{"id":15296,"date":"2024-03-28T08:15:17","date_gmt":"2024-03-28T06:15:17","guid":{"rendered":"https:\/\/www.kaunokolegija.lt\/mf\/?p=15296"},"modified":"2024-03-28T08:15:17","modified_gmt":"2024-03-28T06:15:17","slug":"dietistai-perspektyvi-profesija-svarbi-misija","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/www.kaunokolegija.lt\/mf\/dietistai-perspektyvi-profesija-svarbi-misija\/","title":{"rendered":"Dietistai: perspektyvi profesija, svarbi misija"},"content":{"rendered":"

\u00a0 \u00a0 \u00a0 \u00a0 \u00a0 \u00a0 \u00a0 \u00a0 \u00a0 \u00a0 \u00a0 \u00a0 \u00a0 \u00a0 \u00a0 \u00a0 \u00a0 \u00a0 \u00a0 \u00a0 \u00a0 \u00a0 \u00a0 \u00a0 \u00a0 \u00a0 \u00a0 \u00a0 \"\"\u00a0 \u00a0 \u00a0 \u00a0 \u00a0 \u00a0 \u00a0 \u00a0 \u00a0 \"\"<\/strong><\/p>\n

Kauno kolegijos Medicinos fakultetas(KK MF), kurio tradicijos siekia 1920 m. profesoriaus Prano Ma\u017eylio \u012fkurtos gailesting\u0173j\u0173 seser\u0173 mokyklos laikus, pasi\u017eymi \u0161iuolaikiniu studij\u0173 procesu, auk\u0161tos kvalifikacijos d\u0117stytojais, darb\u0161\u010diais motyvuotais studentais ir gabiais absolventais.<\/strong><\/p>\n

\u0160iuo metu Medicinos fakultete studijuoja 1400 student\u0173, vykdoma trylika studij\u0173 program\u0173. Kasmet i\u0161leid\u017eiama apie 500 absolvent\u0173.<\/strong><\/p>\n

Kauno kolegijos Medicinos fakulteto d\u0117stytoja, docent\u0117\u00a0 dr. R\u016bta Petereit, Gydytoja dietolog\u0117, Lietuvos sveikatos moksl\u0173 universiteto ligonin\u0117\u00a0Kauno klinikos<\/em>, \u00a0<\/em><\/strong>Dietolog\u0173 draugijos<\/em>\u00a0prezident\u0117<\/p>\n

Smagu konstatuoti \u2013 diet\u0173 bumas jau praeina. Vis labiau \u012fsis\u0105moninama, kad dietos suteikia trumpalaikius rezultatus ar net yra \u017ealingos, o norimus poky\u010dius garantuoja sveikos mitybos \u012fg\u016bd\u017eiai. Ar tai atspindi ir specialist\u0173 poreikis: Kauno kolegijos dietetikos studijos tapo itin populiarios, specialistai \u2013 paklaus\u016bs? <\/strong><\/p>\n

Taip, i\u0161 ties\u0173 dietistas \u2013 perspektyvi specialyb\u0117. Nors visuomen\u0117 ir nelabai apie tai \u017eino. Ta\u010diau \u017emon\u0117s tampa s\u0105moningesni ir ie\u0161ko specialist\u0173, kurie gal\u0117t\u0173 profesionaliai pad\u0117ti. I\u0161 ties\u0173 mes, gydytojai, turime \u0161viesti \u017emones, bet jie taip pat turi \u017einoti, kad Lietuvoje tai gali daryti gydytojai dietologai, dietistai, visuomen\u0117s sveikatos specialistai ir gyvensenos medicinos specialistai. B\u016btent visi min\u0117tieji medikai gal\u0117t\u0173 teikti sveikatai palankios mitybos ir gyvensenos rekomendacijas. Dabar gi konsultuoja mitybos klausimais ar \u017earsto patarimus bet kas, pradedant mitybos specialistais, sporto treneriais, baigiant keleto valand\u0173 kursus baigusiais ar\u00a0 nuotoliniu b\u016bdu kursus i\u0161klaususiais pilie\u010diais. Lietuvoje mitybos specialisto profesijos n\u0117ra. Deja, pastarieji neturi toki\u0173 \u017eini\u0173, kurias yra \u012fgij\u0119 gydytojai dietologai ar dietistai. Ir labai gaila, kad \u0161iuo metu gana populiaru kreiptis b\u016btent \u012f tokius sveikos mitybos propaguotojus. \u017dmon\u0117s turi b\u016bti labai budr\u016bs, atsakingai pasirinkti specialistus, \u012f kuriuos nori kreiptis patarim\u0173, \u017einoti j\u0173 kvalifikacij\u0105 bei specializacij\u0105. I\u0161 ties\u0173 nepakanka i\u0161klausyti keleto valand\u0173 kurs\u0105 apie mityb\u0105 ir teikti vadinamosios sveikatai palankios mitybos rekomendacijas.<\/p>\n

Gydytojas dietologas yra baig\u0119s pagrindines medicinos studijas (6 metai) ir dietologijos rezident\u016br\u0105 (3 metai). Dietistai n\u0117ra gydytojai, juos rengia kolegijos (studijos trunka 3 metus) ir jie puikiai i\u0161mano, kas yra sveika, subalansuota, visavert\u0117 mityba. Tai \u017emon\u0117s, kuri\u0173 galima klausti, jie gali sudaryti mitybos ir maitinimosi planus, yra tarsi gydytoj\u0173 dietolog\u0173 pad\u0117j\u0117jai, galintys dirbti ir savaranki\u0161kai sporto klubuose, vaik\u0173 dar\u017eeliuose, mokyklos, sanatorijose, visuomen\u0117s sveikatos biuruose ir t. t<\/p>\n

Sveika mityba \u2013 ne vien maistas. Tinkamai maitindamiesi galime \u012fgyti daugiau energijos, susigr\u0105\u017einti sveikat\u0105 arba pasitarnauti, kad ji b\u016bt\u0173 gera. Gal disponuojate naujausi\u0173 tyrim\u0173, kaip koreliuoja mityba su organizmo sveikata, duomenimis?<\/strong><\/p>\n

Svarbiausias veiksnys yra gyvenimo b\u016bdas, turime ne tik orientuotis \u012f subalansuota visavert\u0119 mityb\u0105, bet svarbu atitinkamas fizinis aktyvumas, streso (emocij\u0173) valdymas bei kokybi\u0161kas miegas. L\u0117tini\u0173 lig\u0173 prie\u017eastys \u012fvairios, ta\u010diau jeigu \u017emogus nepropaguoja sveiko gyvenimo b\u016bdo, tai tikimyb\u0117, kad po de\u0161imt ir daugiau met\u0173 prad\u0117s varginti l\u0117tin\u0117s ligos, i\u0161lieka didesn\u0117.<\/p>\n

Ne tik mityba, bet ir pats gyvenimo b\u016bdas lemia l\u0117tini\u0173 lig\u0173 rizik\u0105. Reikia \u012fsis\u0105moninti, jeigu mes kasdien nesilaikome pagrindini\u0173 maisto med\u017eiag\u0173 rekomenduojamo paros normos, tai yra baltym\u0173, riebal\u0173 ir angliavandeni\u0173 santykio, negauname j\u0173 pakankamai, tokios mitybos klaidos nei\u0161ry\u0161k\u0117ja \u010dia ir dabar. Jos pasirei\u0161kia l\u0117tin\u0117mis ligomis ma\u017edaug po 10\u201315 netaisyklingai gyvent\u0173 gyvenimo met\u0173. Svarbus yra ne tik tinkamas, subalansuotas visavert\u0117s mitybos sud\u0117tini\u0173 dali\u0173 santykis, bet ir atitinkamas fizinis kr\u016bvis. Daugelis turb\u016bt \u017eino kasdien\u0119 fizinio aktyvumo norm\u0105 \u2013 nu\u017eingsniuoti 10 t\u016bkst. \u017eingsni\u0173 arba kasdien bent pusvaland\u012f aktyviau pajud\u0117ti. Taip pat b\u016btina atsi\u017evelgti ir \u012f miego kokyb\u0119 bei streso valdym\u0105. \u017dmogaus organizmas kasdien patiria daug streso, tod\u0117l nuo ma\u017e\u0173 dien\u0173 \u2013 pradedant net nuo k\u016bdikyst\u0117s iki pensinio am\u017eiaus turime i\u0161mokti valdyti stres\u0105 ir siekti geros miego kokyb\u0117s. Poilsis, kokybi\u0161kas naktinis miegas yra labai svarbus m\u016bs\u0173 sveikatai. B\u016bna situacij\u0173, kai jaunuoliai lyg ir tinkamai ilsisi, sportuoja, palaiko fizin\u0119 b\u016bkl\u0119, bet netaisyklingai maitinasi. D\u0117l to gali pasireik\u0161ti rimtomis sveikatos problemomis, sutrikti endokrinin\u0117 funkcija, lytini\u0173 hormon\u0173 pusiausvyra ir kt. Tad i\u0161 savo patirties galiu teigti, kad visi gyvenimo b\u016bdo komponentai turi b\u016bti suderinti, subalansuoti ir veikti kartu.<\/p>\n

Kelias iki sveikos gyvensenos ir mitybos gali b\u016bti sunkus ir ne\u017eadantis greit\u0173 rezultat\u0173. Kai kurie klaidingai \u012fsivaizduoja, kad sveikai maitintis \u2013 labai sud\u0117tinga. Kas pad\u0117t\u0173 \u012fveikti nuovarg\u012f ir skeps\u012f kelyje link sveikos mitybos?<\/strong><\/p>\n

Subalansuota visavert\u0117 sveikatai palanki mityba ne tik u\u017etikrina ger\u0105 sveikat\u0105, pagerina nuotaik\u0105, aktyvina m\u0105stym\u0105, bet gali suma\u017einti stres\u0105 ir padidinti darbo na\u0161um\u0105 ir gyvybingum\u0105J. O da\u017eniausiai u\u017esinorime vienokio ar kitokio maisto d\u0117l to, kad praleidome pagrindin\u012f valgym\u0105 arba patyr\u0117me stres\u0105\ud83d\ude0a<\/p>\n

Vis d\u0117lto da\u017enai, net ir siekiant teigiam\u0173 poky\u010di\u0173 mityboje, linkstama \u012f kra\u0161tutinumus: var\u017eome save \u012fvairiais draudimais, skirstome maist\u0105 \u012f ger\u0105 ir blog\u0105, demonizuojame kai kuriuos produktus arba \u2013 atvirk\u0161\u010diai \u2013 tam tikrus garbiname. Kokias klaidos da\u017eniausiai daromos, prad\u0117jus eiti link sveikos mitybos?<\/strong><\/p>\n

Vis\u0173 mit\u0173 nepamin\u0117siu, bet da\u017eniausiai kalbama apie \u012fvairias mono dietas. \u017dmogus nori greit\u0173 rezultat\u0173, tad ima laikytis kop\u016bst\u0173, dar\u017eovi\u0173 sriubos, griki\u0173, kiau\u0161ini\u0173 ir pan. diet\u0173. Deja, toki\u0173 diet\u0173 did\u017eiausia klaida yra ta, jog tr\u016bksta \u012fvairov\u0117s. Kai siekiama greit\u0173 rezultat\u0173 (k\u016bno svoris greitai ma\u017e\u0117ja skys\u010di\u0173 ar raumen\u0173 netekimo s\u0105skaita), organizmas patiria labai didel\u012f stres\u0105, i\u0161sibalansuoja alkio ir sotumo hormonai. Nors svarstykl\u0117s rodo teigiam\u0105 rezultat\u0105, sveikatos i\u0161saugojimo prasme tai yra blogai, ir a\u0161, kaip gydytoja, visi\u0161kai nerekomenduoju to daryti. Populiari\u0173j\u0173 diet\u0173 nerekomenduoja laikytis ir mano studentai dietistai.<\/p>\n

Dar populiarios ir kitos dietos, kai vartojama daug baltym\u0173 (Atkinso ir kt.). Iki 20 proc. dienos racione baltym\u0173 siekiant suma\u017einti k\u016bno svor\u012f\u2013 labai gerai, nes i\u0161 ties\u0173 jie yra statybin\u0117 l\u0105steli\u0173 med\u017eiaga. Ta\u010diau da\u017eniausiai laikomasi tokios dietos, kai i\u0161 dienos raciono visi\u0161kai i\u0161braukiami angliavandeniai arba suma\u017einami iki 20 g per dien\u0105, pamir\u0161tant, kad skaidulin\u0117s med\u017eiagos, bent minimalus j\u0173 kiekis organizmui labai reikalingas, nes suteikia sotum\u0105 ir jos yra maistas gerosioms organizmo bakterijoms. Organizmui gaunant skaidulini\u0173 med\u017eiag\u0173 i\u0161laikoma ger\u0173j\u0173 bakterij\u0173 pusiausvyra, gali i\u0161nyksti odos problemos, vir\u0161kinamojo trakto sutrikimai, suma\u017e\u0117ti kraujo spaudimas, blogojo cholesterolio kiekis, palengv\u0117ti alergijos simptomai ir pan. Taigi baltymin\u0117s dietos nerekomenduoju, nors ji ir garantuoja greitus liekn\u0117jimo rezultatus, ta\u010diau gali sukelti viduri\u0173 u\u017ekiet\u0117jim\u0105, lytini\u0173 hormon\u0173 pusiausvyros sutrikimus ir pan.<\/p>\n

Dar yra gajus \u012fsitikinimas, kad reikia valgyti labai ma\u017eai riebal\u0173. Ta\u010diau teiginys, kad riebalai yra \u017ealingi ar kenksmingi, irgi yra blogas. I\u0161 ties\u0173 reik\u0117t\u0173 riboti bloguosius, vadinamuosius transriebalus, kurie yra perdirbti ir j\u0173 gausu greitojo maisto produktuose, saldumynuose (pvz., spurgose, sausainiuose ir t. t.). Beje, prie\u0161 perkant ar valgant vert\u0117t\u0173 pasidom\u0117ti ir sveikuoli\u0161k\u0173 kepini\u0173 sud\u0117timi, nes juose taip pat gali b\u016bti blog\u0173j\u0173 riebal\u0173 \u2013 margarino. Kadangi jo strukt\u016bra auk\u0161toje temperat\u016broje kei\u010diasi, \u0161is produktas n\u0117ra rekomenduojamas vartoti. Organizmui naudingas yra alyvuogi\u0173 (rekomenduojamas tik geros kokyb\u0117s \u2013 ne i\u0161spaud\u0173), lin\u0173 s\u0117men\u0173, kanapi\u0173 s\u0117kl\u0173 aliejus, avokadai ir rie\u0161utai. Tiesa, su pastaraisiais reik\u0117t\u0173 elgtis atsargiai, nes per didelis rie\u0161ut\u0173 kiekis taip pat gali sukelti tam tikr\u0173 vir\u0161kinimo trakto problem\u0173, alergijas. Kadangi rie\u0161utai ne tik maistingi, bet ir kaloringi, tai geriausia jais gardinti \u012fvairius patiekalus ar rinktis u\u017ekand\u017eiams, et ne daugiau kaip nedidel\u0119 saujel\u0119 per dien\u0105. Na, o kalbant apie so\u010diuosius riebalus, pavyzd\u017eiui, sviest\u0105, nedideliais kiekiais j\u012f vartoti galima, bet reik\u0117t\u0173 atsi\u017evelgti \u012f \u017emogaus am\u017ei\u0173. Vaikams leid\u017eiamos didesn\u0117s normos, suaugusiesiems \u2013 v\u0117lgi priklausomai nuo to, serga jie ar neserga tam tikromis ligomis. Ma\u017eais kiekiais (pavyzd\u017eiui, arbatinis \u0161auk\u0161telis \u012f ko\u0161\u0119) vartojamas sviestas tikrai nesukels sveikatos problem\u0173. Suaugusiam \u017emogui bent du valgomi \u0161auk\u0161tai per dien\u0105 ger\u0173j\u0173 riebal\u0173 tikrai nepakenks.<\/p>\n

Da\u017enai \u017emon\u0117s pasiklysta tarp \u012fvairi\u0173 diet\u0173 ir maisto produkt\u0173 pasirinkimo, o \u010dia gali pad\u0117ti Kauno kolegijos studijas baig\u0119 dietistai.<\/p>\n

K\u0105 pasakytum\u0117te toms merginoms ir moterims, kurios teturi vien\u0105 nor\u0105 \u2013\u00a0 suliekn\u0117ti ir da\u017enai nesiklauso sveiko proto balso. Juk mityba gali b\u016bti ir \u017ealojanti?<\/strong><\/p>\n

Kod\u0117l \u017emogus pasirenka vienok\u012f ar kitok\u012f mitybos b\u016bd\u0105 arba kod\u0117l atsisako vieno ar kito produkto? Yra labai daug \u012fsitikinusi\u0173, kad turi elgtis vienaip ar kitaip, o da\u017eniausiai renkasi du kra\u0161tutinumus \u2013 visk\u0105 arba nieko, balt\u0105 arba juod\u0105… O juk reik\u0117t\u0173 savo gyvenimo b\u016bd\u0105 keisti laipsni\u0161kai… Blogai, kai staiga nusprend\u017eia atsisakyti glitimo, bet jei nepajunta poky\u010di\u0173 \u2013 ima valgyti vien baltymin\u012f maist\u0105, jei ir tai nepadeda \u2013 renkasi dar kit\u0105 sprendim\u0105… Toks \u0161okin\u0117jimas nuo vieno mitybos b\u016bdo prie kito per kelet\u0105 met\u0173 sutrikdo sveikatos b\u016bkl\u0119, o tada jau bando ie\u0161ko prie\u017eas\u010di\u0173, kod\u0117l taip atsitiko. O kad prie tokios situacijos prived\u0117 netinkami sprendimai \u2013 nesusim\u0105sto. Mat da\u017eniausiai \u017emon\u0117s nori greit\u0173 rezultat\u0173 ir nuo vieno kra\u0161tutinumo eina prie kito. To nereikia. Keisti gyvenimo b\u016bd\u0105 reik\u0117t\u0173 pama\u017eu, ir tai n\u0117ra sunku.<\/p>\n

Tik m\u016bs\u0173 teisingos pastangos mokantis visavert\u0117s subalansuotos mitybos ir mitybos \u012fpro\u010di\u0173 pasikeitimas yra s\u0117km\u0117s raktas pasiekti ir i\u0161laikyti savo trok\u0161tam\u0105 svor\u012f. Ilgalaikis svorio palaikymas yra tiesiogiai susij\u0119s su subalansuotu pagrindini\u0173 maisto med\u017eiag\u0173 suvartojimu ir taisyklingais mitybos \u012fpro\u010diais. Patys pirmieji \u017eingneliai visai nesunk\u016bs:<\/p>\n

– Valgyti 3 pagrindinius valgymus (\u012fskaitant pusry\u010dius) ir 1 \u2013 2 u\u017ekand\u017eius per dien\u0105 priklausomai nuo dienotvark\u0117s, \u012fpro\u010di\u0173 ir t.t.<\/p>\n

– Valgyti l\u0117tai, daugiau 10 min., gerai sukramtyti maist\u0105.<\/p>\n

– Pasirinkti maist\u0105 ma\u017eomis porcijomis, kurias galima sutalpinti \u012f deln\u0105.<\/p>\n

– Suvalgyti ne ma\u017eiau 60 g baltym\u0173 per dien\u0105 (bent 2-3 kartus per dien\u0105 rinktis baltyminius maisto produktus \u2013 m\u0117s\u0105, \u017euv\u012f, pieno produktus, kiau\u0161inius, ank\u0161tines dar\u017eoves, rie\u0161utus). Baltymai labai svarb\u016bs ne tik i\u0161laikant k\u016bno svor\u012f, bet jie suteikia sotum\u0105 ir ma\u017eina potrauk\u012f saldumynams.<\/p>\n

– Vengti saldumyn\u0173, tai yra \u017einoti kokie saldumynai yra galimi ir kokiais kada kiekiais j\u0173 galima suvalgyti, kad nejaustume kalt\u0117sJ<\/p>\n

– Rinktis ne per liesus maisto produktus, bet ir neriebiausius, nepamir\u0161ti, kad m\u016bs\u0173 organizmui riebalai yra b\u016btini.<\/p>\n

– Gerti nekaloringus g\u0117rimus (vandens ne ma\u017eiau 6 stiklines\/d).<\/p>\n

-Vengti valgyti ir gerti tuo pa\u010diu metu. Geriausia atsigerti 15-20 min prie\u0161 valg\u012f.<\/p>\n

– B\u016bti fizi\u0161kai aktyviems kiekvien\u0105 dien\u0105.<\/p>\n

– U\u017esira\u0161yti k\u0105 valgote ar geriate. Tai pad\u0117s save kontroliuoti ir gr\u012f\u017eti prie \u012fprastinio re\u017eimo.<\/p>\n

– Registruoti savo k\u016bno svor\u012f bent kart\u0105 per m\u0117nes\u012f, bet ne da\u017eniau nei kart\u0105 per savait\u0119.<\/p>\n

Svarbiausia reikia i\u0161siugdyti gerus sveikatos, darbo ir fizin\u0117s formos \u012fpro\u010dius!!!Nor\u0117dami b\u016bti puikios fizin\u0117s ir psichin\u0117s sveikatos, kiekvien\u0105 dien\u0105 tur\u0117tume daryti tam tikrus dalykus, kurie padeda gyventi ilgai ir laimingai. Tad J\u016bs\u0173 u\u017edavinys \u2013 i\u0161siugdyti sveikos gyvensenos \u012fpro\u010dius ir juos kartoti tol, kol taps \u012fpro\u010diu. <\/strong><\/p>\n

Daugelis jau i\u0161moko galvoti, k\u0105 deda \u012f burn\u0105. Ta\u010diau kiti klausimai \u2013 kada valgau, kiek valgau, kur valgau, kaip valgau? \u2013 ne ma\u017eiau svarb\u016bs?<\/strong><\/p>\n

Svarbiausia yra subalansuota visavert\u0117 mityba, kai organizmas gauna vis\u0173 reikaling\u0173 maisto med\u017eiag\u0173 ir tokiais kiekiais, kokie geriausiai pasisavinami atitinkamai pagal am\u017ei\u0173, lyt\u012f, fizin\u012f aktyvum\u0105. Svarbiausia \u012fvairus ir tinkamai parinktas maistas, su kuriuo organizmas gaut\u0173 reikiam\u0105 baltym\u0173, riebal\u0173, angliavandeni\u0173, vitamin\u0173 ir mineralini\u0173 med\u017eiag\u0173 kiek\u012f. Normaliai fizinei ir protinei \u017emogaus sveikatai yra pavojinga ir maisto stoka, ir perteklius. Rekomenduojama valgyti \u012fvair\u0173 maist\u0105, tiek augalin\u0117s, tiek gyv\u016bnin\u0117s kilm\u0117s, kad b\u016bt\u0173 u\u017etikrinami organizmo poreikiai. Su gyv\u016bnin\u0117s kilm\u0117s maistu gauname visaver\u010di\u0173 baltym\u0173 ir riebaluose tirpi\u0173 vitamin\u0173, o su augaliniu maistu gaunama daug lengvai skylan\u010di\u0173 angliavandeni\u0173, riebal\u0173, turin\u010di\u0173 daug neso\u010di\u0173j\u0173 riebal\u0173 r\u016bg\u0161\u010di\u0173, vitamin\u0173 ir mineralini\u0173 med\u017eiag\u0173. \u017dinoma, kad pradedant kalb\u0117ti apie sveik\u0105 gyvenimo b\u016bd\u0105 svarbu laikytis mitybos re\u017eimo, kur\u012f apibr\u0117\u017eia pagrindiniai taisyklingo mitybos re\u017eimo principai ir taisykl\u0117s. Viena i\u0161 pagrindini\u0173 sveiko gyvenimo b\u016bdo taisykli\u0173 yra mitybos re\u017eimas, kuris apib\u016bdinamas kaip valgym\u0173 skai\u010dius per par\u0105 ir maisto paskirstymas atskir\u0173 valgym\u0173 metu. Kiek kart\u0173 per dien\u0105 maitintis, kad jaustum\u0117m\u0117s energingai? Sveikas suaug\u0119s \u017emogus per par\u0105 turi valgyti 3-5 kartus. Rekomenduojama valgyti ma\u017eiausiai tris ar keturis kartus per par\u0105. Jei yra buv\u0119 vir\u0161kinimo trakto negalavim\u0173 (pavyzd\u017eiui, vargino gastroezofaginio refliukso simptomai \u2013 \u201ekilo r\u016bg\u0161tys\u201c, ka\u017ekada buvo sunkumo jausmas ar skausmas duobut\u0117s srityje) rekomenduojama maitintis da\u017eniau, tai yra penkis kartus per dien\u0105. Pirm\u0105 kart\u0105 pavalgyti turime per tris valandas nuo prabudimo, o paskutinis valgymas – iki 19-20 val. Taip pat nepamir\u0161ti, kad valgyti reikia l\u0117tai, gerai sukramtyti. Idealu, jei kiekvienas valgymas trunkt\u0173 daugiau kaip 15 min. L\u0117tai valgant geriau maisto porcija suvir\u0161kinama ir pasisavinama, taip pat alkio poj\u016btis i\u0161nyksta po 10\u201320 minu\u010di\u0173 nuo valgymo prad\u017eios. Nepamir\u0161ti, kad tuos, kuriuos vargina da\u017enas alkis, geriau yra valgyti da\u017enai ir po ma\u017eiau, nes apetit\u0105 slopina da\u017enas valgymas ma\u017eomis porcijomis.<\/p>\n

Pasaulin\u0117 sveikatos organizacija (PSO) suformulavo kelis pagrindinius sveikos mitybos principus: subalansuotumas, \u012fvairumas, nuosaikumas. <\/strong>Priklausomai nuo am\u017eiaus, lyties, fizinio aktyvumo, \u017emogus turi gauti optimal\u0173 baltym\u0173, riebal\u0173, angliavandeni\u0173, vitamin\u0173, mineralini\u0173 med\u017eiag\u0173 kiek\u012f ir santyk\u012f. Visgi, net ir b\u016btin\u0173j\u0173 maisto med\u017eiag\u0173 nesaikingas vartojimas gali tur\u0117ti neigiam\u0105 poveik\u012f sveikatai. Pvz., didelis suvartojam\u0173 baltym\u0173 kiekis kelia alergij\u0173 pavoj\u0173 ir apsunkina inkst\u0173 funkcijos veikl\u0105, gali b\u016bti \u017ealingas sveikatai. Kadangi nei vienas produktas sud\u0117tyje neturi vis\u0173 reikaling\u0173 med\u017eiag\u0173, tad rekomenduojama vartoti \u012fvair\u0173 maist\u0105. Subalansuota visavert\u0117 mityba ne tik u\u017etikrina ger\u0105 sveikat\u0105, pagerina nuotaik\u0105, aktyvina m\u0105stym\u0105, gali suma\u017einti stres\u0105, bet ir padidina darbo na\u0161um\u0105 ir gyvybingum\u0105J. Tad mokykim\u0117s valgyti \u012fvair\u0173 maist\u0105, ta\u010diau saikingaiJ.<\/p>\n

Ar \u012fmanoma suformuluoti pagrindines sveikos mitybos taisykles? Visai neseniai \u017einojome kitoki\u0105 nei dabar sveikos mitybos piramid\u0119. Ar tai rei\u0161kia, kad \u0161ioje srityje vis atsiranda naujovi\u0173?<\/strong><\/p>\n

Svarbiausia yra subalansuota visavert\u0117 mityba, kai organizmas gauna vis\u0173 reikaling\u0173 maisto med\u017eiag\u0173 ir tokiais kiekiais, kokie geriausiai pasisavinami atitinkamai pagal am\u017ei\u0173, lyt\u012f, fizin\u012f aktyvum\u0105. Svarbiausia \u012fvairus ir tinkamai parinktas maistas, su kuriuo organizmas gaut\u0173 reikiam\u0105 baltym\u0173, riebal\u0173, angliavandeni\u0173, vitamin\u0173 ir mineralini\u0173 med\u017eiag\u0173 kiek\u012f. Normaliai fizinei ir protinei \u017emogaus sveikatai yra pavojinga ir maisto stoka, ir perteklius. Rekomenduojama valgyti \u012fvair\u0173 maist\u0105, tiek augalin\u0117s, tiek gyv\u016bnin\u0117s kilm\u0117s, kad b\u016bt\u0173 u\u017etikrinami organizmo poreikiai. Su gyv\u016bnin\u0117s kilm\u0117s maistu gauname visaver\u010di\u0173 baltym\u0173 ir riebaluose tirpi\u0173 vitamin\u0173, o su augaliniu maistu gaunama daug lengvai skylan\u010di\u0173 angliavandeni\u0173, riebal\u0173, turin\u010di\u0173 daug neso\u010di\u0173j\u0173 riebal\u0173 r\u016bg\u0161\u010di\u0173, vitamin\u0173 ir mineralini\u0173 med\u017eiag\u0173. \u017dinoma, kad pradedant kalb\u0117ti apie sveik\u0105 gyvenimo b\u016bd\u0105 svarbu laikytis mitybos re\u017eimo, kur\u012f apibr\u0117\u017eia pagrindiniai taisyklingo mitybos re\u017eimo principai ir taisykl\u0117s. Viena i\u0161 pagrindini\u0173 sveiko gyvenimo b\u016bdo taisykli\u0173 yra mitybos re\u017eimas, kuris apib\u016bdinamas kaip valgym\u0173 skai\u010dius per par\u0105 ir maisto paskirstymas atskir\u0173 valgym\u0173 metu. Kiek kart\u0173 per dien\u0105 maitintis, kad jaustum\u0117m\u0117s energingai? Sveikas suaug\u0119s \u017emogus per par\u0105 turi valgyti 3-5 kartus. Rekomenduojama valgyti ma\u017eiausiai tris ar keturis kartus per par\u0105. Jei yra buv\u0119 vir\u0161kinimo trakto negalavim\u0173 (pavyzd\u017eiui, vargino gastroezofaginio refliukso simptomai \u2013 \u201ekilo r\u016bg\u0161tys\u201c, ka\u017ekada buvo sunkumo jausmas ar skausmas duobut\u0117s srityje) rekomenduojama maitintis da\u017eniau, tai yra penkis kartus per dien\u0105. Pirm\u0105 kart\u0105 pavalgyti turime per tris valandas nuo prabudimo, o paskutinis valgymas – iki 19-20 val. Taip pat nepamir\u0161ti, kad valgyti reikia l\u0117tai, gerai sukramtyti. Idealu, jei kiekvienas valgymas trunkt\u0173 daugiau kaip 15 min. L\u0117tai valgant geriau maisto porcija suvir\u0161kinama ir pasisavinama, taip pat alkio poj\u016btis i\u0161nyksta po 10\u201320 minu\u010di\u0173 nuo valgymo prad\u017eios. Nepamir\u0161ti, kad tuos, kuriuos vargina da\u017enas alkis, geriau yra valgyti da\u017enai ir po ma\u017eiau, nes apetit\u0105 slopina da\u017enas valgymas ma\u017eomis porcijomis.<\/p>\n

Pasaulin\u0117 sveikatos organizacija (PSO) suformulavo kelis pagrindinius sveikos mitybos principus: subalansuotumas, \u012fvairumas, nuosaikumas. <\/strong>Priklausomai nuo am\u017eiaus, lyties, fizinio aktyvumo, \u017emogus turi gauti optimal\u0173 baltym\u0173, riebal\u0173, angliavandeni\u0173, vitamin\u0173, mineralini\u0173 med\u017eiag\u0173 kiek\u012f ir santyk\u012f. Visgi, net ir b\u016btin\u0173j\u0173 maisto med\u017eiag\u0173 nesaikingas vartojimas gali tur\u0117ti neigiam\u0105 poveik\u012f sveikatai. Pvz., didelis suvartojam\u0173 baltym\u0173 kiekis kelia alergij\u0173 pavoj\u0173 ir apsunkina inkst\u0173 funkcijos veikl\u0105, gali b\u016bti \u017ealingas sveikatai. Kadangi nei vienas produktas sud\u0117tyje neturi vis\u0173 reikaling\u0173 med\u017eiag\u0173, tad rekomenduojama vartoti \u012fvair\u0173 maist\u0105. Subalansuota visavert\u0117 mityba ne tik u\u017etikrina ger\u0105 sveikat\u0105, pagerina nuotaik\u0105, aktyvina m\u0105stym\u0105, gali suma\u017einti stres\u0105, bet ir padidina darbo na\u0161um\u0105 ir gyvybingum\u0105J. Tad mokykim\u0117s valgyti \u012fvair\u0173 maist\u0105, ta\u010diau saikingaiJ.<\/p>\n

Vienas pastarojo meto atradimas \u2013 protarpinis badavimas. Ar jis tinka visiems? Kaip nesupainioti moksliniu pagrindu atsiradusi\u0173 rekomendacij\u0173 paisyti nevalgymo period\u0173 su patogumo siekiu, pvz., nekeisti mitybos \u012fpro\u010di\u0173?<\/strong><\/p>\n

Man nepatinka \u017eodis protarpinio badavimo terminas, gal geriau b\u016bt\u0173 sakyti protarpinis valgymas, nes b\u016btent valgome protarpiais. \u0160ie principai visgi moksli\u0161kai pagr\u012fsti. Protarpinio badavimo principas \u2013 valgyti \u0161viesiu paros metu. Tyrimai tai patvirtina, kad nutukimu ar cukriniu diabetu sergantys \u017emon\u0117ms rekomenduojama maitintis tris kartus \u0161viesiuoju paros metu, ta\u010diau tik retas tai pritaiko kasdienyb\u0117je. Labai da\u017enai nieko nenorintys keisti gyvenime \u017emon\u0117s prisitaiko protarpin\u012f badavim\u0105, nevalgo pusry\u010di\u0173, o did\u017eiausi\u0105 maisto kiek\u012f suvalgo vakarais.<\/p>\n

Protarpinis badavimas i\u0161populiar\u0117jo, nes nereikia atsisakyti savo m\u0117gstam\u0173 maisto produkt\u0173, ma\u017einti porcij\u0173, principas kuo ilgesnis tarpas tarp dviej\u0173 paros valgym\u0173. Optimalus variantas 16 val.pertrauka, kai kurie renkasi 14 ar 12 valand\u0173.<\/p>\n

A\u0161 rekomenduoju minimal\u0173 12 val. nevalgymo tarp\u0105, pavyzd\u017eiui, vakarien\u0117 19 val., o pusry\u010diai ne anks\u010diau 7 val. ryto. Ta\u010diau reikia nepamir\u0161ti, kad ir kitos taisykl\u0117s yra svarbios \u2013 koks porcijos dydis, kas toje porcijoje \u2013 tik visuma gali duoti rezultatus. \u201eTurime laikytis ir bendr\u0173 mitybos princip\u0173, net ir nevalgant 12-16 valand\u0173 reikia atskirti tris pagrindinius valgymus, gerai i\u0161simiegoti, nes kitaip kankins alkis, svyruos gliukoz\u0117s kiekis kraujyje. Reikia b\u016bti fizi\u0161kai aktyviems, o valgyti l\u0117tai ir ma\u017eais kasniais.\u201c Jei \u017emogus valgo daug ir nesubalansuoto maisto, jokio rezultato nesimatys. Net jei \u017emogus nevalgo 16 valand\u0173, bet valgo nesveik\u0105 maist\u0105 likusias 8, svoris nekris.<\/p>\n

Visgi, badavim\u0105 reikt\u0173 laikyti procesu, kai oragnizmas visi\u0161kai negauna maistini\u0173 med\u017eiag\u0173. Jei gauna ma\u017eiau maisto negu \u012fprasta, tai yra dalinis badavimas. Ai\u0173ku, kad \u017emogus gali be maisto i\u0161b\u016bti ir 15 par\u0173, ta\u010diau moksli\u0161kai pagr\u012fsta medicina badu nieko negydo. O dar pasitaiko atvej\u0173, kai badu si\u016bloma gydyti ir sunkias ligas.<\/p>\n

\u0160iandien\u0105 konstatuojame did\u017eiul\u0119 b\u0117d\u0105 \u2013 vaik\u0173 antsvor\u012f ir nutukim\u0105. K\u0105 privaloma \u017einoti t\u0117vams? Ar \u0161iandieniniai t\u0117veliai supranta, kad norint pad\u0117ti vaikui, sergan\u010diam nutukimu, \u012f mitybos \u012fpro\u010di\u0173 keitim\u0105 turi \u012fsitraukti visa \u0161eima?<\/strong><\/p>\n

\u0160iuolaikiniai t\u0117vai tur\u0117t\u0173 \u017einoti, kad didesnis nei rekomenduojamas vaiko svoris signalizuoja apie b\u016btinyb\u0119 skirti d\u0117mes\u012f vaiko gyvensenai ir jo psichologinei b\u016bsenai. Vaiko svoriui ir jo augimo dinamikai \u012ftak\u0105 turi biologiniai veiksniai \u2013 paveldimumas, esami vaiko miego, maitinimosi ir fizinio aktyvumo \u012fpro\u010diai, vaiko geb\u0117jimas priimti \u012fvairius patyrimus ir i\u0161gyvenimus, suaugusi\u0173 t\u0117vyst\u0117s \u012fg\u016bd\u017ei\u0173 kokyb\u0117, emocin\u0117 aplinka \u0161eimoje, patiriamo streso ir teigiam\u0173 i\u0161gyvenim\u0173 pusiausvyra.<\/p>\n

T\u0117veliai tur\u0117t\u0173 suprasti, kad \u012fprastas stereotipinis po\u017ei\u016bris, kad vaikas valgo per daug, yra ne tik nenaudingas, bet ribojantis vaiko geb\u0117jim\u0105 sukurti tinkam\u0105 santyk\u012f su savo k\u016bnu ir d\u017eiaugtis maisto teikiamu malonumu. Maisto kiekis ir jo kokyb\u0117 \u2013 svarbi gyvensenos sudedamoji. Ta\u010diau, maisto apribojimas ir fizinio kr\u016bvio didinimas\u00a0\u00a0– n\u0117ra sveikatai palank\u016bs b\u016bdai ma\u017einti vaiko svor\u012f. Vaikas yra augantis organizmas, tod\u0117l jo maisto med\u017eiag\u0173 poreikis iki pat penkiolikos met\u0173 nuolat did\u0117ja. Tod\u0117l antsvor\u012f ar nutukim\u0105 turint\u012f vaik\u0105 auginantiems t\u0117veliams rekomenduoju mokytis u\u017etikrinti pakankam\u0105 maisto kiek\u012f ir maisto med\u017eiag\u0173 balans\u0105.\u00a0\u00a0Sveika ir subalansuota mityba svarbi kiekvienam. Tod\u0117l neabejotinai, kad sveika vaiko gyvensena prasideda nuo pa\u010di\u0173 t\u0117v\u0173 geb\u0117jimo u\u017etikrinti savo tinkamus pasirinkimus ir ugdyti vaiko supratim\u0105 apie tai, kod\u0117l r\u016bpintis savimi yra svarbu.<\/p>\n

Klausimai dekanui , gydytojui gastroenterologui Juliui Dovydai\u010diui.<\/strong><\/p>\n

Per visuomen\u0119 ritasi \u201esveikatos banga\u201c. \u017diniasklaidoje kone kasdien pasirodo vis nauj\u0173 rekomendacij\u0173, susijusi\u0173 su sveika mityba. Ta\u010diau suabejoti toki\u0173 paslaug\u0173 profesionalumu ver\u010dia ir \u0161i\u0173 specialist\u0173 i\u0161silavinimas. Kuo skiriasi dietologas, dietistas ar mitybos specialistas? Kieno patarimais verta pasitik\u0117ti?<\/strong><\/p>\n

Gydytojas dietologas yra gydytpjas, baig\u0119s \u0161e\u0161eri\u0173 met\u0173 medicinos studijas ir trej\u0173 (2023 m. \u2013 keturi\u0173) met\u0173 rezident\u016br\u0105. Gydytojas dietologas parenka tinkam\u0105 maisto racion\u0105 nutukimu, valgymo sutrikimais ir kitomis ligomis sergantiems \u017emon\u0117ms.<\/p>\n

Dietistas \u2013 tai neuniversitetinio auk\u0161tojo i\u0161silavinimo specialistas. Galima sakyti yra gydytojo dietologo pad\u0117j\u0117jas, jis gali kartu dirbti su gydytoju komandoje, r\u016bpintis sergan\u010di\u0173j\u0173 \u017emoni\u0173 maitinimosi plano parengimu. Dietistas nei\u0161ra\u0161o recepto, negali gydyti, ta\u010diau gali ir turi pri\u017ei\u016br\u0117ti kaip vyksta gydymosi procesas ir vykdomi gydytojo nurodymai.<\/p>\n

Savaranki\u0161kai dietistai gali dirbti vaik\u0173 dar\u017eeliuose, mokyklose, globos \u012fstaigose, parengti maitinimosi planus sveikiems \u017emon\u0117ms. Jie taip pat gali rengti paskaitas, seminarus sveikiems \u017emon\u0117ms, duoti tam tikrus patarimus profilaktinio maitinimosi klausimais.<\/p>\n

Mitybos specialistas yra \u017emogus, kuris domisi maistu, skaito \u012fvairius staripsnius, galb\u016bt turi kurs\u0173 baigimo sertifikat\u0105, ta\u010diau neturi medicininio i\u0161silavinimo.<\/p>\n

Taigi gydytojas dietologas ir dietistas \u2013 tai specialyb\u0117s, o mitybos specialistas \u2013 pom\u0117gio apib\u016bdinimas. Mitybos specialistu gali vadintis kas tik nori.<\/p>\n

Kauno kolegijos Medicinos fakultetas \u2013 lyderiaujan\u010di\u0173 gretose. Prakti\u0161kos ir inovacijomis gr\u012fstos studijos \u2013 pagrindinis Kauno kolegijos 2021\u20132025 met\u0173 strategijos akcentas. Kaip sekasi \u0161ioje studij\u0173 programoje derinti dvi svarbias siekiamybes: suteikti tvirt\u0105 teorini\u0173 \u017eini\u0173 pagrind\u0105 ir maksimaliai i\u0161lavinti praktinius \u012fg\u016bd\u017eius, kurie leist\u0173 jauniems specialistams \u012fsilieti \u012f darbo rink\u0105? Kokie nauji i\u0161\u0161\u016bkiai kyla rengiant dietetikos specialistus?<\/strong><\/p>\n

Kod\u0117l svarbu ir tikslinga rinktis dietetikos studijas ir tai daryti Kauno kolegijoje?<\/strong><\/p>\n

Privalumas: reali darbo aplinka<\/strong><\/p>\n

Profesin\u0117s veiklos praktikos\u00a0 atliekamos dietisto paslaugas teikian\u010diose vis\u0173 lygi\u0173 asmens sveikatos prie\u017ei\u016bros \u012fstaigose, atliekan\u010diose \u012fvairaus am\u017eiaus grupi\u0173 asmen\u0173 sveikatos prie\u017ei\u016br\u0105, kra\u0161to apsaugos ir vidaus reikal\u0173 sistemos sveikatos prie\u017ei\u016bros \u012fstaigose, socialin\u0117s globos, r\u016bpybos, ugdymo institucijose, k\u016bno kult\u016bros ir sporto centruose, reabilitacijos ir sanatorinio gydymo, priva\u010diose asmens sveikatos prie\u017ei\u016bros \u012fstaigose, valstybin\u0117se ir priva\u010diose maitinimosi, visuomen\u0117s sveikatos prie\u017ei\u016bros institucijose ir kt., priklausomai nuo profesin\u0117s veiklos praktikos pob\u016bd\u017eio, vadovaujant praktikos vadovui (mentoriui) ir konsultuojant praktikos vadovui d\u0117stytojui.<\/p>\n

Privalumas: geb\u0117jimas konsultuoti<\/strong><\/p>\n

Dietistas, \u012fgij\u0119s medicinini\u0173 ir maisto ruo\u0161imo \u017eini\u0173, geb\u0117s vykdyti maitinimo ir maitinimosi prie\u017ei\u016br\u0105, sudaryti maitinimo programas, konsultuoti ir teikti tinkamos mitybos rekomendacijas \u012fvairaus am\u017eiaus \u017emoni\u0173 grup\u0117ms, atsi\u017evelgiant \u012f j\u0173 sveikatos b\u016bkl\u0119, socialin\u0119 ir kult\u016brin\u0119 aplink\u0105.<\/p>\n

Privalumas: patirtis u\u017esienyje<\/strong><\/p>\n

Studentai skatinami \u012fgyti tarptautin\u0117s patirties, renkantis dalines studijas ar praktik\u0105 u\u017esienyje pagal student\u0173 main\u0173 programas. Da\u017eniausiai studentai i\u0161naudoja galimybes i\u0161vykti \u012f Ispanijos, Portugalijos, Italijos, Belgijos, Nyderland\u0173, Turkijos, Estijos, Bulgarijos \u012fstaigas ar auk\u0161t\u0105sias mokyklas.<\/p>\n

Kokios karjeros galimyb\u0117s laukia dietetikos absolvent\u0173?<\/strong><\/p>\n

Absolventai gal\u0117s dirbti pirminio, antrinio, tretinio lygio asmens ir visuomen\u0117s sveikatos prie\u017ei\u016bros, sanatorinio gydymo \u012fstaigose, atliekan\u010diose \u012fvairaus am\u017eiaus grupi\u0173 asmen\u0173 sveikatos prie\u017ei\u016br\u0105 ir reabilitacij\u0105, \u012fvairaus am\u017eiaus sveik\u0173 ir ne\u012fgali\u0173 \u017emoni\u0173 socialin\u0117s globos, r\u016bpybos, ikimokyklinio ir mokyklinio ugdymo institucijose, kra\u0161to apsaugos, vidaus reikal\u0173 sistemos asmens sveikatos prie\u017ei\u016bros \u012fstaigose, k\u016bno kult\u016bros ir sporto centruose, priva\u010diose asmens sveikatos prie\u017ei\u016bros maitinimosi institucijose, valstybin\u0117se ir priva\u010diose vie\u0161ojo maitinimo \u012fstaigose.<\/p>\n

Absolventai gali siekti studij\u0173 rezultat\u0173 \u012fskaitymo, jei nori studijuoti pagal universitetines pirmosios pakopos studij\u0173 programas. Baig\u0119 papildomas studijas arba \u012fvykd\u0119 kitus auk\u0161tosios mokyklos nustatytus reikalavimus, turi teis\u0119 stoti \u012f antrosios pakopos magistrant\u016bros studijas Lietuvos (LSMU \u2013 Maisto mokslas, Visuomen\u0117s sveikatos vadyba, Gyvensenos medicina, Taikomoji visuomen\u0117s sveikata; LSU \u2013 Fizinis aktyvumas ir visuomen\u0117s sveikata, KTU \u2013 Maisto mokslas ir mityba, KU \u2013 papildoma ir alternatyvioji medicina, Visuomen\u0117s sveikatos ugdymas, VU \u2013 Visuomen\u0117s sveikata) ar u\u017esienio universitetuose.<\/p>\n

 <\/p>\n

 <\/p>\n

 <\/p>\n

Geriau k\u0105 nors daryti, nei nieko neveikti. Prie\u0161 kreipdamasis \u012f \u201emitybos specialist\u0105\u201c pasidom\u0117ti specialisto kvalifikacija. Kiekvienas \u017emogus tur\u0117t\u0173 gerai apsvarstyti, kaip jis gyvena, kaip elgiasi, k\u0105 daro blogai, ir i\u0161gird\u0119s rekomendacijas \u012fsitikinti, ar jos tikrai nepakenks sveikatai. \u017dinoti, tai dar nerei\u0161kia daryti, reikia \u012fg\u016bd\u017eius tobulinti. Ir labai svarbu pasitikrinti, ar turimos \u017einios yra teisingos, \u017einoti, i\u0161 ko jos gautos. Patikima informacija bus laikoma gauta i\u0161 rimtus mokslus baigusi\u0173 licencijuot\u0173 specialist\u0173, o ne i\u0161 turin\u010di\u0173j\u0173 keleto valand\u0173 kurs\u0173 pa\u017eym\u0117jimus…<\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

\u00a0 \u00a0 \u00a0 \u00a0 \u00a0 \u00a0 \u00a0 \u00a0 \u00a0 \u00a0 \u00a0 \u00a0 \u00a0 \u00a0 \u00a0 \u00a0 \u00a0 \u00a0 \u00a0 \u00a0 \u00a0 \u00a0 \u00a0 \u00a0 \u00a0 \u00a0 \u00a0 \u00a0 \u00a0 \u00a0 \u00a0 \u00a0 \u00a0 \u00a0 \u00a0 \u00a0 \u00a0 Kauno kolegijos Medicinos fakultetas(KK MF), kurio tradicijos siekia 1920 m. profesoriaus Prano Ma\u017eylio \u012fkurtos gailesting\u0173j\u0173 seser\u0173 mokyklos laikus, […]<\/p>\n","protected":false},"author":37,"featured_media":15298,"comment_status":"closed","ping_status":"closed","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"footnotes":""},"categories":[1],"tags":[],"class_list":["post-15296","post","type-post","status-publish","format-standard","has-post-thumbnail","hentry","category-naujienos"],"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/www.kaunokolegija.lt\/mf\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/15296","targetHints":{"allow":["GET"]}}],"collection":[{"href":"https:\/\/www.kaunokolegija.lt\/mf\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/www.kaunokolegija.lt\/mf\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.kaunokolegija.lt\/mf\/wp-json\/wp\/v2\/users\/37"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.kaunokolegija.lt\/mf\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=15296"}],"version-history":[{"count":6,"href":"https:\/\/www.kaunokolegija.lt\/mf\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/15296\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":15305,"href":"https:\/\/www.kaunokolegija.lt\/mf\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/15296\/revisions\/15305"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.kaunokolegija.lt\/mf\/wp-json\/wp\/v2\/media\/15298"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/www.kaunokolegija.lt\/mf\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=15296"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/www.kaunokolegija.lt\/mf\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=15296"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/www.kaunokolegija.lt\/mf\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=15296"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}