<\/a><\/strong><\/p>\nKai kurie desertai tapatinami su konkre\u010dia \u0161alimi, laikomi svarbia maisto kult\u016bros dalimi. I. Koscelkovskien\u0117 pasakoja, kad egzistuoja tam tikri desertai, da\u017enai vadinami klasikiniais, kurie mums asocijuojasi su tam tikra \u0161alimi: pavyzd\u017eiui, tiramisu su Italija, \u0161trudelis \u2013 su Austrija, s\u016brio pyragas \u2013 su JAV ir pana\u0161iai. Kita vertus, esama desert\u0173, kurie priskiriami vienai \u0161aliai, bet yra paplit\u0119\u00a0 pla\u010diame regione su pana\u0161iomis tradicijomis. Kaip pavyzd\u012f Kauno kolegijos lektor\u0117 \u012fvardija baklav\u0105, kuri \u012fprastai laikoma Turkijos desertu, bet yra paplitusi Graikijoje ir kitose Ryt\u0173 \u0161alyse.<\/p>\n
Tradiciniai lietuvi\u0173 desertai pakl\u016bsta eksperimentams<\/strong><\/p>\nPersik\u0117lus atgal \u012f Lietuvos kult\u016bros virtuv\u0119, ne vienas lietuvis \u012fvardyt\u0173 desert\u0173, kurie tapatinami b\u016btent su Lietuva. I. Koscelkovskien\u0117 kaip tradicini\u0173 lietuvi\u0173 desert\u0173 pavyzd\u017eius nurodo med\u0173, var\u0161k\u0117s s\u016br\u012f su medumi, obuoli\u0173 s\u016br\u012f, tingin\u012f. \u201eLabai da\u017enai nuvertiname \u0161iuos senas tradicijas turin\u010dius desertus. Pavyzd\u017eiui, obuoli\u0173 s\u016bris kil\u0119s i\u0161 viduram\u017ei\u0173 valdov\u0173 ir didik\u0173 dvar\u0173. Kadangi jo gamybai buvo naudojami dideli kiekiai cukraus arba medaus, o produktai buvo brang\u016bs, desertas buvo prieinamas tik didikams\u201c, \u2013 apie vieno i\u0161 tradicini\u0173 lietuvi\u0173 desert\u0173 kilm\u0119 pasakoja lektor\u0117. Su tradiciniais desertais eksperimentuojama siekiant atrasti nauj\u0173 skoni\u0173 ar savybi\u0173: kaip \u012fvardija maisto technologij\u0173 specialist\u0117, esama obuoli\u0173 s\u016brio variacij\u0173 su ma\u017eesniu cukraus kiekiu arba vietoj cukraus naudojamas medus, tod\u0117l \u00a0produktas tampa ma\u017eiau kaloringas ir populiar\u0117ja tarp nat\u016brali\u0173 produkt\u0173 m\u0117g\u0117j\u0173.<\/p>\n
<\/p>\n
Da\u017enai kaip vienas svarbiausi\u0173 lietuvi\u0173 desert\u0173 \u012fvardijamas m\u0117gstamas ir u\u017esienie\u010diams kaip suvenyras ve\u017eamas \u0161akotis, ta\u010diau jo kilm\u0117, anot d\u0117stytojos, siejama su Vokietija, o variacij\u0173 esama ir kitose \u0161alyse. \u201e\u0160akotis yra sluoksniuotas voki\u0161kas kepinys. \u012e Lietuv\u0105 jis atkeliavo XIX a. pabaigoje ir XX a. prad\u017eioje, prad\u0117tas kepti vienuolynuose. Jis gavo \u201ebaumkuchen\u201c pavadinim\u0105 (voki\u0161kai \u2013 \u201emedis \u2013 pyragas\u201c), taip pat dar buvo vadinamas raguo\u010diu, rago\u010diumi, raguotiniu, ragiumi, raguoliu\u201c, \u2013 \u0161ako\u010dio istorijos u\u017ekulisius atskleid\u0117 I. Koscelkovskien\u0117. Ji priduria, kad \u0161ako\u010diai kepami ir kitose \u0161alyse: Latvijoje, Baltarusijoje, Lenkijoje, Vokietijoje, Rumunijoje, Vengrijoje, Portugalijoje, \u0160vedijoje ir Japonijoje. Skirtingose \u0161alyse \u0161ie gaminiai skiriasi, jie turi tik tai \u0161aliai b\u016bding\u0173 bruo\u017e\u0173.<\/p>\n
Kalbant apie lietuvi\u0173 desert\u0173 gaminimo ir valgymo \u012fpro\u010dius, Kauno kolegijos d\u0117stytoja pastebi, kad lietuviai nors ir ple\u010dia savo desert\u0173 asortiment\u0105, vis dar i\u0161lieka gana konservatyv\u016bs. \u201ePas mus vis dar i\u0161lieka populiar\u016bs kaloringi desertai (tortai, daug krem\u0173 turintys desertai, sausainiai ir t. t.). Kita vertus, at\u0117jus vasaros sezonui, ragaujama lengv\u0173 desert\u0173, pavyzd\u017eiui, put\u0117si\u0173, \u017eel\u0117, led\u0173, vaisi\u0173 patiekal\u0173\u201c, \u2013 lietuvi\u0173 pom\u0117gius \u012fvardija specialist\u0117.<\/p>\n
M\u0117gavimosi desertais \u012fpro\u010dius kei\u010dia alergijos, kurios apriboja tam tikr\u0173 ingredient\u0173 naudojim\u0105 ir skatina m\u0105styti k\u016brybi\u0161kai. \u201eVis plat\u0117ja ratas \u017emoni\u0173, kurie yra alergi\u0161ki tam tikriems maisto produktams arba j\u0173 sudedamosioms dalims, pavyzd\u017eiui, pienui, rie\u0161utams, glitimui, kiau\u0161iniams. Tada pradedama ie\u0161koti kit\u0173 b\u016bd\u0173 ir \u017ealiav\u0173 pakeisti pam\u0117gtiems desertams: vis da\u017eniau naudojama soja, chia<\/em> s\u0117klos, kepiniuose kvietiniai miltai kei\u010diami kitais\u201c, \u2013 galimyb\u0119 m\u0117gautais desertu kiekvienam pabr\u0117\u017eia I. Koscelkovskien\u0117.<\/p>\nDalijam\u0117s galimybe pasilepinti desertu \u2013 i\u0161bandykite receptus i\u0161 desert\u0173 knygos \u201eDesertai. 365 receptai\u201c, prie kurios turinio prisid\u0117jo trys Kauno kolegijos Technologij\u0173 fakulteto d\u0117stytojos: Irina Koscelkovskien\u0117, Inga Pupelien\u0117 ir Ernesta Tre\u010diokien\u0117.<\/p>\n
Apelsininis sufl\u0117<\/strong><\/p>\n4 porcijoms reik\u0117s:<\/p>\n
\n- 4 apelsin\u0173<\/li>\n
- 100 ml pieno<\/li>\n
- 4 \u0161auk\u0161t\u0173 milt\u0173<\/li>\n
- 80 g cukraus<\/li>\n
- 2 \u0161auk\u0161t\u0173 apelsin\u0173 sirupo (likerio)<\/li>\n
- 4 kiau\u0161ini\u0173<\/li>\n
- miltelinio cukraus (pabarstymui)<\/li>\n<\/ul>\n
Sufl\u0117 galima kepti formel\u0117se arba apelsine. Jei naudosite formeles, apelsin\u0105 reikia perpjauti pusiau ir i\u0161spausti sultis. Jei kepsite apelsine, apelsino vir\u0161\u0173 nupjauti ir i\u0161skobti vis\u0105 mink\u0161tim\u0105. Gaut\u0105 mink\u0161tim\u0105 sud\u0117ti \u012f sietel\u012f ir i\u0161spausti sultis. \u012e puod\u0105 \u012fd\u0117ti kiau\u0161inio trynius, 20 g cukraus, miltus ir pien\u0105. Visk\u0105 permai\u0161yti, d\u0117ti ant nedidel\u0117s kaitros ir mai\u0161ant kaitinti, kol sutir\u0161t\u0117s. Nuimti nuo ugnies ir \u012fmai\u0161yti apelsin\u0173 sirup\u0105 (liker\u012f) ir apelsin\u0173 sultis. Atv\u0117sinti. Kiau\u0161ini\u0173 baltymus suplakti su 60 g cukraus iki stand\u017eios mas\u0117s. Baltym\u0173 mas\u0119 atsargiai sumai\u0161yti su tryni\u0173 ir kit\u0173 komponent\u0173 mase. Sufl\u0117 sud\u0117ti \u012f i\u0161skobtus apelsinus arba i\u0161teptas sviestu formeles. Kepti iki 2000<\/sup>C temperat\u016bros \u012fkaitintoje orkait\u0117je 20 minu\u010di\u0173. Apibarstyti milteliniu cukrumi ir patiekti.<\/p>\n <\/p>\n
\u0160okoladainis su graikiniais rie\u0161utais<\/strong><\/p>\n12\u201315 porcij\u0173 reik\u0117s:<\/p>\n
\n- 300 g juodojo \u0161okolado (ne ma\u017eiau 72 % kakavos)<\/li>\n
- 240 g sviesto<\/li>\n
- 260\u2013300 g cukraus<\/li>\n
- 5 kiau\u0161ini\u0173<\/li>\n
- 1\u20132 \u0161auk\u0161teli\u0173 vanilinio cukraus<\/li>\n
- 140\u2013150 g milt\u0173<\/li>\n
- 1 \u0161auk\u0161to kavos<\/li>\n
- 120\u2013140 g graikini\u0173 rie\u0161ut\u0173<\/li>\n<\/ul>\n
Puode sumai\u0161yti supjaustyt\u0105 sviest\u0105 ir gabaliukais sulau\u017eyt\u0105 \u0161okolad\u0105. Visk\u0105 d\u0117ti ant vandens gar\u0173 vonel\u0117s ir i\u0161tirpinti. Nuimti nuo kaitros ir l\u0117tai mai\u0161ant leisti atv\u0117sti iki kambario temperat\u016bros. \u012e plaktuv\u0105 sud\u0117ti kiau\u0161inius, cukr\u0173 (cukraus kiekis priklauso nuo \u0161okolado kartumo) ir vanilin\u012f cukr\u0173. Visk\u0105 i\u0161plakti iki kol mas\u0117 taps puri ir \u0161viesios spalvos. Atv\u0117susi\u0105 \u0161okolado mas\u0119 su lopet\u0117le ma\u017eais kiekiais \u012fmai\u0161yti \u012f kiau\u0161ini\u0173 mas\u0119. Po to \u012fmai\u0161yti persijotus miltus. Tada \u2013 skaldytus graikinius rie\u0161utus. Gaut\u0105 te\u0161l\u0105 supilti \u012f kepimo popieriumi i\u0161klot\u0105 30 x 23 cm arba pana\u0161aus dyd\u017eio skard\u0105. Kepti 25\u201330 minu\u010di\u0173 1800<\/sup>C temperat\u016bros \u012fkaitintoje orkait\u0117je (kepimo trukm\u0117 priklauso nuo \u0161okoladainio storio, svarbu neperkepti). I\u0161traukus i\u0161 orkait\u0117s palikti por\u0105 minu\u010di\u0173, po to \u0161okoladain\u012f su kepimo popieriumi i\u0161traukti ir palikti ant groteli\u0173, kol visi\u0161kai atv\u0117s.<\/p>\n\u00a0<\/strong><\/p>\nChia s\u0117kl\u0173 pudingas <\/strong><\/p>\n4 porcijos<\/p>\n
Pudingui reik\u0117s:<\/p>\n
\n- 200 g kokos\u0173 pieno<\/li>\n
- 250 ml pieno<\/li>\n
- 4 kupin\u0173 \u0161auk\u0161t\u0173 ispaninio \u0161alavijo s\u0117kl\u0173 (chia<\/em>)<\/li>\n<\/ul>\n
Granolai reik\u0117s:<\/p>\n