{"id":11269,"date":"2025-12-05T14:19:32","date_gmt":"2025-12-05T12:19:32","guid":{"rendered":"https:\/\/www.kaunokolegija.lt\/tf\/?p=11269"},"modified":"2025-12-05T14:19:32","modified_gmt":"2025-12-05T12:19:32","slug":"nepanaudotas-derlius-issukis-ir-galimybe-kauno-kolegijos-studentu-iniciatyva","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/www.kaunokolegija.lt\/tf\/nepanaudotas-derlius-issukis-ir-galimybe-kauno-kolegijos-studentu-iniciatyva\/","title":{"rendered":"Nepanaudotas derlius \u2013 i\u0161\u0161\u016bkis ir galimyb\u0117: Kauno kolegijos student\u0173 iniciatyva"},"content":{"rendered":"

Nepanaudotas derlius Lietuvoje<\/strong><\/p>\n

Derlius \u2013 viena svarbiausi\u0173 \u017dem\u0117s dovan\u0173, gaunama vos kart\u0105 per metus. Ta\u010diau dalis vaisi\u0173 ir dar\u017eovi\u0173 Lietuvoje lieka nepanaudota. Nepanaudotas derlius ne tik praranda savo maistin\u0119 vert\u0119, bet ir rei\u0161kia sugai\u0161tus darbo, vandens, \u017eem\u0117s ir energijos i\u0161teklius. Per vis\u0105 maisto tiekimo grandin\u0119 Lietuvoje kasmet prarandama apie 394 t\u016bkst. ton\u0173 maisto<\/strong>, i\u0161 kuri\u0173 reik\u0161ming\u0105 dal\u012f sudaro vaisiai ir dar\u017eov\u0117s. Nors prekybos sektoriuje \u0161ie nuostoliai da\u017enai vertinami statisti\u0161kai, priva\u010di\u0173 sod\u0173 perteklius lieka nepa\u017eym\u0117ta problema, kuri gali tur\u0117ti tiek ekonomin\u0119, tiek ekologin\u0119 reik\u0161m\u0119.<\/p>\n

\u201eNors tiksli\u0173 duomen\u0173 apie privataus sod\u0173 derliaus praradimus n\u0117ra, kasdien\u0117 patirtis rodo, kad pertekliaus problema egzistuoja. Da\u017eniausiai tai nutinka d\u0117l per ma\u017eo kiekio gamybai, logistini\u0173 kli\u016b\u010di\u0173 ar papras\u010diausio ne\u017einojimo, kur panaudoti pertekli\u0173\u201c, \u2013 sako Kauno kolegijos Maisto ir agrotechnologij\u0173 katedros lektor\u0117 dr. \u017divil\u0117 Juknevi\u010dien\u0117.<\/p>\n

Iniciatyva kolegijoje \u2013 prakti\u0161kas sprendimas \"\"<\/strong><\/p>\n

Kauno kolegijos Informatikos, in\u017einerijos ir technologij\u0173 fakulteto d\u0117stytojai dr. \u017divil\u0117 Juknevi\u010dien\u0117 kartu su Donatu Klimavi\u010diumi inicijavo projekt\u0105, skirt\u0105 nepanaudoto derliaus perdirbimui. Studentai surinko kolegijos obel\u0173 sodo obuoli\u0173 derli\u0173 ir j\u012f perdirbo \u012f sultis bei obuoli\u0173 ko\u0161\u0119. Projektas buvo skirtas ne tik praktiniam perdirbimui, bet ir platesniam suvokimui: kaip net nedidelis sodas gali tapti vertingu maisto \u0161altiniu, jei jis tinkamai panaudojamas.<\/p>\n

Laboratorij\u0173 ved\u0117ja Indr\u0117 Venclovien\u0117 u\u017etikrino, kad studentai tur\u0117t\u0173 vis\u0105 reikaling\u0105 \u012frang\u0105, tod\u0117l procesas vyko nuo \u017ealiav\u0173 paruo\u0161imo iki galutinio produkto. Tokiu b\u016bdu studentai ne tik i\u0161moko technologij\u0173 praktikos, bet ir suprato maisto vert\u0119 visoje grandin\u0117je.<\/p>\n

\"\"K\u016brybi\u0161kas perdirbimas ir produkt\u0173 k\u016brimas<\/strong><\/p>\n

I\u0161 surinkto 300 kg obuoli\u0173 studentai pagamino daugiau nei 100 litr\u0173 sul\u010di\u0173<\/strong> ir 80 indeli\u0173 obuoli\u0173 ko\u0161\u0117s<\/strong>. I\u0161 t\u0173 pa\u010di\u0173 \u017ealiav\u0173 jie suk\u016br\u0117 du skirtingus produktus, derindami tradicin\u0119 recept\u016br\u0105 su inovatyviais sprendimais. Tolimesniame etape prie produkto dizaino ir apipavidalinimo prisijung\u0117 studentai i\u0161 Men\u0173 bei ugdymo fakulteto, kurie kartu su d\u0117stytoja Rasa \u0160ulciene k\u016br\u0117 estetin\u0119 i\u0161vaizd\u0105 ir komunikacij\u0105 su vartotoju. Tai leido ne tik prakti\u0161kai panaudoti derli\u0173, bet ir ugdyti k\u016brybi\u0161kum\u0105 bei socialin\u0119 atsakomyb\u0119.<\/p>\n

Tvarumo ir edukacijos aspektas<\/strong><\/p>\n

Nepanaudotas derlius \u2013 ne tik lokalus klausimas. Globaliai kasmet prarandama apie tre\u010ddalis pagaminto maisto, o tai rei\u0161kia ekonomin\u0119 ir ekologin\u0119 \u017eal\u0105. Projektai, skirti perdirbti perteklin\u012f derli\u0173, ugdo student\u0173 supratim\u0105 apie tvar\u0173 maisto naudojim\u0105, resurs\u0173 taupym\u0105 ir atsaking\u0105 vartojim\u0105.<\/p>\n

Student\u0173 sukurtus produktus bus galima \u012fsigyti Baltojo angelo mug\u0117je<\/strong>.<\/p>\n

Apsilankykite Baltojo angelo mug\u0117je ir palaikykite student\u0173 iniciatyv\u0105 \u2013 paragaukite j\u0173 sukurt\u0173 produkt\u0173 ir \u012fsitikinkite, kaip i\u0161 nepanaudoto derliaus gali gimti naujos galimyb\u0117s.<\/p>\n

\n
\n
\n \n \n
<\/div> \n <\/a>\n \n
<\/div>\n\n <\/div>\n <\/div>\n
\n
\n \n \n
<\/div> \n <\/a>\n \n
<\/div>\n\n <\/div>\n <\/div>\n
\n
\n \n \n
<\/div> \n <\/a>\n \n
<\/div>\n\n <\/div>\n <\/div>\n
\n
\n \n \n
<\/div> \n <\/a>\n \n
<\/div>\n\n <\/div>\n <\/div>\n
\n
\n \n \n
<\/div> \n <\/a>\n \n
<\/div>\n\n <\/div>\n <\/div><\/div>
\n
\n
\n \n \n
<\/div> \n <\/a>\n \n
<\/div>\n\n <\/div>\n <\/div>\n
\n
\n \n \n
<\/div> \n <\/a>\n \n
<\/div>\n\n <\/div>\n <\/div>\n
\n
\n \n \n
<\/div> \n <\/a>\n \n
<\/div>\n\n <\/div>\n <\/div>\n
\n
\n \n \n
<\/div> \n <\/a>\n \n
<\/div>\n\n <\/div>\n <\/div>\n
\n
\n \n \n
<\/div> \n <\/a>\n \n
<\/div>\n\n <\/div>\n <\/div><\/div>
\n
\n
\n \n \n
<\/div> \n <\/a>\n \n
<\/div>\n\n <\/div>\n <\/div><\/div>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

Nepanaudotas derlius Lietuvoje Derlius \u2013 viena svarbiausi\u0173 \u017dem\u0117s dovan\u0173, gaunama vos kart\u0105 per metus. Ta\u010diau dalis vaisi\u0173 ir dar\u017eovi\u0173 Lietuvoje lieka nepanaudota. Nepanaudotas derlius ne tik praranda savo maistin\u0119 vert\u0119, bet ir rei\u0161kia sugai\u0161tus darbo, vandens, \u017eem\u0117s ir energijos i\u0161teklius. Per vis\u0105 maisto tiekimo grandin\u0119 Lietuvoje kasmet prarandama apie 394 t\u016bkst. ton\u0173 maisto, i\u0161 kuri\u0173 […]<\/p>\n","protected":false},"author":38,"featured_media":11283,"comment_status":"closed","ping_status":"closed","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"footnotes":""},"categories":[1],"tags":[],"class_list":["post-11269","post","type-post","status-publish","format-standard","has-post-thumbnail","hentry","category-naujienos"],"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/www.kaunokolegija.lt\/tf\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/11269","targetHints":{"allow":["GET"]}}],"collection":[{"href":"https:\/\/www.kaunokolegija.lt\/tf\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/www.kaunokolegija.lt\/tf\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.kaunokolegija.lt\/tf\/wp-json\/wp\/v2\/users\/38"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.kaunokolegija.lt\/tf\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=11269"}],"version-history":[{"count":1,"href":"https:\/\/www.kaunokolegija.lt\/tf\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/11269\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":11284,"href":"https:\/\/www.kaunokolegija.lt\/tf\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/11269\/revisions\/11284"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.kaunokolegija.lt\/tf\/wp-json\/wp\/v2\/media\/11283"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/www.kaunokolegija.lt\/tf\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=11269"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/www.kaunokolegija.lt\/tf\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=11269"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/www.kaunokolegija.lt\/tf\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=11269"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}