Irina Koscelkovskien\u0117<\/figcaption><\/figure>\nI. Koscelkovskien\u0117 sako pastebinti, kad da\u017eniausiai vartotojai atkreipia d\u0117mes\u012f \u012f produkto pavadinim\u0105, informacij\u0105 apie riebum\u0105, produkto svor\u012f ir galiojimo termin\u0105. Ta\u010diau norint priimti sveikesn\u012f pasirinkim\u0105 pirmiausia, pasak jos, reik\u0117t\u0173 atkreipti d\u0117mes\u012f \u012f produkto sud\u0117t\u012f ir maistingumo deklaracij\u0105.<\/p>\n
\u201eProdukto galiojimo terminas gali b\u016bti \u017eymimas \u201etinka vartoti iki\u2026\u201c ir \u201egeriausias iki\u2026\u201c. Produktai, kurie yra priskiriami greitai gendan\u010di\u0173 produkt\u0173 grupei ir gali b\u016bti pavojingi vartoti mikrobiologiniu at\u017evilgiu, turi \u201etinka vartoti iki\u2026\u201c termin\u0105. Jam pra\u0117jus laikoma, kad produktas yra nesaugus vartoti. Tuo tarpu u\u017era\u0161as \u201egeriausias iki\u2026\u201c nurodo, kad produktas yra saugus ir kokybi\u0161kas iki nurodytos datos. Jai pra\u0117jus, produktas gali b\u016bti saugus vartoti, ta\u010diau prarad\u0119s kokyb\u0119, pavyzd\u017eiui, i\u0161blunka spalva, dingsta tra\u0161k\u0117jimas\u201c, \u2013 atskleid\u017eia I. Koscelkovskien\u0117.<\/p>\n
Specialist\u0117 primena, kad maisto produkto sud\u0117tis parodo, kokios \u017ealiavos ir kokiais kiekiais yra naudojamos gaminant maisto produkt\u0105 \u2013 sud\u0117ties priekyje esan\u010dios \u017ealiavos produkte bus daugiausia, o esan\u010dios gale \u2013 ma\u017eiausia. Vis d\u0117lto, I. Koscelkovskien\u0117 skatina vartotojus b\u016bti atid\u017eiais, mat neretai \u012fvairi\u0173\u00a0 pried\u0173 galima rasti ir tuose produktuose, kur j\u0173 nesitikima.<\/p>\n
\u201eTarkime, jei perkate juoduosius pipirus, ten bus juodieji pipirai, bet jei perkate mi\u0161in\u012f, da\u017enai be prieskonini\u0173 \u017eoleli\u0173 \u012f sud\u0117t\u012f \u012feina druska, kartais \u2013 cukrus, o kai kada \u2013 ir sintetiniai priedai, pavyzd\u017eiui, lipnum\u0105 reguliuojan\u010dios med\u017eiagos. Pana\u0161i situacija yra su d\u017eiovintais vaisiais, kur be papildomo cukraus galima rasti ir \u012fvairi\u0173 konservant\u0173, antioksidant\u0173, kurie prailgina vaisi\u0173 galiojimo trukm\u0119\u201c, \u2013 dalinasi I. Koscelkovskien\u0117.<\/p>\n
Kalorijos, baltymai, cukrus ir alergenai: k\u0105 b\u016btina \u017einoti apie maisto sud\u0117t\u012f<\/strong><\/p>\nRenkantis maisto produktus ne ma\u017eiau svarbu atkreipti d\u0117mes\u012f \u012f maistingumo deklaracij\u0105, kuri yra pateikiama 100 g\/ml produkte ir nurodo energin\u0119 vert\u0119, riebal\u0173, so\u010di\u0173j\u0173 riebal\u0173 r\u016bg\u0161\u010di\u0173, angliavandeni\u0173, cukr\u0173, baltym\u0173 ir druskos kiekius.<\/p>\n
\u201eEnergin\u0117 vert\u0117 parodo produkto kaloringum\u0105. Pavyzd\u017eiui, jei vieno majonezo energetin\u0117 vert\u0117 yra 585 Kcal, o kito \u2013 289 Kcal galime matyti, kad i\u0161 pirmojo produkto gausime daugiau kalorij\u0173 nei suvalgius tok\u012f pat kiek\u012f antrojo produkto. Tarkime, pirmasis majonezas turi 63 g riebal\u0173, i\u0161 kuri\u0173 so\u010diosios riebal\u0173 r\u016bg\u0161tys sudaro 4 g, 5 g angliavandeni\u0173, i\u0161 kuri\u0173 cukr\u0173 \u2013 4 g, 0,2 g baltym\u0173 ir 1,3 g druskos, o antrasis majonezas turi 27 g riebal\u0173, i\u0161 kuri\u0173 so\u010diosios riebal\u0173 r\u016bg\u0161tys sudaro 2,2 g, 9,1 angliavandeni\u0173, i\u0161 kuri\u0173 cukr\u0173 \u2013 5,5 g, 0,5 g baltym\u0173 ir 1,4 g druskos.<\/p>\n
Matome, kad pirmas produktas pirmauja pagal riebal\u0173 ir so\u010di\u0173j\u0173 riebal\u0173 r\u016bg\u0161\u010di\u0173 kiek\u012f, kuri\u0173, beje, per dien\u0105 rekomenduojama suvartoti ne daugiau nei 10 proc. vis\u0173 dienos kilokalorij\u0173. Tuo tarpu antrasis produktas turi daugiau angliavandeni\u0173 (\u012fvair\u016bs tir\u0161tikliai), cukr\u0173 ir druskos\u201c, \u2013 pavyzd\u017eiu dalinasi I. Koscelkovskien\u0117.<\/p>\n
Ji pa\u017eymi, kad analizuojant maisto produkt\u0173 sud\u0117t\u012f svarbu atkreipti d\u0117mes\u012f ir \u012f skaidulini\u0173 med\u017eiag\u0173 kiek\u012f, kurios yra nurodytos prie angliavandeni\u0173, kadangi skaidulos reikalingos \u017earnyno peristaltikai, sotumui ir kitoms funkcijoms.<\/p>\n
\u201eNe ma\u017eiau svarbus ir baltym\u0173 kiekis produkte. Pavyzd\u017eiui, paprasto ir graiki\u0161ko jogurto skirtumas \u2013 baltym\u0173 kiekis. Graiki\u0161kas jogurtas paprastai j\u0173 turi daugiau, tod\u0117l jei jums aktualu \u012f savo racion\u0105 \u012ftraukti daugiau baltym\u0173, atkreipkite \u012f tai d\u0117mes\u012f\u201c, \u2013 pataria specialist\u0117.<\/p>\n
I. Koscelkovskien\u0117 persp\u0117ja, kad vartotojai, turintys alergij\u0173, tur\u0117t\u0173 b\u016bti itin atid\u016bs rinkdamiesi maisto produktus ir primena, kad visi, Europos S\u0105jungoje patvirtinti alergenai, jei j\u0173 yra maisto produkte, sud\u0117tyje privalo b\u016bti pary\u0161kinti \u2013 para\u0161yti pary\u0161kintu \u0161riftu, did\u017eiosiomis raid\u0117mis arba pasviruoju pary\u0161kintu \u0161riftu.<\/p>\n
\u201eNors vartotojui u\u017era\u0161as \u201egalimi rie\u0161ut\u0173 p\u0117dsakai\u201c, pavyzd\u017eiui, perkant de\u0161reles gali kelti \u0161ypsen\u0105, \u0161i informacija i\u0161ties svarbi tiems, kurie turi alergij\u0105. Tokiu b\u016bdu gamintojas informuoja alergijas turin\u010dius \u017emones, kad produktas gali tur\u0117ti, \u0161iuo atveju, rie\u0161ut\u0173 p\u0117dsak\u0173, patekusi\u0173 su naudojamomis \u017ealiavomis, i\u0161 lygiagre\u010diai vykdomos gamybos ar kt.\u201c, \u2013 dalinasi Lietuvos standartizacijos departamento M\u0117sos ir m\u0117sos produkt\u0173 technikos komiteto nar\u0117.<\/p>\n
E \u2013 ne visada prie\u0161as<\/strong><\/p>\nKauno kolegijos lektor\u0117 pataria vartotojams rinktis produktus su kuo trumpesniu sud\u0117ties s\u0105ra\u0161u ir kuo ma\u017eesniu kiekiu \u012fvairi\u0173 pried\u0173, o ypa\u010d vengti, pasak jos, reik\u0117t\u0173 sintetini\u0173 pried\u0173, didelio kiekio cukr\u0173, druskos ir krakmolo. Visgi, specialist\u0117 atkreipia d\u0117mes\u012f, kad ir \u010dia reik\u0117t\u0173 i\u0161likti budriems, mat ne visi, vartotoj\u0173 da\u017enai vengiami E raide \u017eymimi priedai, i\u0161ties yra sintetiniai.<\/p>\n
\u201eVisi Europos S\u0105jungoje leid\u017eiami maisto produkt\u0173 priedai \u2013 tiek nat\u016bral\u016bs, tiek sintetiniai \u2013 yra \u017eymimi E ir 3\u20134 skaitmeninis \u0161alia. Tarkime, citrinos r\u016bg\u0161tis \u017eymima E 330, riboflavimas (vitaminas B2) E 101, askorbo r\u016bg\u0161tis E 300 ir kt. Kai kurie gamintojai, reaguodami \u012f tai, kad vartotojai vengia produkt\u0173, kuriuose yra E raide pa\u017eym\u0117t\u0173 pried\u0173, renkasi ra\u0161yti priedo pavadinim\u0105 \u017eod\u017eiais. Pavyzd\u017eiui, vietoje skonio stipriklio E 621 para\u0161yti mononatrio glutamatas arba saldiklio E 955 \u2013 sukraloz\u0117. Pripa\u017einkime, kad ne visada atid\u017eiai skaitome sud\u0117t\u012f \u2013 kartais pa\u017ei\u016brime, kad neb\u016bt\u0173 E, ta\u010diau neatkreipiame d\u0117mesio, kad tie patys E yra pateikti, tik ne raid\u0117s ir skai\u010di\u0173 kombinacija, o \u017eod\u017eiais\u201c, \u2013 kaip nepasiduoti gamintoj\u0173 gudryb\u0117ms pataria I. Koscelkovskien\u0117.<\/p>\n
Pasak jos, vartotojai taip pat yra pastabesni tiems priedams, apie kuriuos da\u017eniau girdi \u017einiasklaidoje. Vienas j\u0173 \u2013 natrio nitritas (E 250), kuris ma\u017eais kiekiais yra naudojamas m\u0117sos ir kit\u0173 gamini\u0173 gamyboje. M\u0117sos gaminiams jis leid\u017eia palaikyti vartotojui patraukli\u0105 ro\u017ein\u0119 spalv\u0105, prailgina produkto galiojimo laik\u0105 ir, svarbiausia, apsaugo nuo\u00a0Butulinum<\/em>\u00a0bakterij\u0173, jei toki\u0173 pasitaikyt\u0173.<\/p>\n\u201eGamyboje naudojami nedideli kiekiai ir liekamojo kiekio produktuose neb\u016bna. Ta\u010diau \u0161\u012f pried\u0105 draud\u017eiama naudoti de\u0161rel\u0117se skirtose kepimui ant ugnies (grill<\/em>\u00a0tipo de\u0161rel\u0117s), nes tada jis tapt\u0173 pavojingas \u017emogui. Ir toki\u0173 pavyzd\u017ei\u0173 galime rasti daug\u201c, \u2013 vengti skubot\u0173 i\u0161vad\u0173 ir pasidom\u0117ti skatina I. Koscelkovskien\u0117.<\/p>\nJi pabr\u0117\u017eia, kad maisto pried\u0173 yra gausu, ta\u010diau vartojant leid\u017eiamose ribose, jie yra s\u0105lyginai nepavojingi. Vis d\u0117lto, besir\u016bpinantiems savo sveikata I. Koscelkovskien\u0117 pataria rinktis produktus su minimaliu pried\u0173 kiekiu, nat\u016brali\u0173 spalv\u0173 ir kvap\u0173, kuriuose neb\u016bt\u0173 stipraus, ry\u0161kiai jau\u010diamo sintetinio kvapo ar da\u017e\u0173, da\u017ean\u010di\u0173 vis\u0105 burn\u0105 ir pir\u0161tus.<\/p>\n
\u201eSteb\u0117kite cukraus, druskos, krakmolo, so\u010di\u0173j\u0173 riebal\u0173 r\u016bg\u0161\u010di\u0173 ir transriebal\u0173 kiek\u012f produktuose. Vartokite produktus su didesniu skaidulini\u0173 med\u017eiag\u0173 kiek\u0173, o svarbiausia \u2013 dom\u0117kit\u0117s k\u0105 rei\u0161kia tai, kas para\u0161yta ant pakuot\u0117s\u201c, \u2013 pataria I. Koscelkovskien\u0117.<\/p>\n
K\u0105 privalu \u017einoti apie papildomus \u017eenklinimus<\/strong><\/p>\nAnt maisto produkt\u0173 pakuo\u010di\u0173, be sud\u0117ties, galima rasti ir kit\u0173 \u017eenklinim\u0173. Vienas j\u0173 \u2013 \u201eNutri-Score\u201c etiket\u0117. I. Koscelkovskien\u0117 paai\u0161kina, kad tai \u2013 penki\u0173 spalv\u0173 maistingumo etiket\u0117 ir maistini\u0173 med\u017eiag\u0173 vertinimo sistema. Pastar\u0105j\u0105 sistem\u0105 sudaro penkios raid\u0117s \u2013 A, B, C, D, E \u2013 ir penkios spalvos \u2013 nuo tamsiai \u017ealios iki raudonos.<\/p>\n
\u201eAtsi\u017evelgiant \u012f sveikatai palanki\u0173 (dar\u017eovi\u0173, vaisi\u0173, skaidul\u0173, baltym\u0173) ir sveikatai nepalanki\u0173 (cukraus, druskos, so\u010di\u0173j\u0173 riebal\u0173 r\u016bg\u0161\u010di\u0173) sudedam\u0173j\u0173 dali\u0173 kiek\u012f maisto produkte, apskai\u010diuojama produkto maistin\u0117 vert\u0117. Pagal gaut\u0105 bal\u0105 maisto produktui suteikiamas raidinis ir spalvinis \u017eym\u0117jimas. Tamsiai \u017ealios spalvos fone i\u0161ry\u0161kinta raid\u0117 A rodo didel\u0119 maistin\u0119 vert\u0119, taigi tai \u2013 organizmui palankesnis produktas, o raudona E \u012fsp\u0117ja apie ma\u017eesn\u012f maistingum\u0105\u201c, \u2013 sako specialist\u0117.<\/p>\n
Ta\u010diau ji persp\u0117ja, kad \u0161i sistema tinka tik tos pa\u010dios grup\u0117s produkt\u0173 palyginimui. Pavyzd\u017eiui, sausi pusry\u010diai su didesniu cukraus ir skaidulini\u0173 med\u017eiag\u0173 kiekiu gali b\u016bti \u012fvertinti geriau nei daugiau baltym\u0173 turintis s\u016bris ar kitas pieno produktas. Taip pat svarbu atkreipti d\u0117mes\u012f, kad \u201eNutri-Score\u201c ne\u012fvertina maisto perdirbimo laipsnio, jame esan\u010di\u0173 vitamin\u0173 ir mineral\u0173, ekologi\u0161k\u0173 auginimo s\u0105lyg\u0173.<\/p>\n
\u201eTaip pat yra naudojamas \u017eenklinimo simbolis \u201eRakto skylut\u0117\u201c. Jis padeda vartotojams lengviau i\u0161sirinkti maisto produktus tarp kit\u0173 tos pa\u010dios grup\u0117s maisto produkt\u0173. Tai \u012fprasti produktai, ta\u010diau juose yra ma\u017eiau cukraus, druskos, so\u010di\u0173j\u0173 riebal\u0173, transriebal\u0173 arba n\u0117ra maisto saldikli\u0173, o gr\u016bd\u0173 turin\u010diuose gaminiuose i\u0161saugota daugiau maistini\u0173 skaidul\u0173. Tarkime, pilno gr\u016bdo duona gali b\u016bti pa\u017eym\u0117ta \u201eRakto skylute\u201c ir i\u0161 kit\u0173 gamintoj\u0173 i\u0161siskirs didesniu skaidulini\u0173 med\u017eiag\u0173 kiekiu ir galb\u016bt ma\u017eesniu riebal\u0173 kiekiu\u201c, \u2013 dalinasi I. Koscelkovskien\u0117.<\/p>\n
Ji priduria, kad taikant bet kokias\u00a0 vizualias \u017eenklinimo sistemas rekomenduojama \u017ei\u016br\u0117ti maistingumo deklaracij\u0105 ir produkto sud\u0117t\u012f: \u201eTai pad\u0117s geriau suprasti, k\u0105 i\u0161 ties\u0173 perkate ir kokie kiekiai verting\u0173 komponent\u0173 yra produkte.\u201c<\/p>\n
Straipsnis publikuotas\u00a0lrt.lt<\/a><\/em><\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"\u0160iandien, kai maisto produkt\u0173 pasirinkimas mil\u017eini\u0161kas, gali tapti vis sunkiau atskirti, kurie i\u0161 j\u0173 i\u0161ties naudingi sveikatai, o kuriuos ver\u010diau palikti parduotuvi\u0173 lentynose. Nors ant maisto pakuo\u010di\u0173 pateikta informacija tur\u0117t\u0173 palengvinti \u0161\u012f sprendim\u0105, \u012fvair\u016bs \u017eenklinimai, vartotojui sunkiai suprantami ingredient\u0173 pavadinimai gali sukelti dar daugiau klausim\u0173. Kauno kolegijos lektor\u0117, Lietuvos standartizacijos departamento M\u0117sos ir m\u0117sos produkt\u0173 […]<\/p>\n","protected":false},"author":38,"featured_media":10876,"comment_status":"closed","ping_status":"closed","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"footnotes":""},"categories":[1],"tags":[],"class_list":["post-10875","post","type-post","status-publish","format-standard","has-post-thumbnail","hentry","category-naujienos"],"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/www.kaunokolegija.lt\/tf\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/10875","targetHints":{"allow":["GET"]}}],"collection":[{"href":"https:\/\/www.kaunokolegija.lt\/tf\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/www.kaunokolegija.lt\/tf\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.kaunokolegija.lt\/tf\/wp-json\/wp\/v2\/users\/38"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.kaunokolegija.lt\/tf\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=10875"}],"version-history":[{"count":1,"href":"https:\/\/www.kaunokolegija.lt\/tf\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/10875\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":10877,"href":"https:\/\/www.kaunokolegija.lt\/tf\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/10875\/revisions\/10877"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.kaunokolegija.lt\/tf\/wp-json\/wp\/v2\/media\/10876"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/www.kaunokolegija.lt\/tf\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=10875"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/www.kaunokolegija.lt\/tf\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=10875"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/www.kaunokolegija.lt\/tf\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=10875"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}