Kodėl vyno gamyboje reikia naudoti mieles, taninus, skaidrinimo ir konservavimo medžiagas? Kokias žaliavas pasirinkti? Ar naudoti ąžuolą bei vyno harmonizavimo medžiagas? Į šiuos ir kitus klausimus atsakymus galima gauti Kauno kolegijos Maisto technologijų katedros organizuojamuose vienos dienos kursuose mėgėjams „Vyno, vaisių – uogų vyno ir midaus gamybos pagrindai“.

Kaip pasakoja mokymus vedanti Kauno kolegijos dėstytoja doc. dr. Aušra Šimonėlienė, kvalifikaciniai kursai buvo organizuojami nuo 2014 metų, o idėja surengti supaprastintus vienos dienos kursus mėgėjams kilo dėl nuolat girdimų elementarių vyno gamybos klausimų apie vyno gamybos žaliavas, technologinius procesus ir saugą. „Daugeliui vyno gamyba yra hobis, bet ne vienas entuziastas tampa ir profesionalu. Per įvairias medijas sulaukiu labai daug elementarių vyno gamybos entuziastų klausimų, dėl to sumąstyta į juos visus atsakyti per mokymus mėgėjams“, – pasakoja dr. A. Šimonėlienė.

Dėstytoja praskleidžia ir mokymų turinį. Kursų metu analizuojami procesai, vykstantys fermentacijos metu. Nagrinėjama žaliavų ir jų pasirinkimo tema, pasakojama, kaip pasirinkti mieles ir kaip jas eksploatuoti. Taip pat analizuojami technologiniai parametrai vyno gamybos metu: temperatūros, rūgščių ir cukrų balansas misoje ir vyne ir jų valdymas; vyno stabilizavimas, skaidrinimas, defektai ir jų prevencija.

Tokiuose užsiėmimuose svarbi praktika ir iš realios praktinės patirties kylantys klausimai. „Kursus vainikuoja praktinė užduotis, kurios metu kursantai analizuoja skirtingas vyno gamyboje naudojamas medžiagas vyno skoniui ir aromatui, taip pat susipažįstama su vyną harmonizuojančiomis medžiagomis, kurios skirtingai veikia vyno skonį ir aromatą“, – apie praktines užduotis pasakoja kursus vedanti dėstytoja. Ji džiaugiasi, kad, paskelbus apie naujai organizuojamus mokymus, internete pasirodė kursuose dalyvavusių asmenų pasisakymai su rekomendacijomis dalyvauti naujai rengiamuose kursuose ir mintimis, kad praėję mokymai labai patiko.

„Smagu, kad vyno tema vienija žmones, kad žmonės siekia žinių net ir kasdieniškuose savo hobiuose“, – žmonių žingeidumu džiaugiasi dr. A. Šimonėlienė.

Antrieji vyno gamybos kursai mėgėjams entuziastams vyks jau 2019 m. balandžio 12 d. Kauno kolegijos Technologijų fakultete (Kaunas, Pramonės pr. 22). Registracija vyksta iki balandžio 8 d.

Registracijos forma