisid\u0117jo trys Kauno kolegijos Technologij\u0173 fakulteto d\u0117stytojos: Irina Koscelkovskien\u0117, Inga Pupelien\u0117 ir Ernesta Tre\u010diokien\u0117.<\/p>\n

Apelsininis sufl\u0117<\/strong><\/p>\n

4 porcijoms reik\u0117s:<\/p>\n