{"id":11309,"date":"2025-12-12T10:24:40","date_gmt":"2025-12-12T08:24:40","guid":{"rendered":"https:\/\/www.kaunokolegija.lt\/tf\/?p=11309"},"modified":"2025-12-12T10:24:40","modified_gmt":"2025-12-12T08:24:40","slug":"tarptautiniai-standartai-stiprina-maisto-pramone-ekspertes-izvalgos-apie-alergenu-valdyma-ir-saugos-inovacijas","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/www.kaunokolegija.lt\/tf\/tarptautiniai-standartai-stiprina-maisto-pramone-ekspertes-izvalgos-apie-alergenu-valdyma-ir-saugos-inovacijas\/","title":{"rendered":"Tarptautiniai standartai stiprina maisto pramon\u0119: ekspert\u0117s \u012f\u017evalgos apie alergen\u0173 valdym\u0105 ir saugos inovacijas"},"content":{"rendered":"
Pastaruoju metu \u017ealiav\u0173 tiek\u0117jai ir maisto gamintojai vis da\u017eniau taiko pa\u017eangias maisto saugos, kokyb\u0117s ir tvarumo praktikas. ISO 22000, IFS, BRC, GLOBAL GAP, GNP ir kiti tarptautiniai standartai tampa neatskiriama \u0161iuolaikin\u0117s maisto pramon\u0117s dalimi \u2013 jie didina produkt\u0173 vert\u0119, u\u017etikrina gamybos skaidrum\u0105 ir gerina \u012fmoni\u0173 veiklos efektyvum\u0105. J\u0173 \u012fgyvendinim\u0105 nuolat vertina nepriklausomi auditoriai, sertifikuojan\u010dios \u012fmones pagal nustatytus bendruosius ir specialiuosius reikalavimus.
<\/p>\n
Savo patirtimi \u0161ioje srityje pasidalijo Valladolido universiteto (Ispanija) mokslinink\u0117, GIR-TADRUS tyr\u0117j\u0173 grup\u0117s nar\u0117 dr. Dileyni Diaz. Sukaupusi didel\u0119 patirt\u012f maisto ir pieno pramon\u0117s sertifikavimo, audit\u0173 bei maisto saugos proced\u016br\u0173 rengimo srityse. Vie\u0161nag\u0117s metu ekspert\u0117 skait\u0117 paskait\u0105 Maisto technologijos studij\u0173 programos MT-3 grup\u0117s studentams ir programos alumnams.<\/p>\n
Kviestin\u0117 lektor\u0117 t\u0119s\u0117 docent\u0117s dr. Au\u0161ros Steponavi\u010dien\u0117s, d\u0117stan\u010dios kurs\u0105 \u201eMaisto saugos ir kokyb\u0117s pagrindai\u201c, akcentuojamas temas ir daug d\u0117mesio skyr\u0117 alergen\u0173 valdymo aktualijoms. Dr. Dileyni Diaz i\u0161samiai paai\u0161kino, kaip Europos S\u0105jungos teis\u0117s aktuose reglamentuojamas 14 pagrindini\u0173 alergen\u0173 s\u0105ra\u0161as \u2013 nuo glitimo turin\u010di\u0173 gr\u016bdini\u0173 kult\u016br\u0173 iki sezamo, sieros dioksido, lubin\u0173 ir moliusk\u0173. Ji taip pat pabr\u0117\u017e\u0117, kad JAV oficialiai pripa\u017e\u012fstami a\u0161tuoni pagrindiniai alergenai, o nuo 2023 m., \u012fsigaliojus FASTER \u012fstatymui, s\u0105ra\u0161as papildytas devintuoju \u2013 sezamu, kurio deklaravimas maisto produkt\u0173 etiket\u0117se tapo privalomas.<\/p>\n
Lektor\u0117 akcentavo, kad veiksmingas alergen\u0173 valdymas tarptautin\u0117se rinkose grind\u017eiamas trimis pagrindiniais rams\u010diais. Atskyrimas<\/strong> apima erdvin\u012f zonavim\u0105, speciali\u0105 \u012frang\u0105 ir \u017ealiav\u0173 sraut\u0173 kontrol\u0119. Valymas<\/strong> susij\u0119s su grie\u017etu sanitarini\u0173 proced\u016br\u0173 laikymusi, kry\u017emin\u0117s tar\u0161os prevencija ir greitaisiais baltym\u0173 liku\u010di\u0173 testais. \u017denklinimas<\/strong> vis da\u017eniau paremtas skaitmeniniais sprendimais \u2013 sekimo sistemomis, automatizuotomis recept\u016br\u0173 duomen\u0173 baz\u0117mis, realiuoju laiku atnaujinamomis etike\u010di\u0173 valdymo platformomis ir tikslia alergen\u0173 deklaravimo prie\u017ei\u016bra visoje tiekimo grandin\u0117je.<\/p>\n Profesionalios paskaitos praturtina student\u0173 \u017einias ir skatina juos atsakingai taikyti \u012fgytas kompetencijas praktikoje. Tarptautini\u0173 ekspert\u0173 patirtys tampa svarbiu impulsu siekiant auk\u0161\u010diausi\u0173 maisto saugos standart\u0173 Lietuvoje ir ruo\u0161iant b\u016bsimus specialistus dinami\u0161kai besikei\u010dian\u010diai maisto pramonei.<\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":" Pastaruoju metu \u017ealiav\u0173 tiek\u0117jai ir maisto gamintojai vis da\u017eniau taiko pa\u017eangias maisto saugos, kokyb\u0117s ir tvarumo praktikas. ISO 22000, IFS, BRC, GLOBAL GAP, GNP ir kiti tarptautiniai standartai tampa neatskiriama \u0161iuolaikin\u0117s maisto pramon\u0117s dalimi \u2013 jie didina produkt\u0173 vert\u0119, u\u017etikrina gamybos skaidrum\u0105 ir gerina \u012fmoni\u0173 veiklos efektyvum\u0105. J\u0173 \u012fgyvendinim\u0105 nuolat vertina nepriklausomi auditoriai, sertifikuojan\u010dios \u012fmones […]<\/p>\n","protected":false},"author":38,"featured_media":11310,"comment_status":"closed","ping_status":"closed","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"footnotes":""},"categories":[1],"tags":[],"class_list":["post-11309","post","type-post","status-publish","format-standard","has-post-thumbnail","hentry","category-naujienos"],"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/www.kaunokolegija.lt\/tf\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/11309","targetHints":{"allow":["GET"]}}],"collection":[{"href":"https:\/\/www.kaunokolegija.lt\/tf\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/www.kaunokolegija.lt\/tf\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.kaunokolegija.lt\/tf\/wp-json\/wp\/v2\/users\/38"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.kaunokolegija.lt\/tf\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=11309"}],"version-history":[{"count":1,"href":"https:\/\/www.kaunokolegija.lt\/tf\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/11309\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":11312,"href":"https:\/\/www.kaunokolegija.lt\/tf\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/11309\/revisions\/11312"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.kaunokolegija.lt\/tf\/wp-json\/wp\/v2\/media\/11310"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/www.kaunokolegija.lt\/tf\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=11309"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/www.kaunokolegija.lt\/tf\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=11309"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/www.kaunokolegija.lt\/tf\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=11309"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}