Kauno kolegijos studentai pasisemti naujos patirties gali vykti studijoms ir praktikai į 18 Europos Sąjungos šalių pagal tarptautinių mainų programą Erasmus+. Praktikos užsienyje galimybę išnaudojusios Technologijų fakulteto studentės pasakoja ir tvirtina, kad tai viena įdomiausių ir labiausiai praturtinusių patirčių.
Maisto technologijų antro kurso studentė Radvilė Kočanaitė ir trečio kurso studentė Rimvydė Šimkevičiūtė prisimena, kad atlikti praktiką užsienyje paskatino katedros vedėja dr. Ingrida Kraujutienė, o artimieji ir draugai palaikė. „Apsisprendimą lėmė kitokia, platesnė ir geresnė praktikos patirtis, kurią galiu pritaikyti Lietuvoje“, – apie sprendimą praktikuotis užsienio šalies įmonėje pasakoja Radvilė.

Radvilė dviejų mėnesių praktiką atliko šokoladinėje Danijoje, mažame miestelyje Ribė. „Viskas prasidėjo nuo mažų žingsnelių: susipažinau su produkcija, ingredientais, darbo pobūdžiu. Pirma savaitė buvo nelengva, nes reikėjo prisiminti daugybę receptūrų ir stengtis nesugadinti brangios produkcijos, bet po to viskas sekėsi labai gerai – apie šokoladą ir jo produktų gamybą sužinojau labai daug“, – tobulėjimo kelią prisimena studentė. Ji atvirauja, kad praktikos metu įgyta įdomios ir naudingos patirties: sužinota apie šokoladą ir jo produkcijos gamybą, kaip dekoruoti šokolado formeles, parinkti tinkamą šokoladą norimiems saldainiams pagaminti, kaip jį formuoti ar su juo dekoruoti formeles ar kitus gaminius.

Trečiakursė Rimvydė per studijų metus į užsienį atlikti praktiką vyko net tris kartus – vienąkart į Italiją, kitus – į Vokietiją. Italijoje studentė susipažino su tradicinių desertų gamyba, o į Vokietiją mokytis kepinių ruošimo subtilybių vyko net du kartus. Įmonėje „DLS“ Rimvydė pasakoja užsiėmusi įvairia veikla: nuo duonos, bandelių, kruasanų formavimo iki sausainių, pyragų puošybos. Žinios ir įgyta praktika pravertė gilinantis į būsimos maisto technologės pasirinktą duonos ir konditerijos kryptį, o patirtis padėjo apsispręsti dėl baigiamojo darbo temos – šiuo metu studentė tobulina savo sukurtą receptūrą.

„Tik atvykusi supratau, kad pagaminti duoną reikia įvairiausių įgūdžių, žinoti daug gudrybių, įvaldyti tam tikras technikas. Įmonėje „DLS“ dirba asmenys, kurie turi meistro laipsnį, yra savo srities specialistai, todėl iš jų gavau daug gerų patarimų, kaip išvengti duonos gaminių ydų, kokia duona yra kokybiška. Prie visko galėjau prisiliesti savo rankomis, o studijų metu įgytas žinias pritaikiau praktiškai“, – naudingą dvejų vasarų patirtį prisimena Rimvydė ir dėkoja įmonės „DLS“ viršininkui Davidui ir darbuotojui Detlefui už rūpestį Vokietijoje ir pasidalinimą darbo patirtimi.

Besisemdamos žinių studentės atrado laiko ir pakeliauti, susipažinti su praktikos šalių kultūra ir tradicijomis, miestais, žinomomis vietomis. Abi teigia, kad nudžiugino danų ir vokiečių paslaugumas ir geranoriškumas. Prisimindamos bendravimą užsienio kalba studentės sako, kad svarbiausia nepasimesti ir pasitikėti savimi, nes bet kokiu atveju susikalbėti pavyksta. Abejojančius savo užsienio kalbos įgūdžiais studentės skatina užmegzti pažintis užsienio šalyse ir taip kaupti žinias.

Apibendrindamos praktikų patirtį užsienyje Maisto technologijų studentės teigia, kad norint tapti gerais specialistais ar pasisemti vertingos patirties nereikėtų apsiriboti tik Lietuvos ribomis. „Jūs tik pabandykite ir suprasite, kad į viską pradėsite žvelgti kitaip. Kontaktuokite su Kauno kolegijoje esančiais „Erasmus“ programos specialistais bei studentais, kurie buvo praktikose, ir išsirinkite tai, kas labiausiai tenkintų jūsų lūkesčius. Nėra ko bijoti, o pabandyti tikrai verta“, – praktiką užsienyje rinktis skatina Rimvydė.

 

Norintieji ateinantį rudenį studijuoti užsienyje pagal tarptautinių mainų programą, privalo užsiregistruoti aplikavimo sistemoje iki š. m. vasario 20 d., joje užpildyti studento registracijos dalyvauti atrankoje anketą ir pateikti paraišką Technologijų fakulteto tarptautinės veiklos koordinatoriui. Norintieji atlikti praktiką, paraiškas teikti gali iki š. m. gegužės 30 d. Pastaba: rekomenduojama suskubti, nes stipendijas gaus ribotas skaičius studentų. Daugiau informacijos rasite paspaudę nuorodą.